連登女神serco有花生 (17)Serco bb逐一回應所有指控

973 回覆
37 Like 8 Dislike
留意咗好耐
佢講嘢似啲上咗年紀嘅人
同講嘢個tone好似有少少智力問題咁
都懶得同佢嘈
大家都唔知既情況 咁又假設人地唔著?
唔知呢幾日生意點呢
其實你班友仔係咪痴線
講講下又講乜唔著自己既衫 九唔搭八
講真不如收手啦
你見個POST都開始冇乜人覆你班友就唔好再衝出黎柒啦
笑死班撚樣真係生安白造
又寶藥黨又盛 唔知講出黎自己有冇笑
熱朝過左,無花生啦HY快D比新料啦
而家去到咩環境
Push
Serco輸晒民意
今舖應該真正收皮
#250 樓主快pin
已經有結論 hauying已敗走

見好多人一早冇心機追po 當最後嚟個總結 等大家一次過了解17個po嘈緊乜:

事源某ig shop嘅某員工公審老細

1. 拖糧
原來係公司早期嘅事,當時公司啱啱開始多人處理唔切,過咗段時間已經解決咗。

2. 雙黃線影完相p走
老細後來道歉,件事大唔大單見仁見智,不過發現爆料人班fd啲鋪頭都有雙黃線影相,有人認為老細最大問題係p走,既然雙黃線小事,p走唔想影響構圖有咩問題?

3. ot冇補水+做錯嘢冇bonus+壓價
頭兩個太on9唔詳講 壓價就後來發現原來爆料人讀design本來asso grad 12.5k人工 半年升到變23k

4. 遲到罰錢俾冇遲到嘅人(玩攪珠)
原來係公司每日太多人遲到,成班開會提議出嚟,仲講得好興奮,連老細自己遲到一樣要罰錢。後來老細share咗grp對話,一買完攪珠材料成班同事好興奮,爆料人當時仲打咗個好開心嘅sticker(後來聲稱鳩send)。後來爆料人又出嚟投訴,最後攪珠制度就取消咗。

5. 冇供mpf
原來老細定時供,但填錯嘢報錯俾政府,啲錢俾政府hold住咗,之後有入返俾同事,件事已經解決咗段時間,仲俾政府罰咗錢。而爆料人冇講,老細出嚟講返大家先知。

6. 冇裝貓網,啲貓污糟要員工執貓屎
原來公司有獨立貓房,從來都唔開窗所以冇裝貓網。爆料人話貓周身屎好污糟,po咗張豆沙套上面有屎嘅相出嚟。但原來係有隻貓盲嘅所以成日痾污糟自己,豆沙套張相係有人影嚟通知老細貓又亂痾,老細喺wts grp講即刻返嚟處理。不過有員工會自發幫佢執(事後又唔妥攞返出嚟講)

7. 要員工洗廁所
正當個個聽片面之詞以為員工都要負責洗廁所,原來其實只係一次意外,爆料人稱冇佢份,但聽聞洗廁所班人當時齊心協力洗完(包埋老細),其中一個返到屋企問人先意識到唔妥去投訴,老細最後話一早講唔會逼你 放心唔會再咁

8. 寫信去新公司話佢唔認真工作
帶咗成晚風向,到有人問老細點知你新工contact,爆料人先講其實係新公司主動做既ref check,仲要有佢既授權,老細只係跟住張form tick。爆料人被揭穿先話sorry講得唔清唔楚,要中止炒車

9. 情緒勒索
老細叫新同事一齊玩狼人殺,問新同事咁靜嘅,爆料人認為老細情緒勒索人陪佢玩。
老細話想同大家做朋友,爆料人話老細情緒勒索人同佢做fd。
老細出post請人返嚟清潔,話點都總會有人入嚟做嘅,爆料人話老細情緒勒索人in嚟做清潔。

10. 屈佢del咗公司文件
爆料人初初堅稱冇del,到老細話有log睇到del咗,爆料人改口話有del,不過當初份嘢佢自己整嚟方便大家睇share喺google drive,所以佢覺得del咗冇問題(爆料人冇回應份doc係咪上班時間整)

11. 屈鳩佢背叛公司
原來爆料人一路又幫公司寫網頁,但又同時幫其他網店寫。試過有次老細真係誤會錯佢,千字文認低威係咁講對唔住

-

上面啲「原來」絕大部份係老細講返大家先知,爆料人係完全講啲唔講啲,搞到大家不停炒車然後再聲稱自己只係語癌,mon po駁嘴好快,但一炒車就唔見人,出返嚟就話自己miss咗。仲要公開老細生活炒車照,肚腩相,老細條仔疑似玩交友app。有人dm爆料人稱老細條仔周圍send老細閃卡,爆料人公開「好心」咁提醒,叫有人如果有閃卡歡迎俾佢睇下係咪真有此事。

爆料人目前叫大家唔好起佢底驚會社會性死亡,但話自己整到老細柒咗同多咗follower其實都幾爽皮。
全城中伏
Serco出動到微辣一哥偷食foodie 界一姐黎轉移視線
幻想唔到Serco後台有幾硬
Ss啱啱開嗰陣主要做運動品牌代賺 係依幾年先轉左賣韓國衫 著new balance有咩問題
唔係打手,有係隔籬苦主po屌過佢啲裙
推啊
再推
唔係呢…佢應該成個衣櫃都係自己衫佢係qc做得唔足 有啲衫每批唔同姐 佢係老細揀翻件最好質地最fit既有幾難 同埋佢又高又瘦又靚佢著咩唔靚啊
日日ot到9點真係搵狗做
善良但唔裝貓網又拖糧唔供mpf逃稅又食水深
Designer搵狗做 俾連登仔講撚到一文不值根本係呢行生態圈慘過狗 大家就唔撚抵得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞