未加息已自爆

167 回覆
67 Like 11 Dislike
睇住層舊樓係咁升,又要交十幾年租。
唔怪得搞到變白卡
日日唔係一大班人say good bye就係大合照
年輕人免壓測借9.5成
香港既高樓價係建基於相對於高需求既低成交量先拉得高

隨住一二手放盤愈黎愈多,頭20%人購買力消耗得8877/無意再買樓,樓價自然要對應番第30%第40%人,如此類推,最理想嘅情況係樓價緩緩下降/貼近番大眾購買力

係樓價下降既過程,大量資產蒸發,而香港除咗金融地產之外,又無實業又無科技,如果係爆左係好難再番身(就算橫行,香港GDP都係會無左增長動力)

香港每年浪費幾千上萬億港紙係晒物業到,好聽就物業,難聽就鋼筋水泥混凝土,所謂嘅「剛需」只係發展商同政府操縱市場既成果,其實同殺雞取卵無咩分別,如果每年有樓市一半資金去投資公司,我哋香港都唔知買起幾多個ATMXJ級別既公司啦

日本美國樓市都曾經「只升不跌」,結果到頭來只升不跌只係一個笑話

仲要香港少子化本身導致既人口萎縮情況,係未來20年將會嚴重到連每日150都補唔番,加埋移民潮同大灣區機遇(如果香港人真係去)引致人口進一步流失,政府再唔做野既話香港係會收皮
唔講升跌,樓市不嬲濟後指標黎
搞手都係打個和
On99
樓價係必然會被政府用任何方法壓低,因為呢個係主席畀嘅政治任務。
遲買平幾球!房住不炒,正式降臨香港!

利申: 供完居屋,自住不炒,唔使話我眼紅

公屋廢老由2004開始就淡淡淡
而家係高放盤量而成交縮,唔好睇少呢啲放盤量,會引致不斷重複下跌,走咗十幾萬,4人家庭計就有25000個單位,準備走就估唔到,每日150人點樣可以即時補返十幾萬,分分鐘都未夠喺機場準備走嗰啲移民數量,未計全世界都衰退同各國收縮量寛兼加息,咁嘅情況想唔跌都難
咪個D落錯車既, 搵得萬零蚊既, 向上唔到就望人跌既賤畜囉
唔抵得人就日日酸, 酸下酸下連自己都呃埋
仲要開放式廚房,真係傻既先買
要錢唔要貨
你做生意係唔賣貨?
定貨如輪轉賣左收錢又再起好?
KOKO HILLS 全港最蟹既新樓

起係垃圾山卡喇地方仲要貴過康城
有文有路
惡意不買房
一個一個盤加上去,樓價深水埗直上五萬
準備爆了,供多過需,加上二手又要劈價先賣得出
呢排唱淡多
過多一排又會feel到無新供應
高位散貨格
成堆新盤賣唔出
拖跌埋二手市場
香港樓玩完
取消第2層印花稅,班有錢老一陣間同你掃哂
樓淡完全唔會亦唔敢提呢樣
個個都走
仲邊有人接貨
我買廿年後香港樓一定平
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞