Bowtie 保險有無人用過(3)

996 回覆
16 Like 41 Dislike
真係答你 唔到 可能人本大 要客唔要錢
又可能吸引多d客 分散claim 錢 客 風險
pink set 4年,冇agent,可以避咗帶病投保既人,保費會平啲?
用50000墊 男,不吸煙 嚟比較一下

pink (每年$1000萬,終生5000萬)
30歲 $ 3588
40歲$4356
50歲$7332
60歲$11532
70歲$20748
尊衛 (每年$1000萬,終生6000萬)(無索償2-4年有10%折,第5年開始折15%),以下偠錢係未計算無索償既保費折扣
30歲 $3342
40歲$3971
50歲 $6821
60歲 $10508
70歲 $19291

可以見到pink set 4年等候期,係完全唔覺會比主要競爭對手平咗
既然冇平到,點解要選pink, 為一理由只係方便,上網禁幾隻制就買得
點解fwd做到咁平
似打手,Bowtxx 已經唔洗比3-4成agent佣,大把減價空間,仲要條款差過人,Bowtxx 食水好深
Bowtie 同Cigna Bupa比,個價都係差唔多
你咁講咪即係間間都食水深?
定係你又想叫人搵agent買,之後叫人問agent拎回佣
定係你直接留TG,叫人搵你買算
Cigna 冇等候期又點
改地址就claim唔到份保險 仲要俾人cut埋
你買埋果份啦, 笑死
補充多句
保險係一門精算學
間間都係門面野,反正到最後,都係一門生意
bowtie堅持得有等候期,個玩法就係可以keep到個錢唔加價

放長雙眼睇下,so call零等候期嘅公司,幾時會加價囉
香港人最叻就係知自己有病,先去買保險,呃爆個claim 錢pool
到時一鳩加價
總之自己要了解清楚自己既需要
再清楚了解哂 pink,bupa hero,cigna ,fwd 幾間大路公司既優缺點
再去買就萬無一失
無論買邊間都好,都好過冇買

都係果句,自己冇咁多時間,或根本冇心機研究,又唔想俾agent煩,咪求其上網買pink算,pink 既優點就係放便快捷
bowtie最大最大賣點
真係冇人sell 有人幫 同埋你話嘅方便快捷
雖然句slogan好撚中二病
但香港真係冇一間做到佢呢一樣野
另外幾間話就話冇agent, 但班sales仲chur過agent
某一間係就係無agent,但CS係垃圾
點搞呀咁
條友應該身有屎搵東張無後續
我試投保後取消 都以經有曬 記錄 第二日即刻 打黎 先cold call 後 公司電話
除咗有保索償折扣,仲要有 指定危疾免除墊底費
真係好抵玩
係咪排緊隊東張太多case要跟
過兩星期先有後續報告
Cigna bupa 都有agent架
Ching
分清楚agent同sales未?
投保就梗係方便快捷,claim錢就你自己上網print form叫醫生填,一9樣
On99 電話sales 都係要有agent牌
有agent牌 唔等如係agent
我有的士牌,我揀緊私家車嗰陣又係的士司機咩
Agent性質同sales性質都唔同
Bupa sales會唔會幫你填保單呀…
你柒左啦,你上bupa 個office, bupa sales
(即agent )都可以同你填保單
Agent隔左個電話就唔係agent
你最聰明啦
如果照你咁講,
我可唔可以叫呢啲”agent”回佣呀?
你成日叫人搵bupa “agent”回佣
如果唔得的話,佢仲算唔算係agent
定係原來bupa都係食水深
做sales 或agent 點會無佣呀?有少少常識都諗到
咁可唔可以叫到bupa “agent” 回佣
如果唔得 咁佢食水仲深
又貴 又冇得回佣
理性討論
又要痛擊打手,update左FAQ:

Bowtxx Pink小粉紅計劃有幾年等候期( 多間保險公司靈活計劃都無,例如Bupa, Cigna, hsbc,…etc 多到不能盡錄)

Bowtxx 小粉紅免費送身體檢查,伏到爆,係想你等候期查到有事無得claim,免費就是最貴!

仲要自付費,買來把L咩?(Bupa癌症免自付費)

Bowtxx 較平? 過左核保先講,Bowtxx 核保較嚴,問職業,家族病史(其他如Bupa無問)

核保嚴有乜問題?除咗影響保費,你claim得多錢既時候,保險公司有權要求你交核保証明

小粉紅計劃,你係咪小粉紅?

FAQ:

Q1: 諗住移民英國,應唔應該買香港醫保?
A: 英國NHS 已經全包,有咩事提早飛英國,香港醫保無用

Q2: 本身有公司醫保應唔應該買Bowtxx 小粉紅 top up ?
A: 無著數,有部分公司醫保有transfer/top up plan(例如bupa),免核保,包已有疾病

Q3: 公務員/醫管局員工應唔應該買Bowtxx ?
A: 唔應該,公務員/HA應該買公務員plan(例如cigna,Zurich…),免核保,包已有疾病

Q4: 唔想幫襯agent?
A: 良心醫保agent有3-4成佣,可叫佢回水或床單,自行決定

Q5: 有家族病史,應唔應該買Bowtxx ?
A: 梗係唔應該,核保會加價,加智商税,揀其他核保無問家族病史既保險公司例如Bupa…
如果公司份保險係包普通病房
我買份有墊底費嘅半私家房保險
係咪唔可以claim咗公司個份先?
你可以叫,同你搵上網plan,借錢一樣,叫個sales 回返coupon 比你

我收過比無數次保險sales電話,好多都有野送,好普通,有咩討論
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞