召喚lihkg 所有學牌P牌/ 巴絲 (102)

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
上個post
召喚lihkg所有學神/P牌巴絲(101)
https://lih.kg/3040963

好壞師傅list (只供參考,其實師傅都係人夾人嘅啫)
https://docs.google.com/spreadsheets/d/1P3ULTCnAeMVaZBseRkVgEQCKMRTTjUfzIxwtNeA69Hk/edit?usp=sharing

Q/A
問題1)
學咩車,幾錢先叫平,幾錢先叫貴,我報邊間學校或者駕駛學院好?

答案1)
首先要搞清楚,你想學邊款車,有2大分類,自動波及棍波。2款車,私家車(1仔牌)及輕型貨車(2仔牌)(以下簡稱貨van)。

問題2)
咁學邊款最著數?

答案2)
根據運輸署規則,考貨van牌係送埋私家車牌,考棍波係送埋自動波牌,換然之,學棍波貨van最合乎經濟原則,因為考1個牌就送埋其餘3個牌比你,即是Buy 1 get 3 free。

問題3)
我手腳唔協調架,學棍波實撞車!咁自動波應該學私家車定貨Van?

答案3)
你可以選擇自動波貨van或自動波私家車,同樣地,你考自動波貨van係會送埋自動波私家車牌比你。亦有人話,其實我只要自動波私家車牌就夠,少個牌對我冇影響,咁你可以只報1個自動波私家車牌。
棍波私家車,我唔建議大家去報考,一來師傅少,二來係4款車當中係最難學識。最易學邊款車,我認為最易學一定係自動波貨van,原因有3個:

第1,泊位會比私家車容易,因為考試個泊位其實係設計比大小小既車泊,例如貨van,而且貨van有後鏡可以睇到車尾入唔入到考泊車時既黃格,呢個絕對係優勢;
第2,貨van車頭有魚眼鏡,對考車既人仕要做3手軚掉頭極有幫助;
第3,貨van兩邊側鏡可以望到既範圍係比私家車為大,車身亦較高,盲點亦都比較少,而私家車有車頭部分,新手係比較難掌握與車頭距離,相反貨van司機已經坐到全車最前部份,只係需要掌握車尾距離感,所以我會建議新手學貨van。

問題4)
考試場地係點架?

答案4)
香港考車,主要分2大區-香港島區,九龍及新界區。以上我地都比較鍾意統稱叫考街。先講下九龍及新界區,考貨van,不論自動波或棍波,有5個試場,運輸署會隨機抽1個比你,分別有天光道,忠義街,油塘,澤安,永孝街。至於私家車,不論自動波或棍波,有3個試場,運輸署亦會隨機抽1個比你,分別係培正道,石蔭,忠義街。

香港島區方面就比較簡單,只有2個考場,分別係掃桿埔只考貨van及跑馬地只考私家車。

有人會問,李健或者鏗鏘果D係點玩法,嗱,我地要搞清楚,我地統稱呢D叫駕駛學校,駕駛學校係冇私家場,佢地只係幫你排街外場,亦即係你去跟私人師傅學車一樣,駕駛學校會幫你報名考以上幾個場地,再幫你安排師傅,而佢地比較有規模,可以隨時去投訴換師傅。

至於香港駕駛學院,佢係有自己既私家場,分別位於元朗,沙田及鴨脷洲。

有人會問,咦,我住元朗喎,可唔可以報元朗駕駛學院考,但用私人師傅或者去跟駕駛學校應考架,得唔得架,答案係NO,不可以。唔好問我點解,要問就問返駕駛學院點解政府會比咗個咁古怪既條例出黎。

仲有間新觀塘駕駛學校,佢哋觀塘嘅私家場係只考乙部,丙部去翻上面個油塘考。

問題5)
邊個場最難,邊個場最易?

答案5)
只要控制好部車,冇話邊個特別容易,邊個特別難。如果真係要揀一間,鴨脷洲駕駛學院,呢個絕對係全港最易試場。但要留意返,考官每日穿梭不同考場,昨日可能係天光道,今日可能係澤安,明日可能係元朗,後日可能係沙田,鴨脷洲係全港出名最易既試場,問題係考官去到鴨脷洲,覺得條考試路線咁易,自然會將心中把尺提高返,考生想合格都要合符返一定水平。
請先睇頭 post 及 pin

by 我很忙
考車唔需要打針,淨係要安心出行同量體溫(運輸署職員提供的直線電話:2714 6164)

→電單車強制試、電單車路試:繼續考試
→其他路試:已經恢復(恢復之後考嘅考期唔會改),之前冇得考嘅等通知新期(有巴打話已經收到新考期),據經驗新期會係同一個場但未必相同時間
→筆試:6/5起恢復(呢日及之後考嘅考期唔會改),之前冇得考嘅等6/5後通知新期
→駕駛考試排期服務(新申請考試/重考快期/改期等):6/5起恢復

→牌照相關申請(拎學/P/正式牌):已經可以 walk in(但建議預約,唔使排咁耐)
網上預約:https://www.gov.hk/tc/residents/transport/drivinglicense/abs.htm

sources:
2022/03/29:https://www.td.gov.hk/tc/publications_and_press_releases/press_releases/transport_department/index_id_3672.html
留名
中咗1001 啱先發現
屌個主題打錯哂自膠
琴日棍van 澤安1 take pass左
大家覺得澤安係唔係好易
咩路線?
等於塞個P牌落你袋
有咩要注意
想問已經拎咗P 牌,但唔見咗張合格紙可以點處理
留俾子孫或者燒俾祖先
巴打咁好彩,考到大圈
拎咗個 P 牌仲有張合格紙做乜
小心 今日澤安全部地獄考官
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞