連登女神serco有花生 (7)Serco bb差拖糧 唔交mpf同遲到攪珠罰錢未回應

1001 回覆
63 Like 7 Dislike
Hauying有講過 一開始係幾好 返工勁開心
後尾越黎越頂唔順 提出過幾次要quit
都俾s以加人工同各種方法挽留 拖拖下應該就做左成兩年幾
老細唔俾走
其實如果真係想走 無人留到你

又唔見有人逼到鏡粉唔追mirror
邪教首領賺得多啲啦
做錯嘢冇BONUS呢個有冇CAP圖睇
錯一次就冇bonus
咁寧願hea做算數
然後佢又會捉人開會
話個vibe好差呀佢要既係200%員工
佢要做亞洲第一係佢既事
但唔好咁多幻想以為用12.5k就想人同佢坐埋一條船先得架
打工仔心態從來都係加人工準時收工放工唔好比老細煩
佢要低人工又順從佢,可以試下去庇護工場搵人既
加入serco family 成為核心成員
有效提升出糧效率
總之你有少少幫口
有少少寬容
就係奴性,打手,serco 走狗
主動po啲閃卡出黎咪收貨o(≧v≦)o
咁樣偷換概念又講唔過喎anyway都係放返個重點落拖糧同遲交mpf度先
有見到hauying覆過有次sk話要炒佢同另一個同事 但係一係就一齊炒 一係就一齊留 而另一個同事想留 所以佢就繼續做咗陣 呢個連坐法都cls
冇啦

mpf 我交左㗎啦 唔知道點解原來冇開
壓價 冇呀 我地按照員工期望薪金㗎
攪珠 溝通過覺得唔係咁好 已經冇做㗎啦
情緒勒索 都係佢斷章取義 曲解我地
洗廁所 我以為佢地想幫手啊嘛
窗網 因為貓房唔會開窗所以咪冇裝囉

總之 正能量!ᕦ(ò_óˇ)ᕤ

...曬鳩氣
仲有MPF呢單野最搞笑係 佢話佢自己唔知要填表幫人做成員登記 以為入左名同身份證就得
呀 咁你D「資深員工」當初又係點JOIN MPF架呢?講唔通喎
同埋想問 有兩三年經驗嘅婚禮攝影師 係咪無乜可能得萬三蚊人工
重點係佢蠢就可以遲?
咁我唔小心塞車遲到一分鐘又要join佢個攪珠遊戲?
我地第一次做老闆好多嘢都唔咁清楚(´⌒︎`。)
以後會改善翻嫁(๑o̴̶̷᷄﹏o̴̶̷̥᷅๑)
人工低嗰d其實有寫到明 係拖糧mpf 貓窗嗰度仆街姐
條女本身都吱牙膏式爆料 一開始又話ss sd email比自己公司 一時又話係reference check 其實兩樣野都差好遠
其實而家佢點回應班友都會屌 應該勁多私怨撚/ ig shop想佢收皮好耐
睇到依家Serco回咗既根本等如認晒
不如誠懇啲道個歉算啦,啲妹豬見你咁善良又會繼續買你衫
我諗大把妹豬唔知呢單嘢
同埋一定有啲超善良嘅人覺得前員工們太偏激
唔夠善良啊我地( ´Д`)y━・~~
做錯一次野要扣勤工獎
咁佢供漏mpf 同遲出糧係咪應該要補錢比員工
撚係咩 淨係遲出糧都已經唔得啦
佢仲要唔係第一日幫人供,
佢已經幫過佢啲資深員工供,
點會連要開户都唔知
我地係一家人 一係一齊走 一係一齊留٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و
幾時話佢可以遲?
咁而家個老細柒左
係咪要判死刑?😅
又要handle情緒
又要照顧貓
IG 樣之類又有一定要求
老實講萬頭真係underpaid
就當無遲到罰錢、Bonus攞足
大概13-14k? 咁樣先係H&M新入職薪金
睇左上一post竟然有現人合理化佢遲出糧 仲幫佢搵埋藉口
究竟係你地工作經驗少定咩
準時出糧對員工好緊要 有啲人真係等份糧養全家 呢個亦都係作為老闆基本責任嚟
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞