咩依家D港鐵查飛可以咁惡?當啲客係犯咁審?

114 回覆
304 Like 16 Dislike
話說12/7晚,我喺荔景站轉車,俾個gel頭港鐵男職員睥住,截停我查飛,就算唔係呢個站入佢都要查,咁我咪畀佢查囉。當我拎張八達通出嚟拍緊落去部機嗰陣,佢想搶我張飛,勾起咗我嘅童年陰影,我咪縮手,跟住佢就屈我唔配合查飛,叫晒佢啲同事落嚟支援,我心諗咁樣屈我都得?我好驚,新聞見得太多關於查飛隊嘅負面新聞,期間一個中長髮女人情緒失控,大叫「先生」,我更加驚,好驚佢會唔知做乜。佢啲同事落到嚟圍住晒我,check完我飛都唔畀我走,話要檢控我錄影同「的」我入房。

入到房無事先聲明收集我嘅個人資料用作乜用途,就問我攞身分證,咁我問返佢要我身分證做乜,職員就話即係拒絕出示身分證,即刻報警。警察嚟之前我已經畀咗身分證佢,無即時檢控,反而佢哋拎咗我張身分證出房唔知做乜。警察嚟到,個男職員又同警察講,本來佢查完我飛諗住放我走,點知我突然拎部手機出嚟錄佢。收到擬檢控通知書後,我表明需求話我唔舒服,想坐低休息一陣,個短髮女人又話限聚令,又話會議室唔係畀我休息,問我洗唔洗call白車,我拒絕並再次表明只係想坐低休息一陣,但佢就趕我走。

事後我打去港鐵熱線投訴職員態度同處事手法,客服職員反而態度輕佻咁話我無主動要求一個合適嘅地方休息,又話救護員有專業資格同能力去安排一個合適嘅地方畀我休息。港鐵仲成日開口埋口話站喺乘客嘅角度出發,實際啲職員當啲客係犯咁審。最搞笑係寫信投訴職員態度,收返嚟封信話只係經過內部問過嗰組同事(無得查其他內容如CCTV),就話我喺查飛過程中錄影,前後三個版本。

我打返去問點解封信得咁少回覆,佢話其他內容牽涉擬檢控個案,所以覆唔到我,但涉事職員講相關嘅內容就唔算牽涉,可以覆我?複製貼上港鐵附例覆我就算。投訴職員嘅態度,同佢表明我因呢件事有心靈創傷,要睇醫生,要求賠償精神損失,依啲可以完全唔覆。甚至依家要睇臨床心理學家,本身返工嗰邊本身續約,老細都叫我抖下先。#港鐵 #查飛 #荔景站

Source: 公務員secrets
做港鐵 = 半個官
根本極權社會就係一層壓一層
公平咩
查飛狗憑咩
幾年前就知, 政府默許咗差佬, 圍村同港鐵嘅權力
點解依家先有人問點解 究竟醫院訓咗幾多年?
公平, 你都可以去查飛狗
真.大撚晒
不了
其實好公平, 細個童黨都可以大個做警察
呢個制度比其他歐美國家更注重人民精神
收到擬檢控通知書

請問你係咪逃票?
唔想do狗
唔係我
查飛狗好似係外判保安公司嚟所以黨鐵職員入面係查唔撚到呢班人 佢咁撚惡就係因為佢搞鳩完你係冇後果
唔好傻啦,外判就唔係港鐵請?

港鐵就冇權解除合作約?

高層默許佢哋態度係咁差
好撚癲下
D查飛狗根本大晒
班黃KOL,包括金_,潘_濤都完全唔敢得罪港鐵
唔肯分享呢啲負面報道
19年開始冇用外判 不過構成員就多數係差佬 所以先有跪頸事件發生
查飛狗中意查你就查你
差佬做埋查飛?
唔想比人跪頸真係要長備刀仔係身
唔係個個差佬都做到咬糧架ching
查飛狗可以屈你
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞