30歲人想學好英文, 可以點做?

121 回覆
15 Like 13 Dislike
認真答: 乜都學下
上連登問有鳩用咩
有心學嘅實幾十至200字俾本尊睇 有字必定回覆
路過十年前考6.5
而家響英 同隨左簡單對答,同啞既差唔多
唔好要求咁多。樓主lv2. 仲學咩鬼佬口音
italki, amazing talker 呢D仲好啦
會唔會傾到無內容傾好尷
想問香港邊度讀英文好?
將來都打算考ielts
好多老師有article/有topic 可以提供出黎吹水
你又可以學到新生字、你吹完水 通常啲老師都會講返 你有乜野講錯左

一般來講 一個鐘好快就過
講多啲
上course啦
認真、我真係覺得係italki 跟鬼佬/鬼妹學足3個月英文,好過 中學時代 學左幾年英文
粵語都未溝掂
其實唔擅長有無可能係你藉口? 睇左醫生證實未?

識人讀寫障礙+ADHD 都讀得完master

好多肥仔肥妹都唔“擅長”做運動,但係真係有內分泌病既只佔少數, 大多數都係出於食得多垃圾,運動做得少,越累積得多重量,串步難行就越無動力減

講返學英文, 其實都係一樣原理, 你吸收幾多好野, 你幾努力用返出黎,再用時日累積, 肥仔一開始跑步, 未減到已經變左傷膝青年啦, 咁梗係游水、踩單車入手

入門既有brain pop/ 6 min English , 每日都係幾分鐘既短片, 聽一次, 抄晒個script 出黎, 查晒字典佢, 成篇再讀幾次(講起查字典, 去app store 到買個oxford dictionary, 我個陣都係買左2舊水左右, 免費但幫你唔到先係最貴, 點查? 第一係讀音,然後留意佢係詞性, noun 定verb /adv/adj , 睇完中文解釋之後, 最重要, 睇英文解釋, 睇下人地點用最簡單既英文去解釋一個字, 之後就係睇例句, 到底隻字用係個句子既咩位, 有無咩要特別要求, 前後要跟住咩字, 有咩字會成日同佢一齊出現, 呢個字點轉去其他詞性

中級程度, 用英文去學野, 將你生活想問既每一個問題, 用英文去google , 睇大量既資料, 睇khan academy 學phy,chem, bio, econ, history , 其實原理就係扮自己返左去讀英中,大學咁, 用英文學習浸多d

當然, 咁唔足以成為一流高手, 普通做下運動同真正既運動員係差好撚遠, 諗下運動員除左天份, 係點練出黎先

第一係休息夠,d 運動員真係每日都訓9-10 個鐘。 點套用落學英文? 首先, 你訓得好先會記憶好, 大腦無足夠休息, 點會練到野?

第二,全面控制飲食

戒左social media 佢, 人地點生活同你無關係架,人地食好住好,同你無關, 你應該係去生活, 唔係睇人生活

國家大事其實你都係無力改變, 唔會你比個like 非洲d小朋友突然有野食, 比個嬲烏克蘭d子彈識轉彎, 你搵到錢,去捐錢仲實際過你既討論同like

大腦吸收資訊,思考能力有限,唔好用係無用既地方, 睇多本書, 聽下podcast , 作者/主持起碼係個有返咁上下學歷既人, 亦都準備過先寫同講

第三, 拆解
踩單車其實唔係每次踏一隻腳咁簡單, 而係從核心肌群出發, 經過每組肌肉,雙腳好似劃圓咁傳力去踏板, 上身放鬆晒頸,膊,手微彎去破風

學英文都係一樣, 睇真正既英文書去學句構、IPA 、寫作、communitcation, 將英文拆解, 搵出你可以挑剔既地方, 逐一將你壞習慣改左佢

天分同缺陷係無咩意思,去改變你能夠改變既地方
下次收生10月 樓主可以留意下
Certificate in General English (Foundation)
https://hkuspace.hku.hk/prog/cert-in-general-english-fdn
Certificate in General English (Introductory)
https://hkuspace.hku.hk/prog/cert-in-general-english-introductory
唔係好同意第二點戒SNS
因為SNS本身就係一個好適合接觸外語既平台,只係要識搵野嚟睇
睇得多可以試下用埋英文留comments,甚至同人argue
Trying to translate that all you interested post of LIHKG in English.

呢個Grammar啱唔啱
英文報紙啲字好深利申Level1
唔好癲喇
Foundation 同Introductory有乜唔同邊個簡單啲
考pte
想學好係咩好先
如果係平時用都成問題, 聽唔明, 諗唔到點講
多數即係詞庫唔夠問題
係要學多啲生字, 一係背, 一係睇多啲(文章, 戲, 短片之類啦)
最忌亂報course, 佢又唔係教正你衰既位
越教越唔明, 越唔明越頹廢, 越頹廢越抗拒, 更加學唔成
Sth's wrong, but you're tryna make it right
不如你講下你英文去到咩程度?否則大家畀既建議隨便google都有。
Try to translate all the posts you are interested in LiHkG into English?

利:9吹
你諗下先,你既Facebook , ig, 連登既人中文點先

見到人打錯,用錯,有幾可提佢修正

學壞手勢既機會大過學到野
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞