突發 以色列開拖

696 回覆
716 Like 33 Dislike
以色列:我先係特別軍事行動始祖
主要係防火箭炮,唔係要嚟防彈道導彈
輸民意
美軍未必夠解放軍打

50年前就屌打,
今時今日中國咁多武器最多5/5波,
中國有2000幾粒核彈頭

好似現代點會打仗,
打爛晒啲野到時真係唔係食樹皮係食石屎
(法新社加薩/耶路撒冷12日電) 以色列今 天分別對加薩走廊和敘利亞首都大馬士革發動空襲,擊 斃伊斯蘭聖戰組織一名指揮官和另名戰士的兒子。加薩 地區也發射火箭回擊,令人擔憂暴力衝突急遽升溫。 以色列今天證實,凌晨對加薩走廊的空襲,鎖定42 歲的巴勒斯坦伊斯蘭聖戰組織(Islamic Jihad)指揮 官亞阿塔(Baha Abu Al-Atta)。以色列指控亞阿塔最 近發射火箭至以色列境內,並準備發動更多攻擊。 伊朗支持的巴勒斯坦伊斯蘭聖戰組織也宣布,今天 破曉前,亞阿塔在加薩市西傑亞區(Shejaia)的住處 建築遭轟炸穿透,亞阿塔和妻子雙雙喪命。 另一方面,敘利亞國營媒體報導,以色列今天也對 大馬士革發動飛彈攻擊,鎖定伊斯蘭聖戰組織一名高層 人士的住家,造成這名人士的其中一名兒子和另一人喪 生。。以色列尚未對這起空襲發表評論。 伊斯蘭聖戰組織表示,他們今天鎖定耶路撒冷、特 拉維夫和其他以色列城市發射火箭報復。以色列軍方發 言人康里克斯(Jonathan Conricus)則說:「我們預 期將出現持續數天對戰。」 加薩走廊和以色列商業首都特拉維夫在內的部分地 區,今天學校都停課。以色列軍方下令,在特拉維夫和 以色列中部,「非必要」勞工都留在家裡,如同在加薩 邊界區域。這些地區的民眾也禁止在公共場所集會。(譯者:張正芊/核稿:劉 學源)
自公元135年被羅馬帝國驅逐出猶太地以來,許許多多流亡海外的猶太人一直試圖返回以色列。18世紀便有數波小型的回歸潮,從數百到上千人不等。第一次大規模的回歸浪潮則始於1881年,散居在世界其他地區的猶太人為了逃避迫害,開始回流到巴勒斯坦,即古猶太國之地。
美國有中情局

我地中國有冇情報局
亞述巴比倫波斯全部收晒皮,論資排輩佢哋真係最大

要扭計嘅咪怨英美當年點解要攬佢地囉
巴勒斯坦伊斯蘭聖戰運動表示將會在Al Ja'bari 葬禮後回應以色列
咁都要佢對手有呢啲武器先防唔到架
既然佢防唔到又點會開戰
未撚打就尻吹5/5波專業評論員
人地包容返佢 佢就炸鳩人
咁快手
上年都轟緊啦
關香港撚事 工照返 口罩照帶 樓價照升
-0-0
你睇下公安狙擊手啲「視頻」先

你夠佢準/
單挑到解放軍最低級個個

先笑鳩我啦

利申:打唔贏解放軍投降
個鐵穹系統防火箭就係勁到痴綫,睇住佢啲彈道計到咁精準真係好治療,簡直係物理+數學+工程既尖端
CKJ深圳執狙未
其實好多嘢都唔關香港事,你可以唔入黎咖
巴勒斯坦伊斯蘭聖戰運動表示將會在Al Ja'bari 葬禮後回應以色列

前因後果:以色列四天前在西岸拘捕了巴勒斯坦伊斯蘭聖戰運動(PIJ)高級官員Bassem Saadi,其後PIJ一直聲言報復

今天以色列國防軍聲稱收到情報指準備使用火箭對以色列進行襲擊,其後選擇先發制人

伊斯蘭冇人撐
你唔撚係諗住俄佬射個d同哈馬斯射個d火箭係同一樣野
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞