7月離境一問:泰國

10 回覆
1 Like 7 Dislike
黎緊會自己一丁友去泰國旅行,我想問下離境果時需要具備啲咩嫁 有無啲咩野需要特別注意?

離境要疫苗接種證明 係咪打完針佢比我果張既影印本就ok嫁啦
同埋我知道入境需要PCR結果 但離開香港需唔需要嫁 如果要既話想慳錢係咪去政府果啲免費檢測都得嫁
Sorry比較多問題想問,但希望有大神解答
咁煩唔好去啦
冇打針入境先要pcr
打咗針可以兩手fing fing 去 乜都唔使做

Btw Ching 你諗住去邊幾個城市?我plan緊八月去布吉+曼谷 但淨係去十日係咪有啲晒?返嚟都要隔離七日
我去bangkok+pattaya+ching mai 20日呀 我都無plan到好密呀 剩係唸住失業之後chill下 你有時間去耐啲啦 返黎7日已經好撚貴

Btw 係香港機場走果時都係唔洗pcr?
早排香港機場checkin 個陣問咗thailand pass 個QR code + 打針proof

泰國land 咗之後好似淨係check 咗thailand pass, 保險同vaccination 都冇特別check
如果要入境既地方已經全面開放, 在出境時無需PCR.
你去嘅國家冇要求就唔駛
打咗針飛泰國應該帶針紙搞掂
不過詳細未供報因為啱啱放寬
反而返香港我都未睇
7月冇埋Thailand pass 啦 一切從簡
7月入境泰國乜撚都唔洗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞