一個po睇得出哲學撚特別多狗眼看人低嘅賤種

149 回覆
145 Like 197 Dislike
至少好過讀GBUS個班賤人
好多人因為哲學個範圍大就以為自己思考既野係哲學,比起世界有無問題,哲學care既係你思考既標準有無問題,有時d人話講哲學野,講果d只係無哲學mindset既個人睇法
思考歷史同政治唔得?
呢兩樣香港人都好多討論喎
我個人睇法係所有哲學嘅範疇普遍都會以XX是甚麼作為開首,幫唔同嘅字詞再落定義,而呢個行為嘅原因係基於社會上對世界嘅理解,同我個人對世界嘅理解發生衝突。假設我覺得本身嗰樣嘢已經係被充分咁解釋到,咁我自然唔會覺得沿用本身個解釋有問題,但就係我同社會對普遍事物嘅認知有唔同,所以我先要進行一個哲學思考嘅過程,透過改變我內心原本對世界唔充分嘅認知,去同真實世界接合。

同埋我極度懷疑哲學人乞人憎係因為佢哋通常好想好完美咁表達一啲嘢,所以佢哋講嘢又長又譖,搞到冇咩人想聽佢講嘢。就好似我平時咁
唔係囉
好多自稱哲學撚可能連 Republic 都未睇過
開po 嗰條友咪又係啲獨醒撚
硬係要將人歸類

But...
樓豬你都係
人越大越有自己諗法,越固執認為自己個套最適合,所以呢個情況唔限於哲學層面,可能任何層面都有機會發生。
不過可以點?反正I don’t give a fuck。
當然可以。我個人會偏向認為哲學係一種思考活動,同時呢一種思考活動係會針對一啲你認為現存嘅定義唔足以解釋嘅事物,並為嗰啲事物作出一個就你個人而言,相對上更好嘅解釋。正如你所講嘅思考歷史同政治,對我嚟講都係哲學嘅一種。
我個人認為如果願意將哲學視為一種相對上嚴謹嘅思考活動,相信係可以同你嘅論點相容
又真
哲學撚對社會無咩傷害
我會努力改進,希望他朝有日可以用最短嘅句子,最精煉嘅字去表達自己
似乎一般共識唔係咁定義哲學喎

你講緊嘅係“學習嘅態度” 咩學科咩topic都應該係咁諗架啦
但哲學係有一套自己治學方法同關心嘅議題
唔係諗得所謂深入就叫哲學
重點應該要去返“問緊咩”同“點問”嚟理解學科之間嘅分別

而呢個post講嘅係對世界嘅關心唔係得哲學呢科先會觸及
大把科目嘗試解釋緊社會 whether art or science
最怕係啲受過少少正統哲學訓練就開始嘅gate keeping 其他人哲學撚
我對於「唔係諗得夠深入就等於哲學」呢個point有啲保留。以phd呢個頭銜作為例子,phd個p係指philosophy,同時phd哲學博士呢個稱銜亦都只係賦予比一啲喺學術上有成就嘅人,所以社會上都會認同如果一個人學術上鑽研得夠深入,其實係同哲學有關係。
咁古希臘哲學本身都唔係比人入門嘅
大學嘅課程都係用近現代西方哲學開始教起多
讀完可以喺討論區寸啲冇受過哲學訓練嘅人
多謝ching嘅建議,想問下有冇咩方法可以改善?我已經入曬腦唔識更正自己。
樓豬好明顯係曲到直同大學討論緊哲學問題
MA同undergraduates 都一樣白卡直男
上面有人提到所有學科都係哲學婢女呢句,其實多少可以用嚟參考哲學同其他學科嘅關係
正如發現畢氏定理個數學家佢本身都係哲學家,當時古希臘嘅哲學家嘗試去解釋呢個世界,而佢就用咗數學
哲學本身亦分好多唔同分支,政治、法律呢啲都係其中一個
本身希臘文字根嘅philosophy 就係由philo=知識 sophy=熱愛 砌出嚟
所以其實哲學並唔係話特定某啲嘢先係,亦都可以好廣泛地去接觸唔同議題
常見嘅性善/性惡論 火車難題 呢啲都係哲學嘅討論範圍入面
Sorry柒頭皮記錯咗
Philo=love
Sophia=wisdom
至啱
多謝ching肯花時間教我。
好驚訝自己中文表達能力原來咁差
睇嚟要睇多啲書惡補下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞