有冇人今次停電之後會買UPS

119 回覆
8 Like 43 Dislike
用緊NAS
好似都要考慮下買個穩陣啲
電動車
撐到一陣咋喎

用緊呢隻
電池好快打柴
用過 之後懶換電池
舊款用到三~四年粒電先壞
頂一個鐘?
你個所謂UPS 係比你有咩野, 可以有時間BACK UP 返, 唁洗無曬D 資料
2日要柴發, UPS 係比你頂一頂 開柴發個段時間
ups得半粒鐘貨仔

比你慢慢熄機

主要係村屋防止行雷閃電突然斷幾秒電
俾你熄機用
就咁停電有機會壞NAS
買隻去露營用既流動電源啦
買隻大amp 數d 既開埋冷氣都頂到陣
真 雖然暫時冇重要野放入面
Wfh/挖礦咪睇吓有冇需要囉,平時生活/用電腦打吓機使撚咩,幾十年都唔停一次
正如幾年前山竹完咗要番工冇公共交通,你會唔會買架26做spare,等冇公共交通嗰時都番到工
有冇自動UPS 冇電前熄NAS
有既話即買
要integrate既
UPS通常有條USB線比你send signal去d devices度
如果用得到就會比device收到signal要關機

syn記support呢樣野既
https://www.synology.com/zh-tw/compatibility?search_by=category&category=upses&p=1&change_log_p=1
Ups 唔係最多都係幫你開一陣照明
冇冷氣都係死
非online保護度不足
所以應該買發電機
都唔係架
如果你部電腦係貴野
買個UPS好D

我以前部desktop都唔平
有日放假唔記得屋企會停電
10點鐘一到就跳左電
之後塊板就死下死下,半年後打柴
又要換塊同U

以前我換一換都成2000
E家換板同CPU 3000up
加埋你有nas既話
成條數就番哂來
https://kb.synology.com/zh-tw/DSM/help/DSM/AdminCenter/system_hardware_ups?version=7
補多條KB

我E家既情況係NAS長關機
電腦用notebook,有粒6-cell UPS
你地都可以參考下既
插電腦有得set ups電力偏低會自動關電腦,nas唔知有冇。不過如果屋企成棟大廈停電,個網絡都上唔到網
一般UPS只係預你15-30分鐘
比時間你關機咁大把
唔會D野做到一半未儲存
或者斷電撞死
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞