酒店員工數香港客劣品性 經常搲著數似乞兒 住客反擊:冇我幫襯你就無工開

96 回覆
34 Like 11 Dislike
唔滿意咪移民囉
連登最鍾意講嘢
唔講得架 會俾人鬧踩港撚
認同
都有好既一面,唔好只講壞既一面
咁你營運方式改一改
standardize晒所有服務同收費
冇秘密服務 冇秘密收費
全部公開透明公平咪冇人搲囉

而家酒店同代理夾埋咁玩
同一間房唔同價錢
唔知點撚樣又有得upgrade
生日乜乜柒柒又有discount
但你又冇講明喎
d人咪去試下你條底線
多人黎 試得多 你就話人搲著數
有冇諗過係酒店自己收費同服務唔透明引致既後果呀
唔識笑都好正常,日日笑幾個鐘都會攰。可能咁岩佢唔笑姐

只要個侍仔唔係同澳牛語氣就收貨
本是同根生
依樣野酒店掂死既,遇到少少投訴就跪低哂。又唔識硬,啲客咁樣都係酒店養出黎
旅遊業佔香港gdp細到喊,但帶黎極大嘅煩擾
但酒店同客今次係相關
我又唔覺得個工會識得呢個道理喎
要不是香港人。。。

住客係咪蝗
但宜家講緊酒wor
大多數面果浸都算ok既
比班所謂Kol嘅人搞死
唔講茶餐廳,咁平at least對服務無乜要求
幫襯啲中價local餐廳仔,百幾至幾百蚊per head果種餐廳先最多西staffs

啲客未開口,已經擺起個樣assume你問蠢問題
eg 問佢拎水原來自己斟、用qr code落單但㩒唔到原來係賣晒⋯一律用當你on9嘅語氣答
呢啲你做緊就一定知嘅野,啲客唔知好正常

但呢啲咁嘅人,自己遇到一兩個西客就無限放大話香港客最西
如果唔洗服務
咁幾多星酒店又有咩意思?
客嘅要求就一定唔係平常嘅服務㗎
如果係包埋,點解唔寫埋出嚟?
問句可唔可以升級房型都可以話係乞嘅
咁你唔係個櫃台到寫明唔好乞房?
喔,你拎5星就話滿足客人需要
客人真係想有需要就話人乞衣西客
咁咩叫服務先?
最好自己check in,房個個電話最好唔好用
check out個陣執埋房
一陣唔小心整亂左少少就話西客唔知當酒店係咩整到亂哂
咁咪唔book酒店咪唔洗比人話係西客囉
佢冇狗眼看人低,佢只係反映實況,呢啲唔叫狗眼看人低
踩港撚大部份都係井底之蛙,分分鐘大陸都未去過,覺得全世界得香港人先會做仆街嘢,見過幾個香港西客就開口埋口話香港人點點點西
唔滿意咪辭職囉

酒店老闆係要做香港人生意
做服務業嘅demographics平均一定低質過整體香港人
人與人鬥 其樂無窮 —毛澤東
無左d 西客幫襯其實都仲有好多正常人
價錢從來唔係市場因經濟旺或衰而加/減價
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞