Bowtie 保險有無人用過(3)

997 回覆
16 Like 41 Dislike
基本有等候期
FWD尊衛您真係幾抵,正常醫保年年加價,但我睇返尊衛您兩年前嘅保費表,發覺佢推出兩年嚟都無加過價,不過唔知咁係好定唔好。代表佢而家個pool啲人尚算正常所以唔使加價?還是耐無加價代表未來好有可能大幅加價?

不過尊衛您都唔係無缺點,佢入院前出院後嘅保障我覺得比其他同level嘅醫保差少少。
你要買FWD, 就一定要經Agent
入得呢個post嘅人都係唔想跟agent買
所以你買FWD 就要承受俾agent飛走嘅風險

結論係, 你諗你啦, 睇下搵唔搵到好agent囉
鶴立雞群
呢啲咁長嘅論證 喺到講完都無人會支持你㗎啦
由得班人貪方便買零等候期啦
好多agent都會同時掛幾間保險公司,有啲主力賣life單嘅agent會順便掛埋Bupa(或者其他醫保公司)嚟賣多幾樣產品,亦有啲全職喺醫療行業(甚至其他行業)嘅人會順便掛牌賣埋醫保,所以嚴格嚟講Bupa有agent係無錯嘅。
你講既係Broker,有良心一樣可以回佣同床單既
我講嘅係agent呀。
我想問買完保幾耐生效?
黎緊想做個小手術, 睇佢個網有保,想買完先做手術
我知agent同broker嘅分別, 咁有唔少agent都掛超過一間保險公司嘅。
1. 如果agent / sales唔回佣俾你,就要轉人,轉搵有良心agent
2. Bupa sales 係可以回佣(超市coupon),條友食咗你3-4成佣金

結論係
只要Bupa sales唔回佣俾你,你可以直接搵第二間良心公司/agent

Btw, 有冇人係收過bupa coupon?
如果冇, 你就蝕到仆街了
之前有冇關於呢樣野睇過醫生?
都要睇下係咩小手術先得
冇理由一買完,立即第二日去割包皮都會賠錢
其實好多野
病又唔算 但你去醫生到就多數有得做手術/入院

我知人就係貪 但一心諗住做手術去買 保費點會唔加
但叫人等4年 我都未必想
其實真心唔get, 點解明明唔係有利消費者嘅Term會講到有利咁
係嘅, 陰謀論個pool可能會愈嚟愈差
但至少唔洗等4年先有100%保障, 亦即係唔洗供夠4年先保到喎
大不了到時加保費加到一個點就跳船, 但4年等候期對投保果個嚟講一定係壞處嚟喎
其實兩者有咩分別? 搵佢哋或邊個會平啲?
想買純人壽,但剛剛做左個小手術
報告都係正常良性,照報定等一個月先?
因為見啲人壽會問你一個月內有無照野or乜乜乜
你都講咗個最大問題出嚟,就係保費有大機會加好多
4年等侯期係可以維持個pool健康,減少加價嘅機會

當然說到尾,如果你知自己有暗病,就緊係買零等侯期嚟呃保險
但如果你真心想買保險的話,4年等侯期換保費平,都係一個選擇嚟

冇話邊個啱邊個錯,保險從來都係睇你要咩
冇分別 broker會睇唔起agent
但其實都係保險狗
色拿同fxd 用幾年唔claims 就可以身體檢查/保費折扣嚟吸引人減少濫用,而唔係煲呔咁一開始就set 到門檻咁高防人哋呃保險
兩個做法你係客你覺得邊個觀感好啲?
Cigna就算把啦
俾人投訴到上東張
幾平都唔會買啦而家
垃圾cs連轉個地址都轉唔到
啲客慘過做雞
等成個幾月仲未claim到錢 , remark寫住Bowtie會問醫院攞報告成個月都攞唔到,今日上醫院個網睇先見間醫院唔會處理非駐院醫生既保險賠償表及醫療報告書............
建議過多個月 claim唔到

直接搵東張
正常唔係入院比份表姑娘,岀院醫生幫你填
拎埋份野岀院吸印咩?
佢又要醫生報告又要醫院報告.......但醫院唔覆佢就唔理,係要個客打上去佢先跟進下
加價又未claim過咪即刻轉會囉,轉間無等候期既,幾乎間間都有首年折扣,睇唔到有咩需要揀間有等候期既,明明咁多選擇,扣除首年折扣後唔係特別平(已經唔同你計回佣同床單)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞