想移民去英國重新開始做人

299 回覆
558 Like 97 Dislike
眼見香港真係越黎越搞唔掂 真係想移民過去英國
月入25k左右
儲蓄加埋強積金大概有300k
唔介意咩都會做
想真係了解下應該如何開始部署
應否搵移民公司幫手搞
有無咩要留意/準備
希望有人解答下
你一個人

就唔洗搵移民公司啦

做下功課就得啦
強積金拎唔出
唔洗計
如果係英國既話
MPF 攞唔到
強積金你當冇咗,起碼要6年後先拎到
當果一個人邊租share room hkd4000~5000
你乜都肯做的話,應該都生活到
而果邊嘅樓市已經降咗少少溫,下年開始有機會回調
你有份工買屋就可以做按揭,過多幾年拎埋mpf
理應就可以settle到
而家風頭火勢,大多數人要挨
移民唔係去享受去退休只要唔介意乜嘢都做邊度都有空間
多謝各位
想問下有無實用link share下
上網睇到有啲一頭霧水
只要諗大陸好多人英文都唔識甚至乎 偷渡都要去美國加拿大澳洲一樣搵到野做 賺錢返鄉下你就知道
儲蓄加埋強積金
即係儲蓄有幾多
識人係英國就叫佢幫你睇屋租,唔識就住咗airbnb先到時再搵,頭半年住share house熟悉下附近環境/搵工,再考慮長租自住嘅屋
儲蓄150k左右
真係走都賣埋部車 200k左右
20萬都夠
今晚買機票起行啦
唔使搵移民顧問啦,好多資訊可以上網/問人都得
最緊要諗掂自己之後想做咩,去到英國做唔做得番本行/想轉行之類
住既話建議一開始住share flat先,比較慳錢
到番工方面settle好,財政有著落有鬆動,先再諗自己一個住/置業之類
去英國都要搵移民公司?
樓主IQ 有冇80
幾多歲
唔走住都賣左架車先
每月慳返一筆
洗費係咁上下, 不論你係London , Manchester 定Birmingham.

水 30~50磅
電 60 ~ 80磅
gas 30~100 磅. 夏天平好多唔洗開暖氣
council 130 ~ 170磅 一個月, depends on 地點, 幾多間房, detach 明顯貴10%
上網 30~60磅, depends on 速度
手機 10-15 per month per head
買餸屋企煮曬2餐 100-150磅內一個人.

住就london 一定最貴, 不過工作機會最多而且人工最高. 住治安正常既區既share house 約700-800磅一個月. Manchester 同Birmingham 就可以用同樣價錢係治安正常既區租到studio flat 或一房.

搵工最低時薪london 就約£10磅. 其他地方£9 咁上下. 工種最容易搵, 差唔多你肯見工就會請既, 就好似做倉執貨, 送貨員個d. 時薪£9-£12 不等. 不過呢d 工你要有部車代步. 因為做倉既地點通常係偏遠地區. 一架車平平地既2011年車, 50000-80000咪車, £5000 內都有一部. 其他工就睇你香港做開乜野. In general 係london 會相對易d 搵白領類既工, 因為需求大d. 唔係白領工的話, 其實住Manchester/Birmingham 都得. 租平好多. 基本上你肯做, 調整你既心態放下身段, uk 唔會搵唔到野做.

申請BNO passport 呢度 https://lihkg.com/thread/3007891/page/1
申請BNO visa 呢度 https://lihkg.com/thread/3066420/page/1
租屋既post 係呢度 https://lihkg.com/thread/3043052
UK 電話sim 卡post 呢度 https://lihkg.com/thread/2939881/
應否搵移民公司幫手搞

不應 有BNO visa very easy
高質回覆
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞