Bowtie 保險有無人用過(3)

997 回覆
16 Like 41 Dislike
保障多與少唔係靠講嘅,真係攞啲產品文件黎比較先知。
不過,你都要衡量其他因素同埋每年加5-10%嘅對比。
cigna啲癌症治療同手術費全包好似唔錯 其他例如bowtie都有cap
不過上面有人話狂加價 想幫老人家買有啲驚
墊底費兩萬左右都接受到 但想每年保費冇咁貴又多啲保障
其實都冇咩選擇咁
同意

已跟進門診為例, bowtie 最多claim 3次
原來bupa有回com架

好彩未買
匯豐高端醫療 Ching 你點睇
見你sell左fwd咁耐
不如你老實講下尊衛您個標準plan有咩缺點
睇緊老人家六十幾歲
fwd cigna自付費兩萬幾既保費都係萬中 但cigna總保障額多三倍
雖然會加價但咁以後再轉咪得
喺facebook見到有人share code,豁免 4 個月保費,你試下用唔用到
382FV0D
利申: 我自己就未用嘅
1. 年紀越大,病歷越多,身體小毛病越多,越難轉

小毛病小至腸胃炎入醫院,醫生叫你照下腸胃鏡,照到有息肉(極常見,自己feel唔到,對健康冇影響),之後再投保已經有可能唔包腸及胃

2. 每年度30,000,000 vs 10,000,000,昵個的確係無cigxx咁多,不過一年用超過10,000,000做治療嘅機會真係微

而且FWx係好人性化嘅公司,vPrixx 已經提升過保障由每年8,000,000到10,000,000,而保費係無加,買落嘅人都有得提升埋。如果未來呢一個保額喺市場上真係被認為唔足夠嘅話,係有可能會再調整

3. 可免除墊底費疾病

Cigxx

FWx

FWx係多好多

4. 精神科治療,cigxx好啲,無上限,FWx有限額

5. FWx no claim discount, second claim discount, 較低級別病房現金保障(如果你覺得自己唔需要住搬私家房,走去住大房,每住一日袋$1600 cash)

Cigxx無呢啲

6. FWx 5年後包HIV,Cigxx唔包

7. FWx有中風康復治療,Cigxx無

FWx主要第2點第4點無咁好,其他真心好

講住咁多先
*半私家房
貼多次俾大家警世一下
Cigna同bupa都係加得好勁
按今年上半年統計,醫療保險並非「有加冇減」,恒生環球優越自願醫保計劃和保泰自願醫保-標準計劃,分別減價3.4%及1%

https://www.10life.com/blog/Medical-Insurance-Premium-Increase-how-can-you-cope?locale=zh-TW&utm_content=comment&utm_medium=Social&utm_source=Fb&utm_campaign=20220721_FB_IN_Medical_blog_traffic_Medical-Insurance-Premium-Increase-how-can-you-cope&fbclid=IwAR2dtvk-Y7cpEi73ccSyAkIlG58ejPowA3K1PXdi8EKdd7Y4tUjbdMyhGls
講得岩
其實買醫保個陣,要睇清楚包D咩唔包D咩
拎幾間保險公司黎比較下先穩陣
你呢個比較就做得好,抵比讚

其實每個產品都有佢好或唔好處
最唔鐘意吹到自己個間幾勁幾勁咁...其實咪一樣有D位做得唔好

另外,巴打你FWD,
有無大房PLAN??
我知有智采,
FWD個網都幾難睇,同埋有好多隻,同CIGNA有得揮,唔似BOWTIE/BUPA咁,計劃唔多,但簡單清晰
但佢每年200萬,終身1千萬
而加客人主要都係睇自願醫保系列

大房有易衛你(每年度每傷病50萬,癌症有85萬)

如果你買智采,30歲50000墊$2361,vprixx $3342,60歲智采$8419,vprixx $10508
每年都係多$1000-$2000

你真係覺得大房夠嘅,你用vprixx住大房,每住一日有$1600 cash(智采一日有$500),有咩事住咗10日已經多過智采$11000,已經彌補左你大約30-41歲保費嘅差距

Vprixx仲有得退稅,no claim discount,second claim discount,計落真係差唔遠

已經無乜客人問呢啲plan,一嚟都係睇自願醫保 vCax vPrixx v-The-Oxx
老人家易衛定尊衛好啲?兩個plan最主要分別其實喺邊
唔計落返大房有現金回贈一年平幾多?
我覺得尊衛好

易衛每年每傷病上限得500000 (癌症會多350,000)

一年平幾多好難講,尊衛有咁多種唔同墊底費
冇研究呢款
咪就係,淨係講加定減有咩意思,個plan同terms唔同,有得減但個plan 原來claim唔足,咪又係嘥氣
其實自願醫保係咪cover 得好過危疾?
有冇d醫保,可以好似係美國既保險咁,咩都cover 晒,仲之你睇醫生就cover , 仲要墊底費唔高,可能小中病就1-200$ 。大病就10% 咁上下
醫保同危疾係好截然不同嘅嘢嚟

通常醫保係入院就claim啦。危疾係患上重病,就一筆過賠比你(你唔用嚟醫病都得,可能夠你醫,可能唔夠你醫,睇吓你買幾多)

通常遇到大病,醫保就claim啦,但有啲病可能要長期作戰,癌症呢啲醫一兩年係好常見。呢個時候通常都工作唔到,工作到都會停工一至兩年,專心養病。

咁危疾嘅賠償就可以確保你呢段時間嘅現金流唔會受影響(當你買嘅保額係工作年薪嘅兩年)

你本身可能供緊樓,可能養緊子女父母,可能供緊保單,可能月供緊股票基金之類,可能儲緊下一筆錢有其他用途,咁危疾嘅賠償就可以幫你繼續完成你本身嘅日常開支同埋財務計劃
見到kayan數目字就覺得好唔專業兒戲信唔過。
Bupa冇限次數, 覆蓋日子仲要長好多
啱呀,最緊要自己睇多幾間,真係有興趣先買,唔係街市買菜
其實,如果老人家買,真係尊衛您啦。同埋5萬墊底個隻對老人家而言,性價比最高。

第一,價錢,假設老人家65歲,易衛要一萬九千幾,尊衛五萬墊底先萬三蚊左右

第二,保障,易衛保額得50萬一年(癌症多35),但尊衛1000萬一年(終生6000萬),假設老人家有心肌梗塞(老人家普遍疾病)要通波仔,起跳都10萬啦

第三,當然係唔同嘅現金保障,尊衛都係多過易衛嘅

幫老人揀plan,往往我地需要性價比與保障結合,保障永遠行先,因為老人家基於年齡風險,患病機率較高嘅
見到d agent扮好心想幫人
明明就係想R客仔
會唔會仲唔專業呀?
點解尊衛要揀到五萬墊底咁高?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞