想練食辣應該由咩入手

66 回覆
1 Like 11 Dislike
食譚仔食開3小,最勁都係食過中辣
反而辣雞杯麵落哂成包都食到
食水煮魚辣子雞川菜
水煮果d食完好易屙,唔知係太油定點
唔好咩
三養辣雞
試下每次去都食中辣 變到食開中辣之後挑戰再辣d
我已經練到食雙特辣都唔覺得辣,好空虛…

可以點好?
睇醫生,味覺可能出事
譚仔特辣係入門,雙特辣係進階,真係想食辣自己去街市買鬼椒整汁,包你由條脷辣到落屎眼都辣
條女幫我整開辣JIU油不過佢自己唔食辣
一黎就打大佬
譚仔既辣唔好食,似化學野,冇咩料,佢既辣粉已經冇天然辣椒個種爆炸力同叛亂感,我朋友天台自己種既指天椒即摘即洗生食都爽過食譚仔
計返可能都已經半年冇食過了佢配方同十幾年前唔同,已經唔係當年個碗譚仔架啦
食酸菜魚
酸辣粉
食咩都加辣椒油
煮咩都加辣
食辣野唔好依賴飲野
我鍾意食辣,但次次食完都會肚痛加痾,後欄比火燒咁,久而久之就避開食辣。想問下其他人食完辣野係咪都係會咁
我都會,腸胃差
但我唔會戒,除非食完有下場
燒賣魚蛋 同 飲茶開始
以前食糊辣十小都會流鼻水,突然有日試過酸辣粉覺得好好食,個陣叫中辣,食到出曬汗,一啖水一啖粉。

之後就間唔中都會去食,慢慢慣左愈食愈辣,而家食翻小辣 中辣會覺得唔好食
Agger,之前識個四川朋友,佢知我食得辣特登喺鄉下拎d自家辣椒碎比我,試過之後真係翻唔到轉頭,我食得辣都唔敢落太多,落少少已經feel到辣

利申 平時可以原隻指天椒食,食咩都中辣起跳,譚仔可以食到特辣
知音人
香港出既辣椒油冇一隻滿足到,佢地全部都係行商業路線唔tune太辣,吹到好辣個堆試過晒都唔及生食辣椒咁
要同生食辣椒咁上下level既辣椒油只可以自己炒
熱浪薯片
建議可以由日本蘋果蜜糖蜂蜜咖喱開始先,食返十年八載
有冇食過余君益辣豉油,我依家屋企長期都有一晏係到,用黎點燒賣個d都幾好食,不過呢隻豉油好似唔多地方有得賣,我都係去佢地總店買
U are not alone
除咗第一次比較辣既野之外 之後一直以來都無問題
腸胃適應咗
去美國參加食辣比賽
認真可以練

不過係唔知個胃同屎眼頂唔頂到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞