加拿大 Stream B OWP 討論區 (8)

1001 回覆
8 Like 1 Dislike
申請返左cert 備用啦
唔洗
想問下有冇人係拎hku space 1年嘅postgraduate diploma做WES然後係得左
淨係search到hkuspace係認可機構

同埋如果兩個人分別申請owp 但最後得一個用stream b 入藉 有冇得到時再報spouse身份一齊拎pr架
我見網上話owp申請需時三四個月,但係我一個月就批咗,會唔會有問題?
快又嫌快 慢又嫌慢?
ircc有時快手嘅一個月內搞掂都唔出奇
真係唔放心可以再申請多次
申請多次唔會同之前個application 重複咗咩?佢會再批咩?
我話會你係咪打過去申請取消先?
批唔批就唔知,不過留意番ircc可能會當你重複申請,所以最好交埋錢俾埋tips當買個保險
同你一樣case 我係有biometric instruction letter先再有body check
Asso個邊冇得補領番原本張cert, 但會出番封信證明你係個到畢業
個封野應該到時備用
IRCC摩打手
恭喜巴打
屌 批咗咪批咗 仲可以有咩問題
每間U嘅option都唔同的,到時WES會寫明
你可以返去攞再速遞過去
有得揀email就打死都email,最穩陣
唔同學校唔同做法。

一般有兩個做法:
1)搵學校直接寄paper format過去/學校有online system send e-copy過去
2)叫學校出paper format transcript俾你,唔可以打開個file,要sealed copy,你自己寄過去(唔肯定細節)

有錯請其他巴打指正
+1
正常 你都係即日update number

之後1星期左右先pass biometrics

Ching去邊個城市 合租住樓
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞