唔係話咩 但Eason其實都真係算係咁

492 回覆
1916 Like 1069 Dislike
張敬軒有出聲唔同wo

又拉埋一齊講
都唔好話19年前,講今年
唔係話咩,其實無得返轉頭
C'mon In隻國語碟根本大部分都係台灣班底
入面仲有隻歌其實係同rubberband合作
如果只要係國語就係唔捍衛廣東話
咁好啦 C'mon In之後都出咗duo band嗰隻廣東話碟
新疆棉之前又都有派廣東歌 同林家謙合作
新疆棉之後潛咗水 都有暗啞底幫人做vocal監製
你最多只可以話佢係邊有做廣東歌邊有做中國市場
除非你覺得要徹底放棄成個國語市場包括台灣先叫做真係捍衛
我只不過覺得係fans嘅話點解會將佢明明有做嘅嘢都抹殺晒咁誇張
就退一萬步當佢唔知
只係經理人公司幫佢出聲明

出完之後知新疆棉代表咩事啦掛?
咁佢有無出黎否認?無
食得鹹魚抵得渴
佢最後就係揀左集中營果邊,無咩好值得可憐
我同情佢俾經紀公司做還不如同情係集中營入面果班人
而家唔關台灣定中國事
係所謂捍衛廣東話歌 呢句嘢佢做到幾多成
你真係覺得佢出個兩首同佢以前作品比得上?
佢無講呢句 我當佢食3家茶飯好正常
而家佢係見人講人話 見鬼講鬼話 十幾年死忠睇唔過眼 加埋新疆棉表示失望至極
尊重你意見
冇話要同情佢 只係覺得吹到支持種族滅絕呢個罪名太大頂帽
same 好想睇返次 但係好想佢唱舊歌 尤其是係啲side tracks between 你個名
咁過左19年仲講撐新疆棉的確感官上係離譜到爆炸架喇 就算係工作室自己出都好 觀眾唔一定要接受

不過就冇必要係論壇度 set死 你聽Eason就係藍
藝人本身就冇話一定要講到明自己政治立場

得閒既去屌鳩中共港共五毛好過
個龍門真係搬得好緊要
佢d新歌質素點完全見仁見智
事實就係佢仲有留係廣東歌樂壇
出歌又好唱歌又好做幕後又好
如果做唔到你心目中嗰個標準就係唔捍衛
咁你都有權失望
我只係唔想其他人覺得佢真係乜都冇做咁
頂帽又唔係我扣嘅
係佢經紀公司扣,然後佢自己默認
唔好怪人
咁又夾硬拉埋佢地黎比其實無意思
軒公的確背後係做左好多野
但唔洗夾硬要做到佢咁多先叫做左野既
用佢黎做條standard香港應該無咩藝人可以過到
問題係佢自己走出嚟講要做嘢 結果做咗啲咩
重點係Eason啲歌冇辦法罷聽
單係佢作為華人數一數二嘅天王歌手,
仲肯廣東碟國語碟輪住咁出,
去到外地開Show都照講廣東話唱廣東歌,
同埋佢果陣係直頭搵林家謙包咗成隻碟,
佢對香港樂壇去到今時今日都仲係好重視

P.S. 佢做歌手咁多年擺到明係唔想掂政治,
出份聲明唔係佢一個人自由意志可以決定到,
一個人真心與否單憑一張紙幾個字係睇唔到嘅
唔係講質素 係無論質素 認真程度 宣傳 數量都無人覺得拍得住以前 或者一個一線歌手
問心wor 呢幾年邊首新歌真係掂 以前side track事旦執首出嚟都有心做過呢幾年嘅歌
係上面有臣粉成日話連登仔雙重標準先
上次張敬軒幾時變靚仔嗰個post
同eason冇關係,佢哋都出現屌咗軒叔先
又話軒叔二三線做乜上神枱,又問連登仔做乜雙重標準
軒叔做幾多嘢幫香港,完全唔提

唔係話eason有問題,我都好支持佢快啲出返廣東歌
但某啲臣粉真係唔需要吓吓拉軒叔落水
講真我雖然係eason fans但兩個都撐
唔明點解一定要有你冇我
兩個都叫背後合作咗俏郎君
fans嘅話其實兩邊都有互相拉落水 冇得拗
你可能覺得佢冇支持逼害維吾爾人…但呢啲可以算係平庸之惡…

佢喺香港、英國受咗咁多年教育,我對佢嘅價值觀有少少要求,得唔得?

佢唔明白?唔緊要…我同樣對「偶像」,有一定要求,佢做唔到,佢喺我心中嘅地位,只可以係一個藝人,唔再係我支持嘅同路人…

林夕所講:某種老朋友(或者我冇資格做佢朋友,可能「某種老相識」更貼切)…
張敬軒護旗手
質素 認真程度呢d咪就係見仁見智
at least我覺得love隻碟除咗做飯謙d詞倒米之外其實都有一定水準
同林家謙合作嗰兩首都唔差
至於宣傳同數量 同個歌手本身有幾多關係?
廣東歌近年市場萎縮整體係咪都出少咗好多啦
大把歌手一年都出唔到一隻碟嘅數量
宣傳就更加多係公司話事
佢meet唔到你個人嘅標準同佢冇做嘢係兩回事
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞