ZCash挖礦交流區

180 回覆
8 Like 32 Dislike
小弟做左CD Rom好多年,今日初入連登多多指教

是咁的,冇幾耐之前小弟開始挖礦( ZCash),收入唔錯,諗住係度同各位巴打交流下挖礦心得。

挖ZCash用EWBF黎挖是常識吧,只不過呢款Miner收得我2%稅,但交唔到貨 。計速度佢係快,但係最大問題係炒左唔識重開。開頭小弟用EWBF果陣半夜炒左,成晚冇挖到,損失慘重 搞到我用佢挖礦完全唔敢超頻,返工要成日扮去廁所teamviewer返去check有冇炒

終於小弟個朋友(利申︰我朋友不是我)睇唔過眼,寫左個ZCash Miner,效率同EWBF一樣。而最大特色係,EWBF個程式炒左就停,佢炒左重開。以後唔洗扮腎虧個個鐘去廁所check有冇炒了

而且仲有UI,入左個address揀左pool後一鍵採礦,唔洗對住個BAT打 command落param鳥

利申,佢同巿面既miner( 例如 EWBF )一樣,會抽2%稅。

如果對個Miner有任何意見,可以係度提出,我會轉達俾佢知

Download Link: https://github.com/xinzec/miner_gui
正評留名,夜啲返去裝黎用
又幾好用喎
幫推
留名
Lm
開post 者fat fat

明顯等錢駛!
lm
open source ?

明顯等錢駛!

open source ?

屌你,用左冇啦彈出黎要我比錢,d file變左晒.001 .002
巴打電費幾錢?
戇鳩 cron job唔識check架
樓豬打完飛機返黎未
等你教路先開到飯呀
屌你,用左冇啦彈出黎要我比錢,d file變左晒.001 .002

第一,根本唔會彈野出黎
第二,唔會問你收錢
第三,只會係你挖礦途中收2%既所得

大家入黎都係想認真討論點挖礦,請唔好講埋D無謂既說話
睇黎各位都係挖礦新手,依家打返篇教學先
----挖礦篇----

首先,你需要一個 Wallet Address 去收你挖到既礦。個人推薦Poloniex,係度開一個Account有齊晒 Bitcoin, Ethereum, ZCash等等既 Wallet Address。

https://poloniex.com/

申請完Account之後,係右上角Balance -> Deposite & Withdraw ,然後係下面搵返 ZEC ( ZCash ),㩒Deposite就會出 Wallet Address

然後,係呢個挖礦程式既錢包位置度打返你頭先個Address,密碼唔洗打。
礦池(Pool)方面,推薦用 flypool,唔洗開 Account,個pool又夠大,收獲又唔錯。

最後,㩒一下開始挖礦就挖到了
---Zcash換銀両篇---

ZCash暫時仲未算好流行,不過現價黎講已經係算值錢,稍微貴過Ethereum少少,好有潛力。問題係,挖完之後點換錢。

大家都識Bitcoin,而近排就興另一隻叫Ethereum既Coin,呢兩種Coin都可以係香港直接換成港幣。但係,ZCash就唔得鳥。目前黎講,小弟仲未搵到一個平台可以直接將ZCash換成港紙。所以,第一件事係要將挖到既 ZCash 轉做 Bitcoin。

頭先介紹既 Poloniex除左可以一次過有齊晒咁多 Wallet Address之外,仲可以用各種Coin 交易

https://poloniex.com/

右邊揀一下 ZEC,就可以係下面做Exchange,換成Bitcoin鳥

最後,有Bitcoin係手,就好容易換成港幣。個人揀左 Gatecoin去賣bitcoin,呢個平台會收手續費,另外佢電匯銀両俾你果陣,銀行又收你幾十蚊。整個過程大約唔見 70蚊左右。係Poloniex既 Deposite & Withdraw果度將d Bitcoin 轉去 Gatecoin度,然後就可以提款換成港幣
https://gatecoin.com/

Set好銀行資料之後,就可以提款了

收到email之後,再等幾日就會收到錢

ps. 係 Coingate 註冊一個Account果陣,要Scan 身份證同住宅證明。
----FAQ-----
1. 點解我一挖就Crash
要挖ZCash ,顯卡至少要2Gb,否則既話會Crash

2. 電費有幾貴
一張 GTX 1060大約110 Watt
以一部裝左四張 gtx1060既電腦黎計,少於550Watt

我地今次用港燈既數據黎計。
一部 1 匹既冷氣大約 1000 Watt,開足8個鐘才那個 5 蚊,24小時先15蚊。
550 Watt即是 8蚊左右
如果你係中電客戶,咁恭喜你電費成本遠遠低過8蚊。點解?你懂的。

3. 挖ZCash大約賺幾多?
目前黎講,4張 GTX 1060一個月大約挖到 0.85粒 ZCash。而1 粒ZCash 大約 275美金,價格升跌好大。因此,預計收入約 0.85*275*7.75,千八蚊左右啦。

明顯等錢駛!

1. Miner不是我的,受朋友所託幫手抬橋搞起佢,你可以嘗試起個 Miner既作者個底
2. 等錢駛就唔寫Miner,走去炒股啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞