ZCash挖礦交流區

180 回覆
8 Like 32 Dislike
岩岩我都發現佢斷左,最後終於搵到原因

留意黃色框內字,Poloniex個 ZCash Wallet正在維修
估唔到一貼教學文佢就維修,好黑仔

如果各位等唔切,可以去其他地方開ZCash Wallet Address
巴打點睇monero 揾得多唔多
今日先學挖擴 lm學野
競爭太大,去開僻新財路好過
唔知點解minergui 一開就彈黑色閃退

巴打張卡有冇2Gb以上,冇既會彈
--礦池篇--

Poloniex唔會即時收到採到幾多,礦池會幫你儲埋等到一定數量先會send 去你 wallet address

今次用flypool,佢要你挖夠0.01粒先會send 去你address

所以,你可以去以下網頁查下自己暫時挖到幾多

http://zcash.flypool.org/miners/(呢度貼address)

Immature balance係仲挖緊既礦,unpaid balance係已確認既收入,夠0.01就會send 去你wallet address,然後清0

資料唔會即時更新,至少要等幾分鐘
巴打點睇monero 揾得多唔多
今日先學挖擴 lm學野

Monero現價低,你要睇下一日挖到幾多計返月賺幾多

不過如果搏佢升,可以唔洗理現價

挖礦有唔少專業知識,至少個樣有少少似IT狗先識挖
有個GUI已經降低唔少難度

但係有太多既細節講唔到講唔齊

例如ZEC要至少2Gb既顯卡,Ethereum速度取決於gpu bandwidth,flypool要等到0.01粒zec先會send 去address等

要開挖要俾時間去研究,你可以睇下Miner裹面既詳細描述

如果真係用唔到,你可以google 下 EWBF,佢係最多人用既Zcash miner,但只有console版本,要搞config搞bat

https://bitcointalk.org/index.php?topic=1707546.0

如果想轉挖Ethereum可以google claymore

https://bitcointalk.org/index.php?topic=1433925.0

一樣係console版本,而且普通人好難set得好個config,可以求教一下IT汪

最後,如果你唔追求速度,可以google下nicehash,佢簡單易用,會自動幫你選擇最賺錢果種coin黎挖或者你指定某一種黎挖。只不過,效率比唔上呢個MinerGUI, EWBF同Claymore

得2Gb

得2Gb

買一張 / 挖第二樣

你可以用 Nicehash等佢幫你睇岩挖邊種,佢幫你挖。速度係比唔上其他miner但易用

如果係舊顯卡,eg. Gtx960之前既卡,仲要得2Gb,勸你唔好挖,挖完未必cover到電費

係咁結束 係唔係要整個礦工?

求解答

已經問左作者,佢叫巴打㩒右上角開console黎睇睇,就咁睇好難睇得出

即是咁樣
新手學野
市面上話asic 掘比gtx更好?

係咁結束 係唔係要整個礦工?

求解答

已經問左作者,佢叫巴打㩒右上角開console黎睇睇,就咁睇好難睇得出

有句 ERROR: Stratum authorization error

巴打,ZCash既Wallet Address都係 t1 開頭,例如

巴打會唔會用錯左其他貨幣既 Wallet Address?

可惜依家Poloniex既ZCash Wallet 仲維修緊,如果巴打用Poloniex既話暫時睇唔到
你可以選擇去第二度開ZCash 既Wallet,或者等一兩日等佢整好

個人覺得Poloniex真心好用,可以隨時轉唔同平台。利申︰挖緊ETH,幾日前係ZCash跌之前已轉為Bitcoin,所以值得等的
新手學野
市面上話asic 掘比gtx更好?

asic 即係專門整黎挖礦既機器 / 零件 / 軟件,根據挖礦程式,去設計然後特登整出黎,佢既作用就只有挖礦。相比起用顯卡挖礦,性能會高唔少。比如話幾年前挖Bitcoin,會有人整特製既Asic挖,成本大約100 USD,效能仲好過用中檔顯卡挖。

只不過,顯卡隨處可見容易入手,唔挖礦時可以打下機。如果礦難發生,所有 cryptocurrency 都跌到唔值錢既話,你仲有張顯卡渣手,可以打下機咁。但如果係asic,就等於total loss。

想問下你4張GTX 1060
有幾多Hashing?
想問下點先可以挖雙礦?
現時用開nicehash
留明學野!

想問問砌一部打機兼挖礦用電腦成本要幾多

有幾多Hashing?

有幾多Hashing?

我得3張 1060,第四張1070黎

挖ZCash(ZEC)既話,超10%頻,可以有1350 sols/s,一張1060大約貢獻300
大約7.3小時有0.01粒ZEC,24小時不停工,一個月差不多挖到一粒ZEC
想問下點先可以挖雙礦?
現時用開nicehash

挖雙礦既原理係,兩隻礦問顯卡攞既資源唔同。基於咁既情況之下,兩者可以唔太影響對方效率之下同時挖礦

例子有︰Claymore 既 Ethereum + Decred/SiaCoin/Pascal Coin/Lbry Dual Miner,Ethereum食 Memory,其他食Core(即GPU本身運算力)

如果你就咁開 ZCash既Miner同Ethereum既Miner,你會法國兩邊效率都唔高,咁既話唔算Dual
留明學野!

想問問砌一部打機兼挖礦用電腦成本要幾多

睇你想點砌炸喎,i7定i3豐儉由人,普普通通玩下Overwatch開普通畫質既,四五千砌部機,加張二千幾既 1060 囉

不過,近排D卡已經炒到貴晒,以前三千五唔夠就一張1070,依家要四千二

有幾多Hashing?

有幾多Hashing?

我得3張 1060,第四張1070黎

挖ZCash(ZEC)既話,超10%頻,可以有1350 sols/s,一張1060大約貢獻300
大約7.3小時有0.01粒ZEC,24小時不停工,一個月差不多挖到一粒ZEC

唔記得講,上面果張圖得 1070sols/s 係因為我果陣挖緊ETH,降左好多Core clock。為左示範所以開 ZEC miner黎Cap圖,因此睇落好低。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞