酒店員工數香港客劣品性 經常搲著數似乞兒 住客反擊:冇我幫襯你就無工開

96 回覆
34 Like 11 Dislike

酒店Staycation越來越受香港人歡迎,假日不少人都會訂房來場小度假。不過酒店越旺場,似乎令酒店業界頗有微言,更上網開Post大鬧香港西客多,鍾意投訴R著數,簡直「將快樂建築喺別人身上」。不少熱愛Staycation的港人留言反擊指酒店業可以疫情下有商機,反而應該懂得感恩,直斥「冇我哋幫襯你就冇工開」!

酒店業界怨香港西客多

香港人反擊:冇我哋幫襯你就冇工開 有酒店員工在Facebook專頁「酒店Secret」發帖狂鬧,話好多KOL及Blogger不斷鼓吹「住平酒店」,好多「白癡香港人」有樣學樣狂R著數,結果搞到酒店業界好難做!

內文鬧香港人好鍾意左R右R,每次都要在Facebook群組批評酒店服務優劣、討論生日有無講生日快樂等等問題,大鬧香港人應該反省下「自己畀咗幾多錢去享受依啲服務」,不要將快樂建築在別人身上。

另外該酒店員工順便提到之前引起轟動的「航拍機偷拍酒店住客洗澡」事件,大鬧事主貪小便宜,「同乞兒無分別」。他認為當時酒店已經代為報警,又提供延長退房、免除房間費用等服務,事主依然要上網狂鬧,只為圍爐取暖,炫耀自己成功爭取免費住宿。

原文(圖片來源:Facebook專頁@酒店Secret)

部分酒店從業員好認同貼文所指,話香港人劣品性事蹟「寫出嚟厚過本聖經」,又指香港人需要酒店,多過酒店需要香港人,「冇晒啲酒店睇下佢哋會點,個個唔住好似會死咁」,似乎對住香港客怨氣相當大,無處發洩。

該貼文言詞犀利,更半點名責罵各位KOL及Blogger,其中疑似被指控「鼓吹住平酒店」的Facebook群組「Staycation HK Hotel – 留港宅度假 本地酒店住宿優惠」管理員隨即出Post回應反擊,話酒店減價維持生意好正常。

至於話「酒店客西客多」,他認為行行西客都多,「莫非佢哋想變成航空業,一日見一個客人入嚟都難?」,反指酒店員工應該少啲西面,「會唔會少啲投訴?」。

有香港人同聲同氣留言支持,話「冇班白癡嘅香港人幫襯,你哋應該冇工開!你地成個酒店行業靠緊香港人,有時講嘢客氣少少」,又有人表示「冇人逼佢(酒店員工)」、「唔想服務人就辭職啦」,直接懶理酒店員工指控。

有香港人則有理講到明,長文回應指感受到對方工作壓力好大,其實疫情下大家都好難捱,有份工已經係贏家,「有幾多份工係唔辛苦冇壓力?」,又話的確有部分香港人鍾意無理取鬧,不過一買一賣的交易下,實在稱不上「將快樂建築喺別人身上」。
要求高啲都唔得
你有壓力我有壓力
吹咩..
我日日扑野,你日日執房..
你日日扑嘢..?笑4..
而家呢個社會邊個冇壓力..
扑傻瓜..
香港人
互片
講得啱
FF
不用分那麼細, 這就是港蝗
科勞啦喂
R著數嘅西客:冇我地幫襯(同r著數),你地酒店員工就冇工開

亂拋垃圾嘅強蟈人:冇我地亂拋垃圾,你地清潔工就冇工開

Same logic
兩邊打和啦,西客雖然幫唔落,但酒店做慣自由行成撚日懷緬過去風光日子,做香港客就狗眼看人低,一樣唔抵可憐
不要分得那麼細
DNA入面都係蝗蟲食屎狗
你做咩挑釁我啊!
大家一齊惡鬥惡
扑自己?
在座各位..
未解決!未解決!未解決!
YES
not all
握個手就解決啦,好嗎..?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞