有冇人今次停電之後會買UPS

119 回覆
8 Like 43 Dislike
你要backup埋出街條公用網絡
有d filesystem 唔support non graceful shutdown/好易炒filesystem 有時間熄機已經好好多
唔係咁用㗎cfu
例如Database
做緊野硬boot,以前會死到要rebuild
想買但唔識 搭單一問 係price到睇呢隻好唔好?
https://www.cyberpower.com/hk/en/product/sku/br700elcd#specification
主要係for一部pc 兩個mon 唔知會唔會話唔夠火數
pc spec係
3700x rtx2060 x570mpro4
cpu cooler u12a
8x4 ddr4 3200
128gb sata ssd 4TB hddx1 1TB hddx1
14cm case fan x3
Psu用緊750w gold
唔該晒
online會有風扇長著
屋企用要注意埋個音量問題
你要check check點幫隻PC做gracefully shutdown
同埋火數夠唔夠
呢隻入門野得420W,而你PC隻手都成750W,當你50% efficiency都三百幾W
通常UPS要預幾十% wattage head room,如果唔係一多野一齊chur會唔夠輸出
就算負荷係上限之內,都會好快無晒電
CyberPowe每一個product page都有條run time chart,你呢隻如果chur盡400W野只挨到2分鐘

不過要準你都要測吓你部腦同mon平均用幾多watt先
其實我覺得mon可以唔響UPS後,到你真係停晒電,真係要用隻mon嗰時先插起佢
shutdown嗰吓應該唔難
係自動boot番起嗰d先難搞
其實有NAS 就一定要用
一隻8 Bay NAS, 就算閃一閃電都可能死1-2隻hard disk
係我就買間發電廠返黎
本身用緊
屋企跳電救左好多次
真,好似有UPS可以send message 叫NAS熄機
死碟事小,炒data先大鑊

大部份新出既UPS,連最基本嗰d款你都可以用USB線插去NAS,咁S記Q記跟機已經裝左NUT server可以同度NAS溝通,包括斷電即時或者低電量叫shutdown

CyberPower仲可以裝software響Windows / Mac / Linux叫部腦做server,同埋有d monitor來電質素之類功能,電壓過低就開始做野etc
APC好似要有張network卡先得
有冇邊款推薦? 我見CyberPower官網有D叫在線互動式
係咪即係但UPS偵測到斷電, 就算我出左街唔係電腦/NAS旁, 佢會自己俾指令NAS熄機, 甚至可以ONLINE通知我, 我再經NETWORK指示UPS熄NAS? 咁係咪MODEM & ROUTER都要駁埋落去佢個插頭到先啱?
開唔開到5分鐘
online / interactive係形容緊佢斷電後接電個能力,姐係電工嗰面既野,而唔係佢同你d電腦之間溝通嗰part
UPS就算最雞嗰種,只要佢有條USB線就可以同你一部腦/NAS互連,一斷電就俾指令自動shutdown,唔牽涉人手
online通知要你個系統做,如NAS的話S記會打包入去DSM平時通知功能入面姐係同隻NAS其他通知一樣能力
如果你隻UPS夠watt,足以應付晒成堆network野個負荷,插晒俾佢供電當然係最理想
假設你只係自己單位跳掣,ISP機樓無事,咁情況下你成set野可以繼續上網(直至電池消耗完/自動shutdown)

btw 有一種set法係既自動又俾時間人手
你可以叫個NUT server,隻UPS粒電低到就黎無晒先call global shutdown
咁樣如果出事嗰時無人,佢就消到無晒先shut,有可能中間你單位已經回電,佢就會當無事發生轉番去街電
如果出事嗰時有人,咁因為佢唔會即時開始shutdown程序,所以你有空間去安排人手shutdown d野
點解要自動boot起
定係你講緊佢一有番電會打番著部電腦?
巴打好熟
APC公司就有用,cyberpower真係唔熟

巴打覺得屋企用邊隻牌子會好d
係,要自動打起的話就開始複雜
家用可能無需要,但係商用你無可能吓吓要人手去開番著d野,幾多location同埋有鎖,仲要講緊出完事之後立立亂
CyberPower好似響香港開始有行貨都只係兩三年
性價比CyperPower好似好過APC唔少,同埋個人覺得佢中低階個software等等支援都好過APC嗰面,APC你無裝張卡係好多野做唔到
咁APC因為多人用所以過保維修同埋換(代用)電池都係相對容易少少
Cyber power 平平哋ok嫁
APC自己用唔抵玩
大範圍停電嘅發射站都一齊收埋皮
多謝兩位巴打
我e家係長期熄左部NAS

可能之後想買個UPS
先去研究下
因為我之前就係無UPS,電死部主機
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞