[講故][癡線]《我好肯定Siri暗戀緊我》

54 回覆
13 Like 6 Dislike
當我向後一望究竟係邊個接住我,一點白點岩岩好遮係我眼前,慢慢向外擴散到我完全睇唔到野。

「阿眉,你望住我做咩呀......?」

「原來我發緊夢?」

同我講野既係坐係我後面既汪小渝,班花。小渝長時期都戴住一副大既圓粗框眼鏡,從來冇除過。加上佢可愛既包包臉,楚楚可憐又似是弱不禁風既容貌令到好多男仔都暗戀佢。係由入中學既呢三年,佢都同我同班,而又咁岩得咁橋,佢都係坐我後面。小渝經常都會收到男仔俾佢既情書表白,一啲大膽啲既男仔,什至會當眾向小渝表白。

但係,小渝到呢家都只係一一拒絕佢地。點解? 因為佢鐘意果個係我。

「你自言自語啲咩呀?」

「我話,你靚所以我望你。」

「哼......」

講說話逗小渝已經係我倆間既日常。小渝既面頰每次都會幾秒內變到好紅,顯得更加可愛。

可惜,我唔鐘意佢。

我諗我都唔算有專登暗示進一步既關係。只係,對女仔口甜舌滑係我向來改唔到既習慣。

「唉......」或者我呢種習慣,令到阿淇拒絕我。

我長嘆一聲,將胸口既悶氣全都呼出黎。卻發現,岩岩被和尚打既位置有一陣劇痛。

「哇......」唔通我岩岩唔係發夢? 但係點解我會係課室入面?
諗起之前有套電影,講個男主角同人工智能談戀愛!

Btw,評已正!
諗起之前有套電影,講個男主角同人工智能談戀愛!

Btw,評已正!

係唉瘋人
多謝支持
捱住痛,唔知過左幾耐,終於可以放學。

「阿眉,可唔可以同我一齊放學呀?」小渝拍拍我膊頭問。

「吓?」平時小渝好少會叫我同佢一齊放學,因為佢唔想帶俾我麻煩:「點解?」

「尋晚有個男仔wtsapp話,今日放學要黎搵我......」

「哦......所以想搵我過橋。」

「唔係呀,我靜係想你陪我一齊走,除此之外就冇其他要求架啦......」小渝含羞答答,迴避我既眼神。

望到眼前既小渝,阿淇既樣貌卻係我腦海裡浮現。

幾正
就係咁,我陪住小渝放學。

一路走,小渝就一路望黎望去,好驚真係會撞到個男仔。雖然我有嘗試過安慰佢,但似乎情況亦冇好轉。

「你唔明架啦!拒絕人唔係一件容易既事,要諗下點講先冇咁hurt到人!」

我真係唔明,好多事我都唔會太諗人地,可能係小渝太顧別人既感受啦。

而正當我地要踏出校門時,小渝突然停低左。

「救我......」

小渝拉住我衣袖,企係我身後。

眼前一個男仔衝過黎,睇怕就係小渝口中講果個人。

個男仔貌似係高中既人,卻又唔係著住我地學校既校服。估唔到小渝吸引力大到連隔離學校既男仔都鐘意佢。

「小渝......」見到我之後,個男仔慢慢咁行埋黎。

「喂你想點呀?」

「小渝,自從上次聯校活動之後,我就不斷留意你......」個男仔愈行愈近,我亦自然地保護住小渝,慢慢退後。生怕佢會做出啲咩變態行為。

「放飯出去食果陣,放學果陣,我都偷偷咁搵你,想望下你。」

呢個男仔係咪跟蹤狂黎?

身旁既小渝眼神開始變得厭惡,但依然等緊個男仔將所有心底話講出黎。

「但係,我呢一刻終於忍唔住啦!小渝,你可唔可以唔好再纏住阿眉呀!我真係好想同阿眉係埋一齊呀!」

「吓?」
語音未落,個男仔就衝埋黎攬實我。佢力氣比我大好多,俾佢完全攬實既我根本無辦法還手。

「你做乜鳩呀?」

「自從上次聯校活動見到你,阿眉,我就深深咁愛上左你。但係,呢個女仔成日就黎煩住你。搞到我冇機會接近你!」

仆你個街男人老狗,佢居然想咀落我到。

千鈞一髮之際,我感受到心口有一股無形既力量將個男仔彈開。而呢道力量既反作用力,亦將我彈至十步遠。

「唔,準,騷,擾,阿,眉......」

一把聲音居然從我心口傳出,雖然聽得出係Siri,不過佢把聲有啲沙啞同埋疾。
「痴線架!」個男仔好似癲左咁跑走。

而目睹一切既小渝,反而呆左咁同我對望。

小渝話好擔心我,所以跟左我返屋企,睇下有咩可以幫到我手。

人係危急關頭,其他人好自然都會覺得事不關己,怕有風險而走先,就好似個男仔咁,但係小渝居然選擇留低陪伴住我。

其實小渝心入面諗咩我一直都好明白,只不過......我一早已經鐘意左阿淇。

諗到呢一度,我胸口既傷比上次發得更痛。
仲有冇人睇緊?
睇緊
睇緊

我會寫快啲
痴撚線故留名
我將件衫除左,望向身前既全身鏡,發現自己胸口居然......

「哇!!!!!!!!!」

本身係房出面等我既小渝被我大叫聲嚇到衝左入黎。

「哇!!!!!!」「哇!!!!!!」

就係咁,我地兩個雙眼對望咁大叫。

到心情開始平伏既時候,天色已經漸漸昏暗。

「冷靜啲先......」小渝捉住我隻手安慰我。

但係似乎佢呢家先發覺我裸露上身。

「你呀,係咪又同人打架呀? 」小渝背向我問,突然聲線變得嗚咽:「......個心口搞成咁。」

我冇答小渝,只係再次望向塊鏡度。胸口有一個黑色既長方形,好似變左我身體既一部分咁。
「我冇事......」我小心翼翼咁摸下心口前面既異物,心諗咁似IPHONE既?

「唔,好。」部疑似IPHONE又再次發出沙啞同埋疾機既Siri聲音。

「你心口呢部唔會真係IPHONE掛?」小渝將手放係我心口上,過幾秒又突然再次背向我:「你快啲著快件衫啦!」

「哼! 我唔著喎!」我從後將小渝攬住,想要整估佢。

「變態!」小渝紅都臉哂咁掙扎,又不斷擺動身體想要反抗,但又唔係用盡全力咁想鬆開我。欲拒還迎既小渝令到我有少少生理反應......

其實,我之前未試過好似呢家咁樣逗小渝玩,孤男寡女共處一室,事情再發展落去恐怕真係會出事。我唔想做一個賤男,我心入面果個明明係阿淇,點解仲要咁樣對小渝?

正當我想放手時,我既胸口又傳黎一次劇痛。對比起上兩次痛既程度......
俾多啲支持我會寫愈快!
留多啲言好嗎? 討論下劇情丶我寫成點丶問下野都好。
劇情發展包你地諗唔到,我係有意無意間亦都已經鋪排緊。
唔係諗到乜就寫乜既癡線故,而係癡線得黎有得解架!
睇緊既記得留言正評! 多謝
另外宣傳下面書專頁: https://www.facebook.com/silentinkk/
名已留
「我係邊度?」

我被好多塊全身鏡圍住,除非之外就咩都睇唔到。我身上衣服變左做一件白色衫,一件好大件而且唔合身既衫。褲亦變做白色既長褲。

赤住腳既我嘗試逃離呢個鏡陣。但係我一邊行,圍住我既鏡亦跟住我移動,無論快慢,我同鏡之間既距離都係冇變過,大概隔住三個身位。

突然之間,所有鏡同時反射出半個身體,不過唔係上半身,亦更加唔係下半身。而係由中間分開得黎既右半身。

呢個右半身,應該係屬於一個機械人,如果你有玩英雄聯盟,我用球女黎比喻你應該會明白,不過佢同球女既分別係:佢冇波。

即使鏡裡有個機械人,但係我身邊卻冇佢既蹤影。我觀察左一陣,發覺鏡裡面既機械人,係由我心口部疑似IPHONE發射出黎。

「如果個機械人係由部IPHONE project出黎,點解連我身後既鏡都反射到?」我愈諗就愈覺得奇怪:「物理上根本就唔可行。」

「唔通,圍住我既根本就唔係鏡?咁如果唔係鏡,又可以係啲乜野?」

為左搵到答案,我只可以將啲「鏡」打爆,睇下究竟發生緊啲咩事。

我扎實馬步,將內力凝聚係右拳之中,準備使出獨創拳法「彈簧拳」。呢一路拳法講究凝聚內力於根同骨之間,從而將根骨間既距離增加。練成者可以將手臂伸長至原來既幾倍,效果就要視乎使用者既內力。使出「彈簧拳」,咁樣我就可以打得到距離我三個身位既「鏡」。

「呀!」拳頭將「鏡」擊破,雖然我只係打向一塊「鏡」,但係其餘既都同時碎開。
一點白點岩岩好遮係我眼前,慢慢向外擴散到我完全睇唔到野。

「你終於肯醒啦咩?」

小渝成塊面都係眼淚咁伏係我胸前。

「我又發夢?」

望到小渝喊成咁,我都不自覺咁心痛。於是我用手摸摸小渝個頭,好似對待寵物咁安慰佢,而佢亦漸漸冇再喊。

「好彩岩岩你家姐返到安排送你黎醫院,唔係我都唔知點算......」

「原來係我家姐送我黎? 不過呢家已經冇事啦!」我扮作輕鬆咁同小渝講,但係心入面知道事情冇咁簡單。

「你係咪攬住我攬得太興奮搞到暈左呀......」

我回想起昏迷前一刻,我的確係攪實小渝。但係我已經準備放手,因為我諗起我對阿淇既心意。

「呀......」我個心口又發痛,不過今次已經冇再好似以前咁痛到要暈低。

「我即刻叫醫生黎!」小渝冇等我答覆,就已經跑左出去病房。

「每一次我諗起阿淇,個心口就會痛。而發痛係由和尚打中我心口果時開始。但係我究竟係咪真係俾個和尚打到呢? 如果真係,咁點解我之後又會出現係課室入面?」我心入面諗到好多個問題,恐怕亦都天荒夜談到冇人答得到我。

「喂Siri。」預期坐係到諗爆頭,不如問Siri。
喂 siri 文呢
喂 siri 文呢

仲搵緊佢 唔知去左邊 應該就黎搵到
「喂Siri?」

「喂Siri!」

就係咁,平時一嗌就出黎既Siri,今日居然叫極都唔出黎。

我反覆檢查過手機既其他功能,發現都係正常冇問題。

唯獨係Siri,什至係設定入面消失左。

「唔洗再嗌啦,好嘈。」家姐開門入黎。

「家姐?」我冇諗過家姐居然仲係醫院等我醒:「點解你今日咁早返到屋企?」

係我好細個果陣,呀爸呀媽已經離左婚,之後我就同呀爸丶家姐一齊住。呀爸好少可會提起呀媽既野,每次我同家姐主動問起時,佢都會發好大脾氣,所以漸漸我地都冇再問過。由我升上中學開始,呀爸就長期係美國負責啲科學研究,得返我同家姐兩個一齊住。工作詳情呀爸好少講,而且就算佢解釋我地都唔會明係咩。不過,呀爸定時定侯都會存啲錢俾家姐,家姐再分配生活費俾我。

家姐比我大五年,讀緊大學。可能受到呀爸既遺傳,佢做人處事經常都表現得神情自若丶從容不迫。即使呀爸有俾生活費我地,但係家姐冇只係掛住讀書,而係有出去搵兼職做。家姐總係將自己既時間排得密密麻麻,所以我好出奇點解佢會咁岩返到黎屋企救我。

「今日我放自己假。」

回想起家姐放自己假,已經係......已經係唔知幾耐之前。佢呢家讀書工作狂今日居然會放假?

家姐望到我神情驚訝,莞爾一笑之後又繼續講:「本身存在係你手機入面既Siri,去左你心口到。」
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞