連登女神serco有花生 (7)Serco bb差拖糧 唔交mpf同遲到攪珠罰錢未回應

1001 回覆
63 Like 7 Dislike
做老闆最緊要大方 唔好咁度縮
冇錢比又學人玩制度
你冇錢留人 咪工作輕鬆留人囉
你又唔撚係
冇錢 又多要求 又壓逼員工
cls
serco 最愛
未得返D妹豬做囉
妹豬都唔做啦
屌D打手好易認真係
幾乎全部都鍾意情緒勒索
唔係呢個post真係唔撚知serco係乜水
以為係咩公司名
佢啲打手咪family d 人
都唔方高質啦
咪又係妹豬
而家股市跌到咁,多謝老闆遲咗咁多先幫我放入mpf, 等我唔使蝕咁多呀
你睇下佢個新家庭成員幾護主就知幾多傻豬衝入去做
其實睇返ss回應,指控入面嘅嘢係有發生架喎,只係佢畀自己理由去開脫,總之佢本意唔係咁,只係以為係咁,唔係專登

當貓係打卡工具:貓貓有腹膜炎,有畀六位數字去醫貓,不眠不休照顧佢 (其實我唔理佢打唔打卡,佢有照顧好啲貓咁就問心無愧啦)

貓貓成身屎:係呀,但貓貓有病,唔想幫佢哋沖涼刺激到佢,見到有即時抹 (呢樣我覺得解到畫)

員工要值日湊貓、清潔貓房:貓貓主要sk照顧,只係有時唔喺度,有時係員工見到就會幫清潔(其實貓貓都帶返去佢哋屋企,咁都無咩嘢好講,同埋我覺得以ss咁大工作量,studio唔係真咁啱畀有病都需要照顧嘅貓貓住囉,其實k考慮吓正經請幾個人做management、admin嘢,自己做老細畀大方向出嚟,s就做吓model生招牌、返屋企好好照顧貓啦,唔好搞咩大家庭)

無貓網:無呀,都唔開窗咪唔使裝,Siri會衝出去嘅地方都唔會開窗 (但前員工po相話細貓房對面係pantry有窗,會開窗)

有穀牛:係呀,因為貓砂批次有問題,搞到喺貓廁所嘅盤有,唔係成間都係 (都兜到嘅,但當貓貓有周圍便便嘅習慣,貓廁所會有穀牛,我諗就算員工幾鍾意貓都好難唔覺得污糟)

員工要洗廁所:唔係當值工作,studio assistant都唔使洗廁所,係初搬去studio,個廁所好污糟,係員工問有咩要幫手,唔知道原來員工唔鍾意洗廁所同舖地版 (其實當見到現場嘅清潔工具唔足夠清理,或者基本清潔係處理唔到嗰陣,就應該叫同事唔使理個廁所住,其實老闆唔係應該會衡量員工嘅能力去決定畀咩佢做,而唔係佢問有咩手尾可以幫手,就話有嗰樣嘢,可以叫人做囉,我想知當時k喺度做緊咩嘢,如果搬studio佢仲有嘢處理緊,做咩要理舖地板同廁所)

K父母上嚟洗廁所:有呀,老人家想幫手,覺得唔好哂錢請清潔 (個仔嘅公司,屋企人係會緊張,但我唔覺得間公司係佢兩個嘅,出個job ad請清潔,點都決定度嘛?)

搵唔到file,屈前員工del file:唔係搵唔到,係file變空白,有log證實係前員工log in最後edit (前員工有另一套說法,我覺得sk未必想公開log架喇,泥漿摔角其實好樣衰,佢尋晚嘅回應被人話幾得體,咁佢講呢啲嘢target都係呢啲人啫,而前員工只要證明到個file係save喺佢私人drive就得喇,私人drive仲留低前僱主嘅嘢唔係對前僱主仲不利咩? )

遇到前員工新公司Reference check時唱衰前員工:唔係主動send email,係填問卷剔幾個剔,前員工等到有人質疑sk點知新公司嗰陣先澄清,但已經搞到佢被好多人鬧 (前員工本身澄清咗唔係主動send email嘅,係我哋炒車,佢係無講係咪喺問卷指前員工工作態度唔好,不過就算係,佢有權咁做嘅)

遲供mpf但照扣人工:因為2020年有幾個新員工入職,第一次用e banking搞mpf,以為新增僱員就得,唔知要另外填form幫員工開mpf戶口,事後有即刻開返,同交返5%附加費 (講真,呢啲唔係理由嚟,同埋當供款同僱員戶口有別,銀行正常會喺咁提醒架)

壓價:唔係壓價,係按expected salary嚟決定 (想同咁多妹妹講,呢個世界無咁多愉快嘅工作環境,睇錢做人啦,同老細同事真係唔使講感情架,仲要一個二個都識幾多嘢,後生又靚女,唔好頂爛市啦好嗎?)

拖糧:現職員工話遇紅日唔準時正常呀 (筆錢因為過咗交易時間未出現喺戶口,同佢有無準時過數係兩回事)

遲到就用攪珠抽罰錢:即係諗過,但無實行 (諗過都覺得癲,佢拖糧又有無諗過攪珠抽返畀利息人呀)
19 到22 年頭 你賺少咗至少20%
好似變左圍爐咁
其實都係想搵個眼紅對象鬥下
覆完你啦
又話我重度點點點
又係到講啲似是而非既野圍爐吹水
想理性討論又變左批鬥大會
都算係公司名
Serco Store
間舖應該停擺咗
未有花生前因為颱風優惠買咗件衫但依家都未寄
人地係坐埋同一條船入面٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و
番到公司唔知係咩氣氛呢
話有qa 但收到條西褲個陣就褲頭扣都冇
話會負責運費點知運費係比店鋪代用金
GG
無諗過原來係連登女神 sls
開足全日會 洗員工腦
見到自己老闆咁閪可能已經無人幫佢做野
Serco永遠是對的(๑ò︵ò๑)係你地欺人太甚
應該係開晒連登做打手
你up乜9
唔怪得無人出貨
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞