唔係話咩 但Eason其實都真係算係咁

492 回覆
1916 Like 1069 Dislike
其實佢係最撚有條件去奶共 去賺人民幣既人
但:
護旗 ❌
撐警 ❌
中國一點也不能少 ❌
講黑暴 ❌
奧運歌 ❌
71 Show ❌
出post慶祝回歸 ❌
唱好大灣區 ❌
講中國香港 ❌

其實除左新疆單野比大陸公司騎劫左之外,佢應該係同黎明、古天樂呢d係同一個類別,咁仲唔夠咩…?

利申:好撚後悔有一排罷聽過佢既歌,而家冷靜後睇返 佢其實算係咁啦喎
講真,如果佢肯唱,奧運show又好 71show又好,佢一定係官方最想得到手既頭號生招牌,乜撚野林子祥李克勤可以行撚開啦
但事實就係個個都冇佢份
可能炒左個PR/經理人掛
就算係當時新疆棉嗰單嘢,我都覺得似係經理人或者PR 既主意。
我唔清楚佢d公司點運作
我淨係睇佢事後既表現就知
佢根本冇心食奶共條水
軒就算唔黃都唔會藍既又
咁大decision 冇可能完全冇參與
好大decision咩
呢d毀約安家費好大機會老共幫你cover嫁啦
咁軒公都唔係香港出世
佢只係香港出道 賺香港人錢者
你呢d已經係自high
疫情呢三年佢要上大陸搵食嘅話,
接都接唔撚切都得啦,
依家拒絕哂留係屋企退休咁款
前排話咩呻窮得返幾千萬
佢係奶既話上去年賺過億根本手到拿來啦
洗撚喺香港同你發霉
有參與又點?呢啲聲明擺明係當交保護費,
你愛唔撚愛國都係要出,
唔出你就等比全國小粉紅五毛圍屌封殺,
佢呢啲天王巨星邊有可能咁撚on9同大陸作對
將莖牽d fans雙重標準是常識吧,會講佢大陸出世,所以愛佢個國係正常,已經立於不敗之地
你未分得清楚事件嘅嚴重性
七一唱歌或者出post慶祝回歸,呢啲其實好小事,上得去大陸搵錢呢啲形式嘢。明白始終香港市場細,要上去搵食無可厚非。但係新疆棉係另外一樣嘢,嚴重性近乎係支持屠殺Jewish 嘅程度
有料~ 師兄咩都知道哂

Btw ... 出份聲明有幾大decision @@?
nike單嘢又唔關佢事嘅
佢同adidas cut合約呀!咁都唔係大decision?

陳奕迅自2011年起簽下adidas全球代言人終身合同,喺娛樂圈中可謂第一人,運動界比較熟知亦只有米高佐敦、碧咸等頂級運動員先有同等待遇。Eason一方於3月25日發聲明與adidas割蓆,指「堅決抵制汙名化中國的行為」,但單方面解約實屬違約,由於Eason本身化言金額不菲,呢日有消息人士透露所涉及解約金高達6000萬元,對此adidas與陳奕迅公司都暫未作出回應。原文網址: 新疆棉花|陳奕迅單方面宣佈與adidas解約 賠償金額傳高達6000萬 | 香港01

01唔貼link
真係好嚴重
大陸經理人公司都知道唔出份聲明嘅嚴重性

Btw, 我想問 我立場係屌大陸PR 公司,但繼續撐Eason 呀?

黃衛兵大大 你允許嗎?
下 佢上年先出咗首孤勇者 喺支那紅到仆街
始終一日未聽到佢親口回應,唔想咁快判一個人死刑。。。 呢種行為,我以為返撚左文革
係咩?佢公司出份聲明咁撚大鑊啊?
真係身體力行賣新疆棉嘅無印良品都大把黃絲成日幫襯啦,
未撚見過有香港人有抵制過囉
但首歌都幾難聽
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞