人在波蘭 你問我答

373 回覆
31 Like 8 Dislike
話說要係波蘭渣車洗唔洗識睇波蘭文?
同埋係醫院入面都係要用波蘭文溝通?講英文有冇人明
嘩呢個睇落好似好正!!感謝推介
揸車既話唔識都得 認得啲地名同google map就ok
醫院方面最好就識啦 佢地後生一輩既醫生都識英文 但老一輩同護士通常都差or唔識但so far都叫溝通到
btw樓主係咪有學波蘭文?
我有d興趣想學但完全唔知點入手 淨係識dziekuje
我都唔識剩係識yes no hello thankyou同sorry
之前有諗過學 但啲lecture full曬同埋我個台灣frd話好難
我同hostel識既波蘭人吹水,好似話波蘭文同附近地區d文好似,識波蘭文好似可以會識埋捷克文同會get到俄文/ukrainian,好似好有趣咁

同埋我見好似好多大公司係波蘭有office,華沙d office building仲靚&高檔過中環既feel,之前行過既時候都覺得如果有機會可以係波蘭返工應該都幾正
我之前都識個烏克蘭仔 佢話主要都係睇得明啲類似既字 但其他其實唔太同

黎波蘭做外國人生活其實係幾正 但做本地人就不了我識親個個波蘭frd都話諗住grad之後就去外國
過基輔?
我紋身個師父都係咁 佢又係話好唔鍾意呢度,都諗緊去第2度生活
感覺其實都幾似係香港,外地人都係覺得好正,但係住既人個個都想逃出去
唔敢
真 仲要佢地賺既錢仲少過香港 政治環境又差俾我都想走
都真 有時覺得唔知係咪因為波蘭既歷史因素同香港都有d相似既地方 所以我覺得波蘭有種親切既感覺所以先好鍾意黎波蘭

個紋身師父話波蘭呢邊紋身真係好平 佢有個客係特登勁遠飛黎搵佢紋 個客同佢講話佢買埋機票過黎紋都仲平過係佢自己國家紋
個師父有個孖生兄弟最近搬左去左美國 佢話紋一樣既作品 係美國係收緊3-4倍既價錢
我原本都覺得幾似 但今次意外之後先發覺呢個世界香港係無法取代既
香港係家既感覺 不過我覺得呢種感覺係當習慣左其他地方之後就會慢慢被取代
我依家都已經習慣左外國既生活 不過當有文化差異既時候心入面都會諗返香港黎做比較

早幾日係warsaw個hostel識左個瑞典阿姨,同佢吹水果陣佢有講話對亞洲人既印象就係work hard
之後我同佢講話其實都唔知係好事定唔好事,我地直頭係over晒既hard working
但當我今次有事既時候 冇人冇物既感覺真係唔好受 言語又不通呢個時候真係諗得更多

瑞典人同香港人比較係啦 不過其實os地本身對亞洲人既認知jl你個幾樣
認知*
一個人係外地真係乜都要靠自己 不過我覺得令到自己獨立d都係好事黎既

希望巴打快d好返
出左院再去食好野
希望快啲到星期五做完手術留院一兩日就走得
其實有時都好佩服咁多位會係hostel識人,可能我英文唔係太好同埋比較怕羞唔會主動去R水吹
同埋衣家波蘭市面會唔會話好緊張有好多軍人行黎行去果種?
最後都希望樓主快D好反可以繼續去玩,exchange出事既話其實學校有冇咩幫左你/幫到你咁
通常一個人係hostel都係人地主動撩你吹水 可能佢地真係少見d亞洲人
我自己本身都摺摺地,冇咩事都唔會r人水吹,都係行出行入見到打個招呼咁
不過佢地撩我傾既話,通常都可以同佢地吹好耐,乘機同佢地分享多d關於香港既野

差唔多去到個個城市火車站/市中心都會見到有烏克蘭文既指示,同埋有d專係協助烏克蘭人既centre
軍人好少見到,搭車果陣有見到d大大隻拎住軍用袋既人,不過唔知佢地係咪真係軍人,warsaw就感覺多d警察係街巡

不過係warsaw hostel果陣俾個架仔r水吹,佢以為我都係日本人
佢話佢係stay係warsaw,join左d日本人去烏克蘭volunteer既group去幫手
多謝你同學校講其實都係叫你記得claim保險 我只可以話出外靠朋友呢句書句真係好啱有咩事都係朋友幫你

其實我住Hostel都唔係好敢講野 但其實佢地本身英文都唔係母語既時候就唔駛驚既 大家輕鬆溝通

可能我住唔近烏克蘭 呢邊完全冇軍人咁濟 難民之前就多 依家都冇乜 但我3月去krakow個陣就真係勁多軍人
如果去Poznan有咩地方值得去呀?我之前去過波蘭兩個星期,去咗Warsaw, Torun, Gdansk, Krakow, Zakopane,所以想諗定下次去咩城市下次應該會去埋Wroclaw睇下小矮人
Poznan都行下old town個啲但記住去皇宮個塔度望番落oldtown個view 我覺得係咁多個城市之中最靚既如果就到時間既話可以去睇場波 氣氛超好
鐘意行山既話極度推薦Karkonosze National Park
冇咩亞洲人識,風景又靚
strong po lm
希望樓豬快d 好返
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞