有冇人今次停電之後會買UPS

119 回覆
8 Like 43 Dislike
server而家好講能源效益
而家連電掣,都有面板,去mon食幾多電

而家用係唔會care

而家ups開始改行鋰電池
因為水電幾年就死
而鋰電池只要BMS做得好
可以用8-10年
普通電腦IT野好難chur得盡一條3-5A線/插頭,除非你有部插好多張GPU既PC,而隻牛要千鳩幾Watt

不過UPS轉插如果你搵萬能旅行插嗰種就有少少危險,因為佢入面d銅片結構無上面嗰種專插一種腳咁實淨,相對容易有接觸不良情況
同電話電一樣差唔多三四年開始虧,邊有咁耐
電話同laptop嗰d機殼因為焗住受熱同埋要收細體積所以壽命好有限
擺響UPS理論上應該可以tune好少少將壽命拖耐好多
APC同Eaton出鋰電池款都將預期定去水電起碼double
不過只響性價比角度睇,鋰UPS暫時未成熟,個cost未scale到去比起換水電平,要多幾年data / 供求減成本
你呢個case應該買隻靚牛有用啲喎
用過se700,大約四年壞咗粒電,拆開睇叉電腳位有白色氧化粉末,粒電個殼爆開咗佢密封曬,唔知水電定鋰電
其實就算好大型嘅UPS 佢嘅作用都係俾你 關機
如果你要駁USB或者其他線就幫你自動關機

你想停電嗰陣間用請用柴油發電機

但係停電你幢樓嘅電話房入面嘅switch /router 都應該死咗
ES700拖板? 當然係水電
APC鋰款暫時淨係出俾server,base unit皮幾,加電rack係十幾廿皮咁上
https://hk.xfastest.com/114260/xf-apc-li-ion-ups-product-2021/

原則上鋰電會穩定好多,長遠皮費可以慳到,不過未被驗證得個估字
另一個好處係重量同體積,好似APC呢堆佢做到好短身可以擺入去一個好細既機櫃,支撐又唔需要咁大力,呢個賣點比壽命更吸引
的確,當年隻牛係cooler master
唔算好貴
APC已經有出鋰電UPS

不過新到無咩行有賣過
我前排有個位用緊隻450mm櫃仔,有考慮過佢1500VA嗰係
睇完個價都係搵番隻普通desktop水電版,打橫放入櫃算
tesla三四年都唔會死
主要係BMS做得好

(未知apc掂唔掂)
應該要直接搵microware/asl/expert攞quotation
依家大部分條光直通機樓,機樓有電未有
$8xxx
停電兩日以上要買柴犬發電機先夠做
1U 500VA嗰隻已經8千?
老老實實2U 1500VA嗰隻個form最fit細櫃/掛牆
最細嗰隻已經8000幾
SCL500RMI1UC
400Watts / 500VA
$55xx

1000VA己$7800
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞