認真問反墮胎嘅連登仔係咪支持畀人強姦大肚都要生?

54 回覆
9 Like 42 Dislike
又或者個孕婦有病,有機會生產致死或者有遺傳病都要照生?
都要睇咩情況阿大佬
天水圍墮胎地獄獸
係因為我係男人所以唔撚關我事
咪舉咗幾個情況畀你答囉..
推到有極右保守人士答下
香港人睇墮胎普遍係唔反對,有時甚至支持,但係聽到你墮過胎一定有啲assumption
先唔講危險懷孕同流產小產呢啲,香港成年人對避孕都有充足嘅認識,亦都唔係特別性開放。要墮胎(尤其是單身)就畀人覺得你生活唔檢點。
同好多時講墮胎都一味剩講女性權利,雖然最後決定權係喺孕婦到,但更多時候個胎唔止一個人,係情侶/成個家庭都有份嘅。呢啲時候communication就十分之重要,當然女人係懷胎十月嗰個,意見weight in肯定大好多
同墮胎真係好傷身,除左以後難啲有返,情緒都可以波動抑鬱。任何對自己同伴侶負責任嘅成年人如何唔想有BB真係要確保做好避孕
最後就係classic問題到底個胎幾時先算一個人?係conception嗰一刻,3個月,6個月?
依家推翻個墮胎權固然痴線(其實前排德洲嗰條法案已經夠痴線),但係見twitter同好多地方都完全只由women's right出發(雖然呢個出發點已經夠好有餘)
上面條友d邏輯痴線到
你前面講嗰啲最多都只能夠軟性咁搞,
事實係如果個胎一受精就當係人嘅話,
強姦,有病全部都不能墮, 因為係人權
性交意外懷孕同因姦成孕,
只要係違反當時人意願而佢唔想要,
有咩問題?
睇情況係你話得就得呀,你話唔得就唔得呀?
冇子宮嘅人去決定有子宮嘅人自主權?
唔好扯開話題去食狗肉喇
即係依家老奉雙重標準
做得女人就唔好成日性交, 有左就局你生, 係咪咁?
1. 你講得啱呀, 扑野係有風險大肚,
依家人地就係唔想大肚,
咁點解用condom,食藥得,
墮胎又唔撚得呀?
2. 如果孕婦無權主宰你口中講既體內既生命
咁點解被強姦又墮得, 果條唔係生命呀?
係呀係呀
比人強姦果d仲賤格, 唔係著得少布周圍勾引人點會比人姦?
如果真係覺得自己冇錯咪自殺以明貞節lo
臭雞
雖然唔鐘意啲人自己冇做好安全措施而墮胎
但認為反墜胎好無謂,搞到啲人夾硬生出黎咪盞辛苦個小朋友
點解要個小朋友受罪
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞