[有緣再會] 利物浦賣人轉會討論區 19

1001 回覆
4 Like 8 Dislike
球會出唔起佢哋嘅人工就係咁架啦
唔通等free走一蚊都收唔到 到時換血嘅錢都冇
要用幼幼咪仲衰

其實換血依樣都由前年講緊 只不過fsg拖到文沙完約先嚟做
咁老實講你會放走沙拿咁就冇必要放走文尼
文尼嗰少少錢,留多一季free走都好過袋€40M
你用返相同價錢係球壇都好難搵返有依個質素嘅人
全球足球產業這些年發展蓬勃,比賽與日俱增,時任熱刺領隊普捷天奴6年前有「球員並非機械人」之嘆,惟近年變本加厲,曼城主帥哥迪奧拿去年底甚至斥「歐洲足協和國際足協殺死球員」。國際職業足球員協會(FIFPro)上月尾為職業球員敲響警鐘,指出一般相信球員連同國際賽,一季宜上陣最多55場,但利物浦前鋒穆罕默德沙拿等球星,在過去的球季卻出戰達70場,並有54%受訪球員承認因過勞而受傷。

FIFPro於去年10至12月,向1055名18歲或以上的男子職業球員,以及92名高水平賽事教練調查,有88%教練認為,球員一季比賽不應逾55場。以應屆歐聯決賽雙雄利物浦和皇家馬德里為例,「紅軍」鋒將穆罕默德沙拿及剛離隊的沙迪奧文尼,包括分別代表埃及隊和塞內加爾隊出賽,同樣披甲多達70次(見下表),平均行程9萬公里,當中有六成比賽之前休息不足5天,皇馬的巴西國腳艾達米列達奧及雲尼斯奧斯祖利亞的平均旅程更長達12.8萬公里。
FIFPro的另一調查顯示,54%球員相信因比賽頻密而受傷,最佳例子是巴塞隆拿中場柏迪及皇家蘇斯達前鋒奧耶沙巴爾,二人去年夏天參戰歐洲國家盃不久便接戰東京奧運,結果柏迪自去年9月中至今年1月,因腿筋重傷缺陣113天,其間無緣22仗;奧耶沙巴爾則在戰畢東奧後只休息8天,便要在西甲首戰碰巴塞,於去年10月肌肉嚴重受傷,更在今年3月中因十字韌帶斷裂提早收咧。

FIFPro的報告中又提及82%受訪教練觀察到,太多的比賽影響球員精神狀態,報告前言特別指出,「我們是運動員,不是機器,我們的身體和精神是有極限的」,這番話深獲智利國腳維達爾認同,這名國際米蘭中場說:「國際賽往往需長途跋涉,為很多球員的健康和表現帶來壓力,事關他們也要適應突然不同的氣溫和時差。據我所知,有球員近3季行程共逾20萬公里,等如環繞地球5次。」與維達爾一起簽署表達關注過勞問題的球員,尚有祖雲達斯的意大利隊守將邦路斯,以及森多利亞的日本隊後衛吉田麻也等。

歐聯擴軍恐加劇過勞
FIFPro亦關注到,歐聯於2024年由32隊擴至36隊,首階段由6場增至8場,FIFPro秘書長莊拿斯賀夫曼說:「球員健康的壓力揭示了我們這項運動的治理危機,改革已迫在眉睫。」
見到文沙都咁樣 仲邊有星肯嚟利
財星同屌拿星肯黎
如果真係套現沙拿
可能真係反手搶拉芬拿
睇下拉芬拿果邊有冇動靜
有巴打提左係the s*n傳都仲信
賣salah?
熱撚到頭都痛
世界盃年拉芬拿要正選,沙拿喺度佢唔會嚟
摌光啲毛
拉分拿都唔係咁好丁
策略上,我認為係需要呢個暑假轉會窗賣走 Salah
過去兩季,明顯地見到利物浦刻意全部引入技術型球員
亦似係鋪路要轉型打整體技術型打法
過去大概呢六七年,球隊打4-3-3 陣式
威力最大時,係 Buvac 主理陣法打法時嘅快速攻/反擊之時期
其動態及球員企位分佈,又或球員相互間呼應上,確係高水平
於當時,Mane 及 Salah 係好適合呢種戰術打法
佢二人控/護球能力都唔算好,盤扭腳法突破亦唔算突出
但接應從後而來來球,有空位快速反擊自我埋門起腳,正是強項
但要打陣地戰為主,特別係前線於對方大禁區附近一字平排四五個人時
佢兩個就會唔適合
若然如傳聞般,他二人同様要求四十萬週薪續約
為咗提早一次過換新血又好,唔想因此連鎖反應引發加超高薪潮亦好
一次過賣佢二人,亦唔算係一個差嘅決定
因為一次過走此二人,球會成績會下降嗎?
牌面上睇,我並不苟同
利物浦陣內,基本上絕大部份都係善打整體型打法
因為此二人在陣,反而大部份隊友嘅實力表現皆被封印不少
Curtis Jones 就係其中一個被害者
我亦相信,呢個領隊一日在此,Jones 只會被呢個領隊害死
若然日後打 4-2-3-1 ,用回 Lijnders 嘅陣法
即球員間距呼應進退及運行節奏,縱然陣式由 4-3-3 轉去 4-2-3-1
其功效及表現,皆會係異曲同工地好
又黎
依家會賣咪又係唔撚買
講緊文沙係頂級
同時走兩個頂級點撚踢
佢地幾年前已經話留錢續約 唔買人
salah見到文尼走 人工高過佢 非洲盃又比佢拿埋
佢重唔激死
根本換血速度慢過班人滿約
成日以為自己係鍠 買唔到XXX 寧願唔買
比唔起錢 又要有要求 咁玩法都唔知點換血
皇馬唔會唔續自己d主將啦
全世界應該得FSG做得出文沙兩個都咁fit只係30就嫌貴唔續
The sun?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞