Yu-Gi-Oh! 遊戲王Master Duel (34) MD KC盃

1001 回覆
0 Like 0 Dislike
鳳凰人係50%廢卡唔想上手
天威勇者係只得張騎龍唔想上手,1/7機會

同埋,鳳凰係自成1格,卡差係1~2
勇者係保水百系統,而成功展開嘅水百系造成嘅卡差最少係5
壞獸、熔岩魔神
食完下round 上番黎
我自己冇屋付用住骷髏人
屋付打雀都有用
凰鳯人食咗冇得復活
我都係咁諗,今季白金1就算
非破壞送墓係唔可以復活。
除咗用壞獸呢一類嘅祭品召喚之外
仲有一部分卡可以用嘅

#對手發動命運融合時
禁止對手接觸卡庫嘅卡
禁止對手由卡庫送怪落墓
(上兩者都喺灰流麗為主)
無效魔法卡嘅卡(神宣神警)
無效融合召喚(次元障壁)、禁止對手特殊召喚(浮幽櫻)
用抹殺的指名者除外自己卡庫內嘅命運融合去無效對手嘅命運融合(注意下回合自己都唔可以用命運融合)

#鳳凰小子特殊召喚成功時
基本上無,無論點都會比鳳凰小子chain
之後發效破壞自己同你發動個張卡
仲要佢落咗墓地可以下回合standby個陣返呢

除非佢發效個陣你有第二張卡可以chain返佢,例如無限泡影
又或者出啲佢唔可以chain同時又喺非效果破壞嘅卡(例如超融合)

#鳳凰小子於場上發動效果時
所有無效+除外卡(例如召喚獸光車)

#鳳凰小子於場上發動效果後,進入墓地時發動效果
#Standby時鳳凰小子於墓地發動效果
由墓地除外怪獸嘅卡(墓穴的指名者、DD烏鴉)
無效墓地效果嘅卡(座敷童子、骷髏王)
呢度特別提一提墓穴洞呢張卡,成功發動可以直接無效鳳凰小子再加扣對手2000血

#特殊情況
A)對手鳳凰小子已經於場上發動效果,但沒有進墓(無選擇自己作為破壞對象)
用強制轉移之類搶對手隻鳳凰小子去自己場上用
B)對手鳳凰小子已經進墓及已發動效果,但自己回合仍未完結
用死者蘇生搶對手墓地隻鳳凰小子到自己場上用

有咩漏咗嘅大家幫手補充
近排比旅鳥虐待到無曬心機打Rank
用抹殺的指名者除外自己卡庫內嘅命運融合去無效對手嘅命運融合(注意下回合自己都唔可以用命運融合)

下t自己可以用,抹殺只封1t,唔同墓指

蟒蛇係複製效果文本,唔係發動「魔法卡」
可以避開抹指、灰流、及一回合一次限制(例如一回合兩次影依融合)
#鳳凰小子於場上發動效果後,進入墓地時發動效果
#Standby時鳳凰小子於墓地發動效果
由墓地除外怪獸嘅卡(墓穴的指名者、DD烏鴉)
無效墓地效果嘅卡(座敷童子、骷髏王)
呢度特別提一提墓穴洞呢張卡,成功發動可以直接無效鳳凰小子再加扣對手2000血

呢句錯,鳳凰係「被破壞進入墓地」嗰一刻發動,並不是下回合準備階段「發動」
下回合準備階段時係「處理」(沒有時點)
準備階段嗰一刻冇位俾你out佢隻鳳凰,一定要轉on,預先抽卡階段就out
但個效果都會處理,佢可以揀隻衝刺人/神聖人復活上場做材料

墓指只可以佢墓地發動嗰一刻連佢,佢先會效果無效「完全不可復活」
例如如果鳳凰自爆炸完我後,鳳凰墓地發動成功
我先用吸毒壺抽到墓指,再指佢隻鳳凰,佢下回合都復活到衝刺人/神聖人

墓穴洞喺佢下回合復活嗰刻反擊唔到,要佢自爆嗰刻入墓,墓地發動時先反擊到,而因為墓穴洞係陷阱
好難咁反到鳳凰人,就算反到,隻鳳凰人起碼炸咗你兩獲,卡差基本上輸咗
對方先攻t1命融end
我方通召蟲妹被炸,set 4陷(包括墓穴洞)end
對方復活嗰刻連唔到任何嘢,對方再炸我一陷,仲要炸唔中墓穴洞,鳳凰入墓時,咁先可以墓穴洞反佢
但都基本輸咗
用死者蘇生搶對手墓地隻鳳凰小子到自己場上用

咁樣對方一樣可以蘇生衝刺人/神聖人做link材料
仲要注意返,死蘇完佢隻鳳凰,唔好喺未到下回合準階時入返墓(例如我方用鳳凰效果/做素材),否則佢一樣會復活返鳳凰喺對方場上

就算隻鳳凰喺自己場上,過咗下回合準階,人地復活衝刺人,如果佢衝刺人用效果加1千攻,偷返嚟嗰隻鳳凰都會收皮俾返佢

A.鳳凰自爆、炸衝刺人,鳳凰入返對方墓,對方發動鳳凰墓地效果,再下回合鳳凰就喺對方場上再現身
B.鳳凰不自爆、被3100攻嘅衝刺人打死,鳳凰入返對方墓,對方發動鳳凰墓地效果,再下回合鳳凰就喺對方場上再現身

都一樣會俾返隻鳳凰佢,先以死蘇鳳凰係基本辷係無用
太陽蛋 神通 神巫
幾時先抽得齊三張
起手獅鷲+蠢埋+九龍+旅路+玄武都可以出到VFD
暗黑界最後一張新卡
counter陷
1 召喚/特召無效並破壞,然後掉一隻惡魔族hand
2 暗黑界被戰破/效破,out左墓嘅呢張卡代破
Master duel 係咪砌唔到一世壞deck?
個X個都水百
後手點打
太陽蛋個包除左太陽神之外都冇咩用
可以抽神宣包
粉多合蛋都得
烙印本家都未出
我都想玩一世壞 不過有排
因乜事收咗皮
有得抽既盡量都唔會合
啲石好快過期要揾野抽
幾時可以喺MD玩剎帝利呀
雖然終場只有一張剎帝利怪
起手

終場
目前主流有咩?有咩deck襟玩啲?
閃刀? 鐵獸?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞