我保守推測,今年下半年樓價會升12.5%

360 回覆
441 Like 111 Dislike
呢個只係目標(理想情況)
你見鮑sir對通脹嘅講法一時一樣(包括通脹短期變長期,一時計 headline, 一時計 core)
就知呢條撚樣講嘢唔可信
非常保守
香港樓價只會升
Fed 自己講,唔係我單方面預測,信不信由你。極低息有辣有唔辣,美國自己都經歷緊,將來係點我預測唔到,信住fed 先。
我睇唔到「佢錯判形勢」同「fed 長遠控制通漲率」之間有咩必然關係
佢並唔係錯判形勢,但係想控制市場情緒

如果你有細心留意佢哋嘅會議紀錄,每次其實佢哋係搵緊一啲令市場聽落舒服嘅說法。
Just right嘅 economy大家都想,聯儲局亦都會以依樣嘢為目標,但好似頭上面嗰位巴打話齋
每隔一段時間又爆一個 crisis出黎,所以通脹率2至3%基本上好難達致
一定係想用口術搞掂,但短期加息(同縮表)已成定局,亦唔到佢再出口術而唔行動。香港唔會頂到所有加息都唔跟,樓市真係會升?i dont think so
我覺得Crisis出現而美國咁狼狽係因為美國長期極低利息,就算經濟回復有返條件,都完全無諗過找數(加息縮表)。換言之,如果本身唔係咁嘅背景,而係維持合理通漲同利率,我相信唔洗咁狼狽。

打個比喻,如果你本身周身街數,長期利疊利,就算唔洗嚟多個浪,都遲早爆煲。但如果你本身財務狀況良好,嚟個浪只不過係短暫受影響,而影響亦未至於大到抵受唔到。
有你燈住個市我就放心啦
咁你住緊邊呀大師
感性上希望你估中
但理想上.....唉
開始左幾多次2016開始,2020又開始,2021又再開始,2022再再開始
真。大把人移民都keep住層樓。你睇康城賣得幾咁快
我住緊市值1000萬樓,係咪你會信晒我?
定叫我貼屋契?再影俾全屋俾你睇?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞