一個po睇得出哲學撚特別多狗眼看人低嘅賤種

149 回覆
145 Like 197 Dislike
首先哲學撚係指會接觸/閱讀/討論哲學嘅人
係enthusiasts 不限於大學讀哲學嘅人

香港人係咪普遍都唔中意深入研究一樣嘢
https://lih.kg/3050096

好難想像一個讀其他科嘅人會開個咁嘅po
任何學術 甚至誇張啲任何興趣都可以深入研究
大把人討論 文學 科學 數學 歷史 政治 經濟
programming同data science呢啲實用學術更多人討論 毒撚打機睇動漫都可以深入研究
財經台討論投資更加唔使多講

唔討論哲學除咗因為冇興趣 有時仲係因為覺得唔值得討論 浪費時間同心神
哲學撚你哋撫心自問 討論咁多哲學得到咩答案?有冇令你生活得好咗?有冇開心咗?
我發現好多哲學撚覺得哲學比上面討論嘅其他嘢高級 係「高階思考」「追求真理」
呢種傲慢嘅態度真係極度噁心

一定有人話我以偏概全 大把謙卑嘅哲學撚
但我想講 呢個現象係真實存在 而且非常普遍
如果將上面個po嘅正皮數睇成認同樓主嘅人數 已經可以以小見大 睇得出情況嚴重
唔少搞哲普/大學教哲學嘅人都有呢種傲慢
佢哋講哲學會話係為咗「鼓勵思考」
真係笑撚死 你睇吓有幾多講科學/歷史嘅人會咁講?唔通呢啲學科就唔使思考?
啲哲學撚仲會話「讀哲學會令你成為更好嘅人」
都係嗰句 而家其他科/其他興趣就唔會?又唔成日見到其他人咁講?

因為大部分人都知道自己只係「分享興趣」
係哲學撚眼界狹窄 狗眼看人低 中意抬高自己
延伸閱讀:
某啲中意思考人生嘅哲學撚/讀書人真係好乞人憎
https://lih.kg/3006819
我自己都係咩都會深入了解下嘅人
稱唔上係研究
但係自己了解完唔使發表掛
講真好多偏門嘢無啦啦同邊個討論姐
咁啱遇着同好咪會講吓囉
條友咁都有得叫春
請鬧埋我

討論咁多哲學得到咩答案?有冇令你生活得好咗?有冇開心咗?

好老實講,其實大部分學科都係一樣係越識得多會明咗一部分然後有更多唔明嘅嘢出現,就算係數學都成日會出現啲「無答案」嘅嘢,有興趣可以望吓:
https://zh.wikipedia.org/zh-hk/%E6%9C%AA%E8%A7%A3%E5%86%B3%E7%9A%84%E6%95%B0%E5%AD%A6%E9%97%AE%E9%A2%98

另外其實本身哲學唔係大家諗得咁深
「做人點解咁辛苦」「點解人要返工」呢啲諗法只要深入發挖落去你分分鐘都可以develope自己一套theory出paper出書
樓主否定哲學係因為睇結果/利益主義,因為哲學冇肉眼可見的「功用」
某程度上唔可以話錯,因為本身哲學就係啲有時間食飽飯無屎痾嘅人得閒無嘢做諗出黎
古希臘哲學係奴隸主開頭,中國哲學嘅孔子一樣係貴族後代
情況放返係現代,你如果係奴隸日日返工做到隻狗收工只求三餐溫飽你都會冇時間心機去思考咁多嘢
但要講結果論大把現今學術界研究緊嘅嘢其實係你眼中都係冇用

你話哲學撚特別狗眼看人眼我又唔覺
自己都算成日睇學術台,其實咩科都多少有啲排外同埋有人去踩場
開得依啲po都係on9
哲學家本身都好多賤種啦
叔本華富二代寫一世書冇朋友冇溝女
可以寫段野串哂班平凡人

一個人對與他人交往的熱衷程度,和他的智力水準成反比,
越是智力平庸且比較粗俗的人,越是喜歡社交。
一個人自身擁有越多,想從他人身上獲取的東西就越少。

但係d哲學書又幾好睇
又喺度踩低人哋抬高自己
政商界大把高智力又熱衷並擅長社交嘅人
學術界可能少啲 但都唔係冇
呢兩批人之外仲有好多高智力又中意社交嘅人
唔好世人皆醉我獨醒 一味孤芳自賞得唔得
其實你知唔知咩叫Ph.D咩叫哲學
唔係淨係諗嗰啲所謂假設性問題嘢就係哲學,唔係幾覺得你明咩叫哲學。

雖然我都幾憎嗰啲自以為是嘅哲學撚
啲半桶水哲學撚不嬲都係咁
有佢講冇人講
以前自己啲嘢抽象過人就最撚勁
你叫佢真係去搞下其他科嘅野又做唔到
叔本華出名白卡
自己溝唔到女就係度狂屌女人垃圾,同連登仔日日屌女人係雞一樣
樓主以前係咪比哲學撚串過
有咩問題?
我地哲學人
屌得你就有我嘅理由啦
我哋平時''思辨''果時 你喺度睇j圖咋
屌你就當教精你啦
其實樓主你唔鍾意哲學係好事嚟。因為你眼中嘅世界冇咩大缺陷,所以你唔洗去思考個世界本身有冇咩問題
佢將人地唔肯聽佢講人生哲學總結做香港人唔中意深入研究一樣野,已經見到深左無理性探討仲有d情緒勒索人聽自己講野。
Yes
1. 小眾認真野上連登問閪咩
2. 起底 上一頁
大學讀philo啲仔都奇奇怪怪咁😖
cu open day去過intro 然後頭也不回
論思考深度黎講 哲學算數一數二深
論重要性黎講 就因人而異
但哲學可以思考好多最切身既人生問題
我都會放哲學知識既重要性係榜首
至於傲唔傲慢 就跟人
同哲唔哲學冇乜關係
嗰種「所有學科都係哲學嘅婢女」嘅態度
想傾到「哲學係咁傾」既 level 你要有 4 個讀緊 phd / grad 左既人聚埋一堆仲要做埋基本功課先上節目
大家都知大家講既野有咩根據有咩論證
如果唔係同茶樓 d 廢老論政無咩分別
都係鳩 up
問題係哲學唔一定亦非必要係處理個世界有冇問題 呢啲當你係倫理學 / 政治哲學 / 人類嘅生存處境嘅討論

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞