連登女神serco有花生 (17)Serco bb逐一回應所有指控

973 回覆
37 Like 8 Dislike
公道講句
7月入職12500
11月20000
5月23000
一年唔洗,加薪近一倍
講真大行都做唔到
人工又加咁多
佢點解仲要衝出黎講老細壞話
我都認真唔明
又咁講, 你真係講d唔講d,
《僱傭條例》規定,僱主必須盡快支付所有工資給僱員,在任何情況下不得遲於工資期屆滿後或僱傭合約終止後七天支付。僱主如故意及無合理辯解而不依時支付工資給僱員,可被檢控,一經定罪,最高可被罰款 35 萬元及監禁三年。

你可能打得工少, 其實香港出糧日期唔穩定係好普遍, 而法例又真係規定7日內比到就可以, 所以我之前做過個d公司係可以拖到6號收工前先比支票你入(但又要一日工作天先過到數), 其實serco係冇犯法, 只係你接受唔到姐.
擺到明一開始唔知po一堆相屌老細拖糧 到有人同佢講7日後先叫拖 先兜話冇喺正應承嘅日子就叫拖柒到

仲有ig見到佢個支持者咁講
Hy成日強調低人工既係其他人
咁我想問,佢地見工果陣人地offer佢呢個人工
佢覺得低人工唔識拒絕個offer?
又係因為細路女怕事所以唔敢?
Dllm人工低就要上網咁樣人格謀殺老細
香港大把老細要受靶啦
不過咁講
人工高同鬧唔鬧老細無關嘅
反而人工高,仲會鬧多啲
因為覺得自己價值高咗,有權力同老細爭持
但離職先做正義使者,為天下蒼生就少見
通常唔做都wfc,咁上心佢都好愛公司

講明先我覺得間公司管理,行政係有問題
雖然我覺得未至於好大件事,而且有補救,但有問題就要認
咁回應又真係睇到有改,其實都好
咁上心都係因為自己都開舖
要打低同類型對手先可以財源滾滾來
唔奇呀 做得serco既員工一定好後生無咩點打過工,佢既支持者應該都好細個
班同行酸到投稿hurtdesigner個page
佢咁正義 唔share自己d人工比佢地姐妹?
講錢張錦程啦
真係為姊妹好
在職果陣自己有得加人工果陣唔知有無幫妹豬們爭取加人工呢?
HY當班妹豬係工具要黎做炮灰
班妹豬仲傻更更
好正 好到肉
成撚日將「不嬲乞食」「不嬲慘過地底泥 」「好常見啫」掛喺口邊不斷合理化 抵你地成世乞食搵唔撚到23k
你咁講都幾抹殺成班designer嘅努力 你唔識睇市價㗎?人工低唔係俾你唔努力嘅籍口 但都要認清遇到間好公司肯賞識你唔係咁容易㗎
我都想知你一出嚟做嘢無耐就瞬間升23k有無人肯請你
咁老實講一嚟就23出去好難搵 除非肯低走或者係轉行
所以其實23k已經高於市價,仲有咩唔滿意要玩抹黑?
有23k都咁唔humble 真係祝佢新公司好運
佢話自己轉咗行 唔知而家咩價呢
留名想知
同埋最重點 佢數嗰啲嘢絕大部份喺未爆出嚟之前老細已經解決咗
跟住拎返出嚟講等人誤會 唔知咩心態
幫佢地答
佢地自己曾經都神化過serco
佢地本來單方面以為女神開鋪係應該好似開善堂咁 做生意係為夢想完全唔為錢
所以一發現女神原來只係凡人就覺得俾人呃撚咗
唔想睇到個個吹奏佢就想出嚟揭佢個真面目
仲要係講緊幾年前既野
隔離台又係攞返幾年前既衫出黎講
床下底既衫咁
都唔知係咪同一班人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞