唔識物理學, 但我地唔可以住喺蟲洞入面?

44 回覆
6 Like 11 Dislike
咁蟲洞會唔會係地球附近生成?
建議學返物理學, 解答自己疑問

人哋話得同唔得, 你根本無從判斷
咪玩啦, 我邊有咁多精力再學第二個 field, 只係好奇想知啫
識物理學都答你唔到
因為科學家話有就有
無所謂「蟲洞入面」
正如你屋企睡房同廳之間果度門,你無得住喺「度門入面」
蟲洞係點我無讀advanced physics唔知
不過經過黑洞個過程入面你已經會變到碎過強國人既玻璃心
蟲洞同黑洞有咩關係
如果楮門夠厚, 我可以喺門入面
咁樣諗啱唔啱?
又一個搵交嗌既post
上一頁算
layman 都睇得明嘅書
點解係搵交嗌呢? 求解釋?
唔係經黑洞入咩
利:小學睇十萬個為什麼
咁早排影到有黑洞咪即係影到有蟲洞?
蟲洞呢家野已經唔係我地三維空間入面既知識可以解釋得到
例如螞蟻永遠都唔會明白高度呢個概念
因為佢地個二維世界入面根本唔存在高度呢樣野

唯一可以解釋既就係四維既時空同時間接疊
而呢一樣野係我地三維既世界係永遠冇辦法用科學方法解釋得到

夾硬要講既話我會覺得好似係紙巾盒到抆紙巾出黎咁樣
當張紙巾係成個宇宙
當你抆出黎既時候紙巾之間會有無數個重疊接觸點
而果d接觸點你當佢係蟲洞
而隨住你抆出黎個動作 個重疊點可以係0.0000001秒之間消失

咁樣可以勉強係我地三維空間入面夾硬解釋得到蟲洞呢樣野
人可以理解四維空間嘅嘢, 用時間做 compensation
例如螞蟻唔會知球體, 但球體穿過 2d plane 時會由點變成最大嘅圓形, 再變成點
但人可唔可以理解五維我就唔知, youtube 未有片講
如果科學家個理論岩既話
黑洞係蟲洞既其中一邊
另一邊係白洞
會不斷噴射物質
我以為蟲洞係 bidirectional 原來只可以一邊過
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞