[NS/PC] Monster Hunter Rise:Sunbreak (103) 1001唔開post中讀心

1001 回覆
1 Like 3 Dislike

-Sunbreak 更新路線圖-

https://mhrise.wiki-db.com/sim/
-MHR:SB混裝器-

NS下載Demo版SB要去返MHR頁面>下載體驗版>揀Sunbreak
或者用code: 【體驗版下載序號:D3GM3304804B7F2B】

已發售
Also available on PC(Steam)

官方網站
https://www.monsterhunter.com/rise/hk/
https://www.monsterhunter.com/rise-sunbreak/zh-hk/

Q&A
----------------------------------------------------------------------------------------

Q: 唔同版本有咩分別?可唔可以連機?
A: 日版 港版Rise只可用日版 港版Sunbreak 美版只可用美版Sunbreak
兩隻都有中文
Switch MHR冇分ser 全版本可以連機 (需要Nintendo Switch Online)

Q: 新手用咩武器好?
A: 14種武器各有長短 試下打村任熟習下

Q: 點拎特典?
A: 神火村:火芽左邊隻貓郵差>新增內容
艾爾卡多:朧右邊隻貓郵差>新增內容

Q : 點係地圖閃燈俾隊友睇
A : 係場地入邊禁住-號放大地圖,再禁-號

Q : 殺完大怪之後動畫點Skip ?
A : 兩下B制

Q : 隨從廣場點先開放?
A : 要行一次先會開到,係火芽面向個位直行到橋尾

Q : 神火卷點拎?
A : 村5星後玩村任 村長有機會派

Q : 海境S/X點出?
A : 玩交易船

Q : 貓其實有咩技最好
A : 兩個技必要
- 強化咆哮 +30%會心
- cooldown時間一分鐘, 成鋪大部份時間都會發動緊

- 強化太鼓 x1.05倍攻, x1.2倍防
- cooldown時間90秒

Q : Sunbreak買PC版定Switch版
A :
1. 邊面多FD
2. 使唔使拎出街/拎住玩
3. 對畫質fps要求高唔高
都係考慮依3點,反正MHR打到雷神都係幾日既事

Q : 影相任點解?
A :
盾蟹:兩隻爪縮埋嗰個防御動作
剛纏:插地下變火拳+水拳
貓頭鷹(4選3):
自己個隻(任務counter)
白貓頭鷹(司令個塊板上面)
白貓頭鷹幼兒(城頂)
藥師個隻

-Tips-
1. 有咩睇咗獵人筆記/心得先

2. 連機嫌眼花可以熄特效

3. 隨從廣場有棵樹可以爬上去,每次完任都有嘢可以執
(**可以儲一陣先執 唔洗每次去攞)

4. 撳實L1左下角個小地圖可以睇到詳細地圖示記咗嘅嘢,搵礦有小小用

5. 礦有唔少都喺啲勁高嘅地方,要用翔蟲飛嚟飛去,可以配合L1地圖去搵

6. 船艇牡蠣:寒冷群島搵 / 狐火鬼燈:大社遺跡搵

7. 村任2★ 上 3★要去一去隨從廣場(村右邊過橋)同寵物店老闆吹水

8.村任打完5星,會有個特別許可任務
連續狩獵打完火龍雷狼同泥翁就可以直接打集會個hr4既首領青熊獸百龍夜行,打完直上hr4

9. 集會所任務出發前記得食團子(即係上幾代既貓飯)

10 : 入左場地之後,-號可以進入地圖,,再L及R睇到好多資訊

11: 下位唔駛諗砌裝,堆高個防就夠

12: ZL+ZR可以直接向瞄準既地方飛

13: 得閒打下盟勇任,會出王國騎士票券同解鎖王國武器同NPC裝備

------------------------------------------------------------------

開潛艇(農場)教學:
https://forum.gamer.com.tw/C.php?bsn=5786&snA=159411

------------------------------------------------------------------
留名
啱啱打晒啲野準備㩒個開PO制
捕獲之見極
千里眼,千里眼之藥,熱氣球
對住熱氣球揮手

XX FF過對天彗揮手會撞落黎
岩岩好等夠5分鐘就出
太刀撚上到M4應該等到爵銀龍定整件鎌蟹頂住先
頂到就整一套J銀
天彗夠用 m裝唔高防得過龍氣好多
整把肛纏太刀夠玩到爵銀啦
朋友,你緊係未玩過黃金魚任務
我玩到mhr 都仲係好憎搬蛋任 佢預你行條route一定最遠仲要有火龍搞9你 一定要屠咗佢先
rise果堆蛋任我都未做
諗起以前仲會搵舊石阻你過場迫你兜路真係想爆粗
要踏一次線先

搬蛋刺激過打龍,一拎起粒蛋全部怪嘅分佈唔同曬
仲有Z字形跑,求神拜佛唔好俾啲野豬同速龍仔打中
今集斬斧真係好爽
大開大合果d用gp屈臭
亂跑就破部位之後上身零解中出
一切睇你技術
頂到未爵銀、頂唔順未鎌蟹
仲頂到既,係咪怪打入啲都扣成半行血多
上網搵人打仲難過自己打
招圓規屈撚到爆炸斷後搖長無敵短cd
屌,用弓俾迅龍條尾一拍就死
G級冰牙難打左好撚多
空中落地之後再擺尾,成日中

拍尾加360真係好煩
好少古龍打
lm
火龍蛋仲有GPS雌火會追實
爵銀
之後直接換佢把刀
覺得唔夠防嘅就執幾件MR裝
再升下佢
昨日在打左場 個大鎚不停用上撩
又唔係打頭 個個比佢係咁打上天

忍唔住打字問佢你打人定打龍
佢仲要串 你地要帶耐衝

我忍唔住話返佢 上撩係耐衝3都頂唔住
鋼龍,炎王,霞龍,天迴,天彗,爵銀,風神,雷神,冥淵
咁都叫少?
留名
因為無老山龍峰山龍
傀異要mr20 先開?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞