【無限在石教】놀면 뭐하니? 玩甚麼好呢? 討論區(10) - WSGWannabe 初一粗卡

1001 回覆
9 Like 6 Dislike
咁勇兄又真係撻皮啲,作曲不復當年勇,公司營運styling之類又係一擗嘢咁。唔好話黑眼啦,老虎都應該未夠佢撻皮。
韓國嘅人口味太蠢 d大公司剩係打媒體戰已經可以將一個團推到上頂
依家新女團個勢最勁兩團aespa同ive 呢兩隊嘅實力真係
stayc真係細公司之光 一係好似dc咁走外國線穩打穩紮
都係 其實佢哋已經算好彩 雖然有隊友退但其他人仲肯行落去
本身有大神成日喺節目提+播歌 mbti同 MSG, WSG Wannabe又有份 可以話幫到盡

btw你講起女團 21-22真係開始競爭白熱化 連JYP都失手
玩世界觀,audio-visual 嘢拉埋啲game呀fashion呀之類,煲到大一大,掂晒。一見到滿叔整嚿咩Kwangya出嚟已經心諗「又呢啲?睇個團都咁Q多嘢要刨好L攰呀...」

aespa -> 無感,同埋柳小姐個樣真係(整到)好似Mary...
ive -> 係畀個面膠真...
STAYC -> 黑眼係有兩度,最完美中小企出團/idol嘅例子。Feel到係好畀心機而又唔係純粹「熱血」鳩做。
DC -> 都重想佢哋本土再紅啲,但真係唔易
印象中以前率濱有次上Happy Together,嗰次睇完有少少戥佢哋難過。好明顯係公司其實都係鳩下鳩下,除咗唱歌跳舞之外無咩認真藝能訓練。上到節目,輪到佢講嘢就硬住頭皮硬塞自己個團名入去宣傳,好似宜家啲PPL咁,結果講咗兩三round就Sunny (同場嘉賓;嗰集啲嘉賓好似都係女idol) 忍唔住,教點樣響綜藝講談宣傳自己團而又唔會突兀。唔知是咪又係同呢啲節目encounter有關,所以大神可能幾同情佢哋。

JYP -> NMIXX 有得救嘅,出咗幾個月cover片爭返唔少面子,睇嚟緊CB隻歌撻皮定OK啦。而且衰啲講,佢哋公司仲可以選擇割韮菜,殘忍啲用Twice同ITZY墊起佢哋都仲得。
dc我反而佢唔想佢太著重本土
老實講佢地可以撐到依家真係靠海外fans
佢地可以吸引到外國人就係因為佢地獨特嘅曲風
近年新團裡面真係得NMIXX係實力掂
newjeans未夠時間show到佢地實力係點
leserafim就得一兩個係掂
韓國嘅人口味太蠢 d大公司剩係打媒體戰已經可以將一個團推到上頂
依家新女團個勢最勁兩團aespa同ive 呢兩隊嘅實力真係
stayc真係細公司之光 一係好似dc咁走外國線穩打穩紮
玩世界觀,audio-visual 嘢拉埋啲game呀fashion呀之類,煲到大一大,掂晒。一見到滿叔整嚿咩Kwangya出嚟已經心諗「又呢啲?睇個團都咁Q多嘢要刨好L攰呀...」

aespa -> 無感,同埋柳小姐個樣真係(整到)好似Mary...
ive -> 係畀個面膠真...
STAYC -> 黑眼係有兩度,最完美中小企出團/idol嘅例子。Feel到係好畀心機而又唔係純粹「熱血」鳩做。
DC -> 都重想佢哋本土再紅啲,但真係唔易
dc我反而佢唔想佢太著重本土
老實講佢地可以撐到依家真係靠海外fans
佢地可以吸引到外國人就係因為佢地獨特嘅曲風
近年新團裡面真係得NMIXX係實力掂
newjeans未夠時間show到佢地實力係點
leserafim就得一兩個係掂

咁又係,DC都算係音放節目開咗齋,其實都交咗差,壓力細咗好多。國際尤其歐美線再威啲嘅都可以衣錦還鄉,另一種反攻方式。
newjeans都真係要等睇佢哋實物上節目先得;le唔識串就...許允真叫做唱到,一葉同透明忙內個底乾淨,咁囉。好有天殘地缺feel...
dc比人邀請左去primavera sound
仲要因為航班問題去唔到嗰陣主辦單位call私人專機黎接佢地去
我諗有咁嘅待遇證明佢地喺歐美都有一定嘅地位
唔需要care本土市場都應該夠哂食
講返laboum條路應該好似bg咁行係最穩陣
依家韓國都開放返 好好咁走商演軍演校演呢d應該好過打媒體戰
去primavera sound私人飛機last minute趕到呢下真係威,唔講以為係防彈先有咁把砲...
其實少咗一位壓力,加埋實體銷量上到六位好大程度都係靠海外飯,都會諗佢哋之後會唔會又「放」啲,啲歌更加歐美取向。係都好,啲嘢可能重正。

話說睇咗幾段WSG啱啱演唱會啲片,又聽返年頭復刻演唱會嗰啲,真心想/FF Ziso cover Younha 嗰堆招牌作品 (Waiting、486),同埋 collab Epik High 隻 Umbrella。應該會好撚過癮。
ziso完左wsg應該專心返拍戲啦
遲d有套劇做配角睇劇情設定戲份有機會唔少
之後仲有太陽之歌電影
WSG活動對佢嚟講可能係放假,所以再見到佢唱歌都係FF下算~
呢個假對佢黎講都好夢幻
其實一演員出道左就好難返番轉頭
可以同偶像一齊表演 同偶像成為左姊妹朋友 有屬於自己嘅演唱會
真係實現左好多演員唔會有機會做到嘅野
嗰陣知係佢落場玩,即刻諗佢是咪舊年拍完KBS套idol劇,忽然扯起條筋想唱下歌。
對比返,又覺得STAYC朴蒔恩好撚勇。講真韓國娛樂圈,idol係食物鍊下游,由童星做到開始轉大人都係演員 (19/20年都仲拍緊劇,《雙甲路邊攤》有佢份),竟然走去做idol,真係勇到要跪拜。
好想現場睇到一次咁嘅演唱會....
朴蒔恩比起ziso條演員路又冇咁順
佢轉型做idol嘅動機比ziso強
哇原來咁威水 私人飛機接送
演員轉idol 老實真係算放棄咗少少地位 勇氣可嘉 不過樓上都講演員路無知蘇咁順 做極都係女主少女版 / 領便當角色
加上老豆係出名歌手+星二代 轉型相對無成本
最後一集WSG 有一大部份都係MSG
私心好想睇多D WSG
條友係真心唔識run
聲線係有少少
應該係啦 否則等blacklist
有冇人覺得最尾舞台同想象中有好大落差 可能期待值太高
知蘇bb
不過仲想搵新成員
覺得pd真係唔得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞