HYBRID/純油 二揀一

100 回覆
3 Like 43 Dislike
狗係冇權拉停車熄匙,只有咖啡佬同環境保護督察有權拉
混能啦
其實冇想像中咁易壞
我以前架水貨電佛賣俾湯車場個陣係行到39萬咪
真係太粗咪冇人接手先冇整到就賣咗去湯車
行到18萬咪先著第一次大電池燈
著第二次就已經係湯車個陣
Abs泵行到27萬咪先換壞
其實跟足時間 做足步驟 咁做保養係好撚㩒用

我架車講緊仲要係我日頭做野車客出出入入 夜晚屋企人跑uber
揸咗部ct200 9年,一樣野都冇壞
咁樣劏左佢收番幾多?
BMW X6 轉 Prius zvw50

停車等人無熄過車

8成highway
$2.5 vs $0.8

唔洗諗 不過就犧牲歐洲車同日本車既分喇
我以為混撚都喺CVT
電車唔考慮喇 有朋友部Tesla成日要專登去商場叉
原理上豐甜hybrid同CVT完全唔同, 只不過出嚟嘅效果似CVT

等龍sir講下俾你聽

https://www.youtube.com/watch?v=faqTGBo1JQc&ab_channel=REVChannel

順帶一提10個早死ABS泵 有9個都係自己唔L換brake fluid出事
但hybrid賣返出去條數仲曳
要比原廠建議更勤換?
班友係直頭到個ABS泵壞為止都冇換過
定期換油水順便換埋就得
有做開混能車嘅車房你同佢講佢哋會識搞
諗緊Prius 3代同Audi A3
6成巿區 4成高速
筆直6萬左右 假日車 慳左油費唔知夠唔夠冚牌費
6萬嘅A3 1.4T?
你想預幾多錢整
Prius 6萬未必得
得嘅話你都要預返萬幾換電
坐五個人幾錢一公里?
渣緊lexus 混能, 依家停車長開冷氣都唔會好晒油
車個系統寫7.1KM/100L, 我自己無計油耗

8年車 1字, 4萬公里, 上手渣得勁少, 舊大電仲好靚
同埋依家返原廠換大電都係好平

不過你渣hybrid, 換偈油唔可以就咁換, 我都係聽人講
我自己去hybridp"x"o 換, 非打手
假日車係咪買汽油車好過hybrid車?
聽人講假日先揸既, 舊電死得快過日日揸
要篤住電腦ODB
不過你講個間收得幾抵
搵佢都ok
少用其實唔會特別有損耗
不過只係如果你每個禮拜先揸一兩日
咁俾貴啲買架油電平均唔抵啫
考左車牌未?
係人都知冇人會捉停車熄匙
偈油獨立系統黎
當普通油車咁換都得
搭巴士啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞