唔係話咩 但Eason其實都真係算係咁

492 回覆
1916 Like 1069 Dislike
佢唱呢個慈善性質演唱會既時間,夠謝霆鋒喺支那拍一期節目袋幾百萬
其實對比之下單春好撚高尚
由佢出道,聽到依家(準確啲講,聽到佢同adidas割蓆)…

我唔想糾纏喺佢係黃定藍,有咩政治立場,港豬與否…

我個人嘅睇法係:香港呢三年發生咁多事,如果佢因為公司、公司員工、工作伙伴嘅原因,選擇沉默,我絕對唔會怪佢…

但係新疆綿呢單嘢,真係大是大非,佢走出嚟同adidas 割蓆,我到依家都唔能夠放低。呢個決定,從道德上(我個人覺得),以至佢事業上,都係一個錯誤嘅決定!咁重要嘅決定,佢應該無可能完全無參與;就算退一步,當佢當時真係不知情,事隔咁耐,佢有冇做過任何嘢,明示或暗示,嘗試去補救?我見到嘅係:一啲都無!

對此,我真係冇辦法原諒!我多謝佢係我過去二、三十年,帶嚟好多好音樂同好作品(包括電影),算係陪住我拍拖、成家、生兒育女,但只要一日未見到佢對被逼害嘅維吾爾人作出任何補救(精神上支持都好),我唔會再花一分錢買佢嘅作品,睇佢出席嘅活動,買佢代言嘅產品…如果我咁做,點面對被逼害(係種族滅絕級數嘅逼害!)嘅人?

上面有巴打暗示知道內情,佢只係想繼續唱歌,所以先作出過去(直到現在)嘅種種決定…恕我未能認同。

以佢今時今日嘅經濟狀況,佢本身嘅影響力,佢就算唔跪低,應該亦冇人可以阻止到佢繼續製作音樂!佢係一個少數有國際影響力嘅香港藝人,有時候取捨係無可避免嘅!點解佢要選擇唔去激嬲小粉紅,從而繼續佢嘅音樂發展?全中國只有小粉紅,冇任何正常理性嘅歌迷?中國以外其他支持佢嘅歌迷呢?香港、台灣、亞洲,以至外國嘅呢?

有骨氣少少,可能甚至可以啟發到好多人…

唔好講到係佢以往嘅香港樂迷(包括我)拋棄佢,我覺得係佢拋棄我(或者我哋)多啲!
全世界大把人打lol呢個中國game你要唔要逐個去屌
共產黨用嚟做抗疫歌又入佢數唔通佢話唔俾了喔
上中國節目唱歌賺人仔係幾時嘅事 佢成兩年冇出過嚟咁濟
至於你話中國人填詞作曲咁我冇嘢好講 提提你作詞嗰個仲作過追光者 使唔使狙擊埋岑寧兒
定只要同中國有少少關係都係冇骨氣冇人格 就算出廣東歌開廣東歌concert幫廣東歌做vocal監製 都可以全部唔計 反正你就係唔捍衛就係啦
如果係咁我冇意見了
但佢上支那既話賺既錢一定係倍數多於香港/台灣
覺唔覺咁撚上心好撚on9
新疆講緊好耐架啦
19年都已經講緊新疆集中營
但係話佢支持種族滅絕又真係誇嘅
同埋我都相信呢啲決定唔係佢個人決定
羅冠聰都玩過lol啦
d黃衛兵真係最鍾意咩都扯到最極端黎講
但係嚴以待人寬以待己呢下先賤
自己就日日飲緊支那水食支那菜
終於獲得黃屍特赦
真係黃恩浩蕩
cls,咁都可以洗白
個時外國新聞上晒頭條大陸又出晒新聞同外國互屌都仲可以話唔知係好正常
雖然我都信佢俾公司玩鳩佢多,但講到佢唔知好正常真心顛
希望多啲人反佢
咁我下次應該搶到飛
我屌緊佢口講一句 做就一套
你咪撚柒
話捍衛廣東話嘅係佢
搵中國公司合作唱普通話歌嘅係佢
你搵張敬軒比一下就知邊個係捍衛廣東話嘅人
兩年前上中國節目就唔計
咁試當真同sunny出個nft又畀你哋洗版幾個禮拜?
你選擇咩都唔諗,係你戇尻啫,我唔會恥笑你嘅…
玩同做主題曲主唱兩件事都分唔到
替你智力擔心
支持你咁撚崇高
你鍾意啦 龍門搬到咁
出一點都不能少po嗰啲,點解唔係鼓吹緊打台灣?
收皮啦我買佢碟睇佢演唱會你都未撚生毛呀
我聽咗啲咩唔識建議講少句
老實講佢開show我一定撲飛
佢咁鍾意唱歌忍左咁耐如果開到show肯定出晒奶力唱
樓主智力水平
講得好
其實任何一項對共產黨利好既動作都係同罪
唔洗分邊樣惡d邊樣冇咁惡

撐棉 = 撐種族滅絕
一點也不能少 = 支持戰爭
撐警 = 撐黑警打死市民
撐支那疫苗 = 推老人家去死

所以要斟酌既唔係撐邊樣,而係撐既原委同埋來龍去脈係點
我冇話佢完全唔知
但普通人真係唔會跟到咁貼
我係外國 就算而家問鬼佬 佢地都唔會真係講得好清楚d來龍去脈
嗰時由中國開始咩支持新疆棉 到上外國新聞 到互屌
呢堆嘢其實係一兩日內發生
佢第一日唔出聲 已經成堆小粉紅係度獵巫
可以選擇嘅時間根本好少
最終柒咗呢點冇得否認嘅
但當中有幾多可以反映到佢本人嘅意願就見仁見智囉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞