未加息已自爆

167 回覆
67 Like 11 Dislike
廿年後個巨無霸都唔會平過而家啦。。
屯門怡峰園3房套房錄明賺暗蝕個案,單位以低市價700萬易手,較2019年購入價680萬元帳面獲利20萬元,但計算釐印費等使費後料蝕20萬元。祥益地產高級分行經理林英傑表示,怡峰園6座低層F室,實用面積659平方呎,套3房間隔,原叫價740萬元,現以700萬元沽出,原業主已經移民,所以大減40萬元,售價較市價750萬至790萬元平7%至10%不等,實用呎價10,622元。原業主於2019年以680萬元購入,持貨3年轉手帳面獲利約20萬,惟計算釐印費等使費後料蝕20萬元。
美聯物業西九龍匯璽分行(5)助理區域經理黃椿璿表示,減價盤有承接,長沙灣泓景臺有2房單位降價百萬元即獲承接,成交單位為泓景臺5A座高層A室,實用面積493方呎,屬2房間隔,景觀開揚,據悉,單位原放盤叫價1,030萬元,因應美國加息,為吸引客戶,降價100萬元,吸引睇好後市之用家承接,成交價930萬元,減幅約9.7%,折合實用呎價約18,864元。

資料顯示,原業主於2004年10月以273.8萬元購得,是次轉手帳面大幅獲利656.2萬元,升值2.4倍。
好多人仲係覺得樓價只升不跌
大陸都爆到九彩啦,香港呢d沒落中嘅城市,近幾年樓價已經貴到一般人要30年9按先買得起,憑咩仲有得升
有些樓未加息已經自爆
正常操作啦
唔通加息果陣借貴錢咩
再整多個惡意不買房
到時樓價爆升添
唔洗你擔心啦
班業主一定賺
但明明跌市係最好入貨時機
點解班業主咁敏感
多人唱淡唔係仲好咩
有機會執平貨啵
過去20年透支左未來100年升幅
良心地產商
睇到依個post d留言 證明樓市好穩陣 長升長有
同你個名一樣
升市 散貨 = 急住清貨 = 就黎會跌
升市 坐貨 = 夾硬頂住個市 = 就黎會跌
連登傻散教發展商做生意
知啦,每年萬幾個
音樂椅
未加息已經爆煲,未溫飽我經想縮
由佢地打飛機啦,咁難得香港呢3年壞消息盡出橫行
佢地住屋企間公屋,根本唔洗考慮屋住問題
如果唔係會德豐起
應該真係清零
咪on9 班有錢佬一早用公司名/ 仔女名買啦
驚閪你印花稅
睇返原來一山還有一山高,安峯先係全港最蟹既新樓
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞