有冇人今次停電之後會買UPS

119 回覆
8 Like 43 Dislike
呢隻無,舊款es700有
之前喺price搵es700都話無貨,唔知係咪唔出。嗰條usb試下喺鴨記 黃金搵下,真係無唯有淘寶,廿幾蚊條
買大陸果隻電小二好過啦,冷氣都用得
個人覺得電腦同network野最起碼用最細嗰種desktop型,會好過呢種拖板型
Cyberpower 有冇邊隻ups抵玩?預計會用起2部nas(ds220+同920+),1部modem同1部router

Budget $1000 多少少都ok
你講緊屋企果隻係無得穩定電壓?
呢個真係唔知

我識既都係data centre grade
data center用online好基本既
家用甚至中小企就最多line interactive,大概幾ms之內switch
一般AC機個火牛電容係夠頂

咁響唔online情況下隻UPS唔會同你穩壓,佢最多係見到跌壓嗰時就當你斷電轉去用電池
online的話先有音響嗰面叫做清水功能,AC>DC>AC
多謝巴打
好似另一個syn記post都見到你

咁的確咁平有清清電既功能,都未必相信到
睇中咗cyberpower UT1050EIG 比部s記nas用,但發現synology個相容list無呢個型號。同埋呢部ups個output唔係香港用開嘅3腳插座,而係IEC C13 (應該係電飯煲線果種),比部nas用當然無問題只要拆咗個火牛,但我其他電器如modem同router又無呢個頭。咁我買部ups咪淨係可以用起nas又好似有d哂咁。想問下有冇其他牌子/型號推薦 budget$1000上下少少都ok。
買條線自製拖板
或者去腦場買幾個英式三腳轉C13轉插,唔係好高W無問題
本身目標買ups想要呢d tower款,但9成output都係iec c13,以家諗緊轉唔轉拖把款,但又貴幾舊成$1500。

長遠唔應該用機去遷就線,係掉轉配啱線去插俾啱用啱spec既機
針對UPS C13插,我會買一堆上面幾個方法
部機可以直線就換線,一定要用英式如火牛連腳就用嗰塊牌
或者搵一條英插PDU個線尾係C14
我都明,不過又擔心呢d轉插線嘅安全性,始中唔係香港用開嘅插。電器野又係長插。
上圖個拖把好似啱用,但就咁睇佢會插入ups其中一個output,但又要分比6個uk插,會唔會好大負荷有危險?
lm
緊急電係消防例黎,所以正常大廈一定會有,
不過只限消防裝置者。
唔會,真係大 power 的話,
你隻 UPS 都即刻冧左。

家用 UPS 俾到 5A 已經好叻叻。
但 IEC standard C13/14 係 10A 插
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞