想練食辣應該由咩入手

66 回覆
1 Like 11 Dislike
雖然食得辣 (用Carolina reaper炒意粉可以唔飲野食完) 但其實我唔鐘意為辣而辣 譚仔我最多只會叫中辣 再高啲無意思
有啲死辣既野只會搶曬其他味
三養辣雞隻醬除咗辣之外仲幾好食
譚仔特辣
唔同㗎
四川佢哋好多品種
佢哋辣得嚟要夠香

我都試過溝幾隻唔同嘅四川辣椒自己磨粉,好正
係食完會想繼續食
譚仔唔知係咪好多化學調味料,好難食,已經無食譚仔好耐

之前鍾意食嘅雲桂香都改Q咗個湯底,垃圾
我練食辣嘅經過, 係靠當年唔知頭唔知路係以前紅磡個間聯記川王食左一塊未撈均勁多辣粉嘅大辣夫妻肺片。 之後成晚隊朱奶個胃都勁撚痛 從此之後就好撚食得辣。
辣椒粉?
見過有人po過香港有新鮮嘅carolina reaper賣,唔敢試

睇下Netflix套 We are the champions,入面有集講食辣椒比賽
發明Carolina reaper條友而家有幾隻仲辣唔知幾多倍
食完應該要即刻入院
我都會 太辣會柯3-4次但食辣真係好正 唔會停
要不停食
屙完再食

不過多數係因為辣嘢多數都好多油,D油潤腸

如果有一排我唔食辣,突然食返都會屙,跟住食多幾日就無事

要堅持
我係美國
新鮮一條切碎直接炒
種嗰條友依家有隻叫 pepper X, 係宣稱辣過reaper
我未買過 聽review隻pepper X hot sauce無想像中咁辣 但味道唔錯
你會唔會生食辣椒
食 不過通常係jalapeno呢啲少少辣嘅椒
我唔鍾意只係為辣而食辣
用辣椒去煮餸先發揮到嗰種風味
辣雞麵成包落晒都食到既應該都唔低Lv
市面上9成所謂大辣應該都應付到 仲練黎做乜 無意思
辣雞麵我覺得又係得個辣字,唔香
係真係好辣,不過唔好味

可以先試下呢種辣椒, 包你以後唔怕食辣野

辣椒界那幾款「核武級「辣椒,辣度只是其威懾力的一部分。醫生發現,它們會衝擊腦血管。

英國醫學雜誌網病例報告收錄了又一起辣椒害人案:一顆辣椒引發霹靂性頭痛,把美國壯年男送進了急診室。

患者是一名34歲的美國人,在紐約州參加吃辣椒比賽,吃了一個卡羅來納死神椒,當時只是出現幹嘔,數天后頭疼欲裂,不得不去醫院看急診。醫生診斷導致他的霹靂性頭痛的元兇就是幾天吃的那個辣椒。

因為辣椒引發霹靂性頭痛前所未聞,所以收入英國醫學雜誌案例報道(BMJ Case Reports)。經手此案的醫生希望嗜辣者以此為鑒,萬一突然頭痛欲裂,立刻去醫院就診。
韓國d辣好快散,啖麵食得夠快就ok
最難挑戰係麻辣,就算中辣都會慢慢叠加,愈來愈辣
啲嘢食整到咁辣
其中一個原因就係食材唔新鮮
等你食到痾都以為係因為太油太辣
去食100萬度地獄

利申,食哂成碗,飲湯飲淨少少,頂唔順嘔返哂D湯返黎,但面食哂
100萬度地獄拉面
真,幾年前去過重慶,返嚟已經level up
鬼佬連多D胡椒都話辣,咪玩啦
同辣好似扯唔上任何關係

好撚苦
自爆
先入手止痾丸
肛塞都得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞