[拿狗再講大話空難死] 巴塞隆拿球迷討論區 (441)

1001 回覆
11 Like 27 Dislike
你都on9
shut up please.
但我覺得拿樸達會出售法蘭基迪莊,而家只係玩弄語言藝術。
一日未官宣一日都唔好信拿狗條仆街
佢哋話迪莊追撚含喎,含都含歐聯隊啦
唔出乞衣價可能一早賣左
以為我地要局賣係到死壓爛壓
屌你65m想買FDJ
隔離買件力架幼幼都100m啦
話車仔都想要佢
如果真係要賣咁寧願賣俾車狗
而家唔賣BLM啦 剩賣TV Right
聽講第二單賣25%拎4億
有2億拎黎買人
依家係要搞個工資帽注人
但買人既錢係有
再講大話可唔可以彈劾佢
去佢哋隊垃圾踢歐霸就真係冇骨氣啦
拿狗好似訓撚左成個月咁,de jong 傳賣比曼傳到9價都傾好就話唔賣,利雲講到一定加盟,依家話唔要。 wtf
揾返04年嘅拿狗返嚟ok?
當年佢都係話一定要簽碧咸,最後簽唔到比佢-6 簽到R10 救返當年垃圾巴,今鋪無得死好命喇
R10好似要靠羅素隻監躉r返嚟
巴係dream team 點解要走
我覺得呢篇文from 車迷Z 比到大家而家巴塞面臨嘅情況一啲解釋

自從Gerard Romero報導拉芬拿接近以€60M身價同稅後€6M年薪加盟巴塞以嚟,公海又掀起一輪新嘅揶揄巴塞大行動。呢頭又話「有可能拖糧甚至冇錢出糧」,嗰頭又話「低過bid價兼分期形式爭贏」,而當中不乏公信力同口碑兼具嘅大page喺度吹呢啲風。小弟不才,唔敢話對巴塞嘅現況了解得一清二楚,但姑且都係將自己所知同大家分享下,以正視聽。

嚴格嚟講,巴塞目前所面臨嘅問題唔係「冇錢使」,而係「冇得使錢」。巴圖姆年代簽落唔少大手筆嘅轉會,陣中從老將到外援都不乏高薪合同,留俾拿樸達嘅自然係一大個爛攤子。積落嘅amortisation,要還嘅轉會費,仲要出嘅糧,呢啲的確為巴塞帶嚟唔細嘅財政壓力。

但係咪有財政壓力就代表「冇錢」呢?唔係,搵錢搵得多過要使嘅錢咪唔怕囉,啲人供樓供車都係咁供啫。巴圖姆啱啱卸任嗰期撞正武肺最嚴重嘅時期,「開流節源」嘅雙重打擊底下嘅巴塞條數係肉酸咗一排,所以先有21/22賽季嘅節衣縮食。但巴塞嘅吸金力依然喺度,預計總值€700M嘅融資方案通過冇耐,捱過咗上季兼力保西甲亞軍,加之混亂嘅帳目同債項經過整理後傾掂refinance,巴塞從profitability到liquidity都再冇即時危險。

唔係搵唔到錢,亦唔怕周轉出現問題,要落得「有可能拖糧甚至冇錢出糧」嘅下場係極其困難嘅一件事。真係要好似打比郡咁宣告破產,多數係球會屬私人持有嘅情況下老細閂水喉先會出現。巴塞嘅所有權目前仲係純會員制,要所有socio一齊閂水喉先有機會搞到冇錢出糧,which基於巴塞獨特嘅歷史同文化背景我覺得冇任何可能。

咁咩叫「冇得使錢」呢?主要同西甲嘅FFP措施有關,而當中又可以再細分1:3 rule同salary cap兩方面。以下籠統地解釋下呢兩舊嘢係咩嚟,再詳細嘅就勞煩大家自己Google啦,因為小弟識得都唔多。

先講1:3 rule。條rule簡單嚟講係一條量入為出嘅限制。按照西甲主席Tebas嘅講法,as of上個月,巴塞每錄得€100M嘅銷售,就可以將其中嘅€33M投入買人使用。但如果巴塞可以錄得€500M以上嘅profit,就可以1:1地賣幾多使幾多。唔清楚巴塞喺上個月嘅economic lever批出之後係咪就足夠迴避條1:3 rule,但起碼可以肯定目前巴塞面臨嘅限制係屬於「冇得使錢」嘅類別,而非「冇錢使」嘅類別。

Salary cap亦係同理。先自首,具體嘅計算方式我唔熟,所以唔敢斷言巴塞現階段「需要」慳多幾多薪酬支出。但簡單嚟講,只要巴塞嘅總薪酬支出超過某個數(個數印象中係由近三季嘅收益同薪酬等幾個數字計出嚟),就算巴塞俾得起,西甲都唔會俾巴塞註冊新球員。美斯嘅離隊,Emerson Royal凳都未坐暖就走,以至阿古路、費蘭托利斯、奧巴美揚等人註唔註冊到都會咁萬眾矚目,都係因為卡死咗喺salary cap呢一關。Once again,唔係「冇錢使」,而係「冇得使錢」,或者應該話係「俾你使都冇得用」。賽會唔俾你註冊,冇理由買個人齋踢歐洲賽㗎。

如此一來,就唔難理解巴塞點解想放售迪莊,同埋會勸老將延薪甚至退役。延薪嘅部份由於salary cap計嘅係薪酬嘅實際支出,啲糧拖長嚟出代表每年incur嘅expenditure就少咗,salary cap之下可以走盞嘅空間就多咗。賣人同勸退嘅動機亦都好明顯,仲附加埋佢哋嘅約都係巴圖姆時期簽落,人工係貴L到乜咁嘅「水魚價」。據報迪莊嘅稅前週薪高達€400k,碧基如果肯退役更係可以幫巴塞慳番€80M未出嘅糧。

要話巴塞處理嘅手段肉酸嗎?當然可以。但轉個角度諗,8億幾港紙喎。Lur下有機會可以慳到8億嘅,呢個醜人老虎蟹都做啦。最多Lur唔掂咪照番正常出糧,冇損失。拖糧?犯法㗎CLS,咪撚玩。至於要話巴塞呻冇錢都大想頭買人嗎?呻冇錢嘅部份可以潤下嘅,但大想頭買人嘛……豪門之間嘅軍備競賽不進則退,巴塞唔出手咪盞有人笑佢哋不思進取。點都有得攞嚟笑嘅嘢就算9數了。

最後講埋「低過bid價兼分期形式爭贏」。用拉芬拿做例子好了。車仔據報出價£55M,巴塞係€60M,兩者差距係€4M左右。兩者差價未至於要形容為lowball offer,列斯聯肯接受報價亦代表過到佢哋心目中嘅底價。買家賣家傾得掂數嘅,你要去抽水話「喂巴塞出低啲喎」其實冇乜意思。再者,拉芬拿意屬巴塞多於車仔,當列斯聯淨係肯接受車仔報價,拉芬拿唔肯去嘅,列斯聯照樣一個崩都收唔到。Done deal就係good deal,收到嘅€60M比收唔到嘅£55M好,其實真係冇乜好抽。

分期付款?就我所知,除咗違約金買斷,絕大部份嘅轉會都係分期付款。揮金如土如曼城PSG都唔會下下同你up front現金付清。實屬行規,更加冇嘢好抽,格硬要抽只會顯得無知。

身為車迷,自然係not much love for Barca,冇咩情感上嘅原因要非捍衛巴塞不可。但都係嗰句,抽水還抽水,建基於曲解事實嘅水就咪撚抽喇。大家都唔想做下一個俾人fact check然後公開處刑嘅對象㗎,係咪先?
迪莊企硬
講得差唔多
所以續689搞爆自己個cap
同柒丹完左約仲續佢都係弱智操作
仲有馬體依家都爆cap
要清人先簽到人
不過無人理佢地
閪甲就係咁撚煩
但係調翻轉諗,冇呢樣野我地都唔會知巴塞條數差到咁。
講得幾好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞