Ultrawide Monitor: 曲面 VS 平面

75 回覆
137 Like 48 Dislike
唔知有呢隻panelsorry
我做開影相要執圖果啲,專登揀返隻平面mon
同埋通常平面嘅色域會闊啲,曲面攻電競市場唔太追色域
我65CM 32吋 原裝腳 有時哄埋少少會略覺曲
所以唔能夠話16:9曲完全冇用 不過就同沉浸感冇咩關係了
純粹係唔好反向曲
我當初係80cm左右睇32吋
你65cm 睇27吋就差唔多
唔係傷眼, 係傷面, 塊面會扭曲
佢唔識字啫, 支那仔唔識“根本”
btw有冇人平時係咁用

以前用雙Mon都係一部平一部斜
真係會 視覺自己調整左 睇壞眼
34曲轉32平
ips 傷眼過va 喎, 白色眼都盲
why
用左十幾年ips
唔覺白色會刺眼
因為ips透光度低,不得不提高亮度,否則顯示效果一塌糊塗。另外ips獨有的漏光glow,導致屏幕五顏六色,最後就是對比度太低,導致字體模糊,眼睛看網頁,文檔時不斷的對焦,眼睛疲勞頭也會暈,反正ips就一句話,眼睛殺手
平價ips 好可能會既
好少少果炸 冇feel
而家轉咗用無限對比度的Oled
同你一樣
我都想咁用個曲面mon
仲諗緊一個曲面定兩個細mon好
但兩個又唔係好夠位擺
兩個細Mon就冇得1440p打機
但大曲Mon既話又唔知fancyzones得唔得
如果香港有地方比我試玩下ultrawide就好
本身我想一個曲mon用picture by picture咁分成兩個mon
但大部分mon既picture by picture 都只可以5:5咁分,冇得分成16:9+5:9咁
Fanzyzone始終都只係將個桌面分區,唔似picture by picture咁分兩個source 變成雙mon咁
就我所知Windows係做唔到將個Mon斬開當兩個virtual mon
所以fullscreen會bypass fancyzones
只能用borderless fullscreen
上年買嗰時做過功課
如果要picture by picture
分畫面比想像中複雜
而且打機分畫面keep唔到144Hz
所以我最後決定放棄picture by picture
反而買咗張低延遲capture card當副mon
我覺得我誤解左野
想問下你講既picture by picture係咪指單張GPU插兩條線駁住Mon兩個插頭?
同你差唔多,32吋曲面+ 一隻portable 15”直放。
巴打打機用咩resolution?

分兩條線插一個mon用pbp會當成兩個mon
我上網google搵唔到有咩21:9打機mon support PBP
Samsung有部勁大部既support到
btw你capture card點樣當副mon用?
咁咪可以自己set resolution
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞