30歲人想學好英文, 可以點做?

121 回覆
15 Like 13 Dislike
見mnc垃圾assistant都要英文🙈

但我其實英文係零
以前讀書嘅時候都叫好啲,過咗咁耐而家真係麻麻哋…
https://www.youtube.com/user/1minenglish
睇住英語一分鐘先啦
劉家傑啲英文. 會唔會有啲已經過時? 話晒係80-90年代
報course,反正有持續進修基金
用玩連登嘅時間改玩reddit
背生字,背生字同背生字
你諗住咩方法去外國
加拿大 stream A / B 都係申請PR 時先要交IELTS General
英國BNO 5+1 係最後嗰年先要考英文

如果想人幫你就咁申請working visa, IELTS 6.5 邊夠?
搭單問

想學識睇法官寫嘅judgment/decision應該點入手?

淨係查字典最多明6,7成

有啲撈埋legal concept成句查晒都唔明,唔想長期依賴third party digested summary, 想建立自己嘅能力去完全理解份judgment 應該點樣學/自學?

字典都幫唔到嗰刻真係好絶望,覺得到咗自己能力極限又唔知應該可以點樣再提升自己嘅英文理解能力

有冇同路人一齊互相分享下?
vocab可能係啦
但佢解釋基本文法幾好
我諗住過去讀書 讀master?
但入學申請都要交ielts result…
MNC高層唔想同低層講嘢, MNC低層又唔識英文
可唔可以講多d 實際係點 係齋吹水定點樣 可以要求專門某一方面既英語 如果我英文太差 真係唔明又點
識字係基礎,唔識字就算聽到都唔知人哋講乜
揾有興趣既野,聽歌睇戲睇youtuber咩都得,唔好用中文字幕,有英文字幕就用英文字幕,冇就直接唔用,唔識個字就查字典
你download Italki app睇
唔同老師都有唔同課程 提供,around 都係150$ 一個鐘,最緊要可以同到native speaker吹水
Yes, 十幾年前既事

已經講英文已經大不如前 口震震 詞不達意

相反 做野上 email係無問題
或者 我可能真係背下vocab先
答你, 自學學唔到
你日日讀新聞背字睇美劇都冇用
現實無同鬼佬溝通/講英文係練唔到
所以咪同步練囉
我睇片我就一路睇,一路抄底唔識嘅字
溝條鬼妹
我個例子係學廣東話拼音:
我講咗幾年話要學廣東話拼音,
但係一直搵唔到原因要去學,
所以幾年嚟都係得個講字,
直到搵到而家嗰份工逼住我日日都要係咁打中文,
我就的起心肝淨係用廣東話拼音打晒所有文件,
依家打咗半年多啲都叫做WhatsApp溝通到

所以我覺得最大嘅誘因其實係你要搵到一件事
你逼住要用英文溝通
因為你日日都要用咁你就會好快學得識
Hku space 用盡政府錢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞