突發 以色列開拖

696 回覆
716 Like 33 Dislike
你未睇就話準, 智力高到呢
唔俾人用偽旗
係啦真係大家都仆街super 啦
佢地大家都係閃族人,但係唔阻佢地打嚟打去

阿拉伯人vs 猶太人,阿拉伯人又狗咬狗骨,想做阿拉伯聯盟揸fit 人,什葉派又同遜尼派鬥有時沙特同猶太人fd 過夾band 添

巴人咪做棄子咁無人理囉,要死嘅死,要滅就滅,但係可以點?根本就係要你死我活,對方一日生存,就多一份滅絕對方嘅危機,只能夠無可奈何睇住佢地互相撕殺,除咗美國,都無乜人阻到佢地開片

唉,依件事仲複雜過六角關係
岩岩土耳其先撐巴勒斯坦,唔知會發展成點呢
中情局

中國情報局
佢地又唔係中國
人地根本無統一思想
只係想要返一塊屬於自己嘅地
其實係,識有個揸住以色列護照嘅巴人,阿拉伯國家視佢為traitor入唔到境 以色列嗰邊又當佢二等公民
好啦以為可以去外國,點知俾歐美當恐怖份子,去中國又擔心會遭到維吾爾族咁嘅對待
本身以色列護照已經俾百幾個國家ban鬼咗,唯有繼續留喺以色列有幾次仲差啲俾以色列啲彈炸咗佢屋企
而且巴勒斯坦本身自己都成日鬼打鬼互咬

雖然美國都2022仲成日不切實際咁夾硬推兩國其實都係亂源之一

現實情況根本冇可能再分兩國

接受現實拉埋埃及約旦先係正解
日本有航空母艦?
如果係真佢係違反投降條約,告得啦。

咁又係呀,人最忌就係自大;
德軍自大以為可以打撚死俄佬、東征打俄羅斯
結果係冬天俄佬有地利,
比人打到仆街被迫夾住尾巴逃跑

美國以為可以打緊死越南軍,
結果比人遊擊戰打到仆街
之後發爛渣用橙劑搞到幾代人都畸形基因

你地成撚日吹奏既美國佬、英國佬,
原來係唔係自大係自信
原來美國佬係咁心地善良
英國佬肯定無賣過鴉片比中國人搶錢啦

我無知,
你最有知

如果你講既係真,
日本已經係違反唔可以擁有軍隊、大殺傷力武器

不過驚閪咩,佢地大佬係美國,
契哥話無事就無事
年年交多啲保護費就得
我無諗著合理以色列嘅行為
只係想講佢地唔係完全「憑空」搶人啲地
中間係做咗好多嘢
亦都有歷史support

至於中國根本上自古以來就係分列同統一遊走
好似你咁唔撚洗訓教咩

打仗打到啲野爛晒你當領導人好似你咁白卡?
美國成日出去打仗代表咩?

代表佢地成日搶人資源搶人地啲石油?
兩邊都唔係人
Credit to 香港軍事台
入面有埋影片
https://t.me/HKMilitary

———————

以色列國防軍發言人指到目前為止,聖戰分子已從加沙地帶發射了 160 多枚火箭,其中 30 枚落在加沙地帶

鐵穹的攔截成功率約為 95%

———————

自行動開始至今,以色列國防軍已經攻擊了整個加沙地帶約30個巴勒斯坦伊斯蘭聖戰組織目標,包括恐怖分子基礎設施、武器倉庫、武器製造地點和火箭發射地點

———————

以色列拘捕另外一名聖戰分子領袖人物Najeh Habayba

———————

以色列表示聖戰分子總共嘗試發射80枚火箭,其中34枚發射失敗落在加沙地區

————————-

巴勒斯坦伊斯蘭聖戰組織聲稱發射了100枚火箭

————————

巴勒斯坦伊斯蘭聖戰組織發言人告訴半島電視台,該組織「已經開始對以色列的轟炸做出初步反應。這是一場公開的對抗,不僅限於加沙地帶;PIJ 正在與加沙的其他派系進行協調」

———————

巴勒斯坦聖戰分子發射的火箭

———————

巴勒斯坦伊斯蘭聖戰組織宣布他們已做好戰鬥準備

———————-

以色列鐵穹系統正式運作應對來自加沙發射的火箭

———————-

以色列開始受到火箭攻擊

———————-

以色列最新一輪動員了25000名預備役人員

——————-

以色列開始動員預備役人員,以加強南方司令部、防空部隊、前線司令部、戰鬥部隊和總部的部隊

———————-

以色列國防軍收到情報指兩支裝備反坦克火箭筒的小隊準備對以色列發動襲擊,以色列先發制人將他們消滅,並將他們的指揮官一起消滅

———————-

巴勒斯坦伊斯蘭聖戰運動表示將會在Al Ja'bari 葬禮後回應以色列

前因後果:以色列四天前在西岸拘捕了巴勒斯坦伊斯蘭聖戰運動(PIJ)高級官員Bassem Saadi,其後PIJ一直聲言報復

今天以色列國防軍聲稱收到情報指準備使用火箭對以色列進行襲擊,其後選擇先發制人

—————-

以色列國防軍聲稱到現時為止擊殺了15名巴勒斯坦恐怖分子

——————

以色列擊斃第二位巴勒斯坦伊斯蘭聖戰運動指揮官Khalil al-Bahtini

————-

巴勒斯坦伊斯蘭聖戰運動指揮官,Al Ja'bari 已被以色列國防軍擊斃

————-

以色列電視台Channel 12聲稱以色列國防軍收到情報加沙地區內的聖戰分子準備對以色列發動攻擊,因此決定先發制人

以色列聲稱因巴勒斯坦伊斯蘭聖戰運動的威脅而決定現在攻擊加沙地區內的巴勒斯坦伊斯蘭聖戰運動建築

以色列國防軍發言人指本次行動被命名為「黎明行動」,目標為巴勒斯坦伊斯蘭聖戰運動
Iron Dome之上有David’s Sling擋飛彈
土耳其從來都係只係pay lip service
一向同以色列檯底無咩大問題
土耳其人始終唔係阿拉伯人

依d係叫被世界遺棄

所以其實我明白點解你地撐巴人,但係真係要講嘅話,戰爭雙方嘅立場要隊冧對方都無可厚非,但係中東班花生友同英國係始作俑者,佢地都唔想理

唯有叫班左翼ngo 同聯合國做嘢去救不過又能力有限
打到咁仲分到兩國嘅話,咁當初打嚟都曬鳩氣

不過埃及同約旦本身都自身難保再加上之前阿拉伯之春橫睇掂睇,佢地都做唔到d乜
咁咪死

一面屌阿拉伯人同以色列建交 屌佢地叛徒
另一面有走去跟火雞 明明火雞都係同以色列建交
on9
你唔撚係諗住烏克蘭同以色列可以比丫麻?

但向三國論發展至少約旦埃及同以色列關係唔差
大家叫有計傾

約旦埃及又同巴人同文化先 叫比較易接受

但哈馬斯咁激進 其實埃及佬見到都頭痛
約旦同巴人又有過牙齒印

結論都係巴人自己唔跟時代進步 其實只會繼續做國際孤兒
以巴和談先要開post
好難講 以色列要幾大塊地先叫安全

係呀,大家都嘴砲

得美國佬成日出去打仗搶野搶資源
咁其實以色列只少有計傾下先
都叫肯交西奈半島出嚟同埃及和頭
沙地堆國家都叫相安無事
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞