應否移民澳洲重新出發?

62 回覆
2 Like 33 Dislike
個變做火車佬應該唔係咁易?
adl per bne 都一定仲有
澳洲周圍都買到平過2M既house
最貴既Sydney, house 中位價都係1.5M

我自己兩年前買都係AUD900k, 距離市中心20km
揸車40分鐘返到公司
只要避開D唐人聚居既區就唔貴
兩球港紙買到既terrace英國屋
八成仲殘過香港三四十年公屋
唔掟多四份一執都唔會啱香港8090後較富足個班住
無上黎兩日,原來大家覆左咁多野,我宜家都係努力儲多 d 錢先。去澳洲唯一覺得可惜搵唔番我宜家喺香港全職 + 兼職既收入🥲
仲玩計分?
澳洲Uber eat before tax 都一千一星期
admin都搵唔返?巴打做開咩admin
要搵錢就算留係度
魚與熊掌
又想享受自由既空氣 又要搵返咁多收入
唔係話無 但真係好難
BNE 邊度仲有House 平過2M港紙
樓主仲要係Oversea Buyer
女朋友醫療專業去澳洲搵僱主擔保482visa
你哋結咗婚一齊過去都得,3/4年有pr
32歲 做admin 有2m儲蓄好叻仔
Brisbane 30-40分鐘車程 都好似650k
咩Logan Reserve 個D 連埋stamp duty 同其他
都750k (4球港紙)
2球港紙買到乜
女友係醫療專業就fit晒啦
唔好聽d on9講去英國
$2M HKD可以襯澳紙低慢慢換住d先
基本上過到嚟只要你女友有offer
你就唔使擔心搵工住
佢一份糧夠養你兩個
你可以慢慢搵
去到頭兩年租住先
睇啱區先買
你有成350-400k AUD做first payment
如果唔怕悶去SA應該大把選擇
SA醫護人工差唔多係全澳洲最高
怕悶可以去VIC
NSW就真係要有米先好去
師兄,如果allied health 專業,去 珀斯諗得過嗎?
physio,佢已經搞掂d 手續,約左兩個月飛過去拎個牌
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞