[月經] iOS集中討論區 (202) 繼續不建議主機升iOS 16 beta

1001 回覆
2 Like 3 Dislike
清水冇用
要酒精濕紙巾
不過成日懶得抹 因為好臭 但放喺床都幾嘔心
驚閪咩,日日用都冇事咪當增強免疫力
我以前用過官皮,好易污糟,而家新個啲聽聞仲差不過見平左成半有多買黎用下
用滴露嗰類無酒精嘅消毒濕紙巾抹一抹再即刻用紙巾印返乾佢
咁就唔會黐立立,又唔會比酒精抹到甩色同啞晒色
我到而家都唔明啲無酒精搓手液 嗰類係點消毒/殺菌 其實咩原理
我冇用酒精,都係會痴立立
含菌量一回事
有咩惡菌更重要 又無講
咪用其他化合物嚟做消毒劑
例如你洗衫嗰啲衣物消毒液都唔係酒精
日日噴酒精,冇問題
洗衫果啲有蛋白質分解酶
蘋果的 OS 更新這幾年來基本上都是相當固定的,約略在年度的 9 月發表會之後沒多久就會上限。不過據 Bloomberg 報導,今年 iPadOS 16 有可能會趕不及 9 月的時程,而是會晚一個月左右推出。主要的問題據傳是在 M1 處理器的 iPad 限定,名為 Stage Manager 的多工工具上。這個工具讓視窗首度可以修改大小並重疊,但在 beta 測試中許多用戶都發現它問題多多,和過去 beta 版的完成度有明顯落差。

目前並不清楚到底問題是出在哪裡 —— macOS Ventura 也有自己的 Stage Manager,但就沒有像 iPad 版有這麼多臭蟲,所以也不一定就真的是該功能來不及開發。另有一說是由於這次的更新幅度比較大,蘋果希望將 iOS 與 iPadOS 的上線時間錯開,以確保有足夠的資源應付兩邊各自上線時可能碰上的問題。此外,目前 iPadOS 16 能對應 Stage Manager 的機器是真的不多,蘋果也有可能讓希望讓 iPadOS 16 的上線更接近新品的發佈,不要產生「新功能沒幾台機種能享用」的印象。

無論如何,Stage Manager 的推出,是蘋果最近幾年將 iPad 逐步向生產力工具定位的過程中,極為重要的一步,讓它與 macOS Ventura 在外觀上又更進一步靠攏。或許延後 iPadOS 16 到與 Ventura 相同的十月,也有顯示 iPadOS 更「靠近」macOS 而非 iOS 的意味在呢?
係咪用到啲皮已經好令身反晒光?
清水至在抹啲手指模
肯改係好
官皮用耐會污糟,矽膠一開始就黐塵
最後都係用返第三方保護套
講得好岩但我主副機都繼續用官膠,要既就係佢個magsafe
淘左個70蚊有magsafe 膠殼 最緊要冇圓圈
原廠透明殼外面個圓圈真係好難睇所以我唔會用

好撚大個I

好撚大個i
諗住買最cheap果部佢地唔係買m2 mba / ipad air咩
即係邊部
買平機貼好少/完全唔洗貼錢
買貴機要貼多好多
所以一定係搶平機先
已有心理準備,螢幕空間唔會比M額少
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞