召喚lihkg 所有學牌P牌/ 巴絲 (102)

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
我都係矮,成日張櫈較到最前
後來發現較返後dd, 可以踩得盡之餘,收腳冇咁易彈
學到野
咁如果我踩盡極力子先再慢慢brake呢?
係咪就係你講嘅次序?
我係慢車
師傅話我遲咗扭
望遠又會忽略咗鏡到角要扭軚
再操操
我鐘意凌空踩wo
之前睇youtube教腳跟掂地 我試左兩堂 發覺個感覺好撚奇怪 一來放極力子係刮住個鞋底咁放 ,反應好慢 二來放多左好難踩返深少少
跟住我就把心一橫只用凌空踩直到pass左

ps:有練開腳
如果係平地咁做既話即肥,空波滑行
平地落斜永遠都係迫力再極力子
上斜先好咁做,唔好太遲踩迫力,否則會溜後
thanks樓上咁多位清
上斜先好咁做嘅意思踏極力子係用架車嘅慣性帶住
先再brake(不過唔好太遲)?
我師父教停車前一個車位落極力,就唔計空波滑行
不過試過落斜點都要有brake , 拖到有少少聲hold 住
先再落極力,唔係架車會標前
你留意下我覆果個留言講咩先,佢話踩盡極力子再慢慢brake,咁做應該算係空波滑行。

利伸:未聽過有教車佬會教學神係"學車,考牌"果陣,除左上鈄停車之外,先踩極力子再後踩brake呢套動作
想問下落斜停車既話極力子應該幾時踩唔該師兄
拖brake落一踩極力子架車就標前
今日金鐘排隊拎學牌排左足足2個鐘
如果落鈄就提早少少輕輕踩Brake,慢慢減速,到位想停就慢慢踩盡極力子,同時再比多小小力踩實埋Brake,好似平路咁停車。
booking最多等10個8個
上次去報名15分鐘搞掂, 無諗過要book(亦都唔知有得book
都係練習啦 , 太重break又會chok
我初時學車以為chok 唔緊要啦,停到咪得
平時坐巴士小巴都好鬼chok
點知chok 都可以肥
成程車最多chok兩三野已經係極限
請問有冇自動波VAN仔鴨駕師傅補鐘介紹
FAIL左棍轉左自動...
初期未適應倒比廢佬屌我落brake重腳,同埋揸果個自己唔覺chok坐車果個好chok,個Brake好敏感,其實輕輕掂落去已經減緊速。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞