Bowtie 保險有無人用過(3)

997 回覆
16 Like 41 Dislike
照ct + 驗血
驗血好似幾百蚊
Bowtie 自願 標準計劃
緊係啱聽啦
俾你同班FWD agnet
sell埋MPF
sell埋人壽儲蓄
仲開心呀
Bowtie Pink核保完都無加價,想買
bowtie係每月俾的
唔係要比30% 共同保險?
我自己通常年繳之後用信用卡分期,一黎又唔洗被多一個月保險公司,二黎可以儲信用卡積分
但我唔係用bowtie
係咪因為高風險佢加loading 都加得好甘
所以個pool 健康
大家戰癌保買100定300?
直上pink啦,乾手淨腳
戰癌保條款咁差
一間好嘅保險公司係會喺核保呢個位把關得好啲

係又受保,唔係又受保嘅,一係就claim嘅時候好難claim,一係就收埋哂啲疑難雜症,令到個claim pool比人claim得太多,公司無錢賺就加保費。

羊毛出自羊身上,最後suffer嘅就係一般無乜病痛嘅客人都要承受埋保費升幅
巴打點解咁講 見佢保原位癌同實報實銷
戰癌保,只保生效後90日後誕生既癌症

例如投保後 180日後,去身體檢查,發現有大腸癌3期
咁呢個大腸癌3期 ,起碼已經存在數年以上
咁戰癌保就唔會賠償到呢個醫療費用
所以戰癌保條款係非常差(傳統保險條款)

但而家既高端自願醫保, 係投保後立即/30日後 就100%保障呢類 未知已有病症
例如 fwd 專衛您, cigna 靈活優越,bupa hero, 宏利晉悅 ,axa 智尊乜乜守護 etc…

bow既pink就要4年後先100%,係咁多間保險公司同類product 最長等候期
所以如懷疑自己有暗病,投保後好快會去body check就唔好選pink
但係我見佢咁寫

條款會否影響賠償? 癌症有潛伏期難以證明是否未知已有疾病
不少重大疾病如癌症都有潛伏期,那麼自願醫保中的未知的已有疾病條款會否削弱應有的保障?舉例說,如果投保人購買保險時沒有明顯不適或病徵,亦不曾求醫及有任何相關病歷,但於保單生效後 6 個月內意外發現並確診患上癌症。這樣的話,他有可能得到賠償嗎?會否因為未知的已有疾病條款而不獲賠償?

事實上不同人士的癌症病情發展可以有很大分別,醫生難以肯定個別人士的癌症病發是否一定於某個時間之前發生。因此在缺乏醫學證明之下,保險公司不能視之為未知的已有疾病及行使此條款。換言之,在此情況下受保人將不受條款影響,可就治療癌症的醫療費用獲得賠償。
睇你信唔信佢啫

大腸癌會有可能半年內由原位癌發展到三四期癌咩
萬一到時佢突然跟足條款唔肯賠咪仆街
有其他條款好過佢咁多既product,
點解要博佢大發慈悲先

如果根據b記既解釋,其實佢咁做都好矛盾
既然實際上呢個 未知已有疾病條款 對賠償根本冇影響,即係對個pool 都冇影響,如果佢係咪都會照賠,咁即係對壓抑保費根本沒作用
防止帶病投保既人?如果佢照賠,係唔會防到架wo

咁點解佢要set到出嚟明顯比其他公司差咁多?
既然佢要製造一個疑慮出嚟,消費者何必帶住疑慮投保?

總之如果你自問身體健康,投保後又唔會去body check,又想冇agent同網上簡單投保 覺得自己承受到同埋清楚理解到呢個條款既風險,就可以照去買

其實可能b記真係會照賠,只不過係我多疑
但係我個人覺得凡事小心一點,總係好事
Thanks bro 咁我再諗下
巴打有個位錯咗
睇返啲資料,Bowtie戰癌個等候期唔係你咁解讀

簡單咁講,
只要你冇病徵嘅時候投保
90日後就算你body check到末期癌症
你都有得保

如果你投保嘅時候有病徵
你就點都冇得保

https://www.bowtie.com.hk/blog/zh/bowtie-%E5%AE%A2%E6%88%B6%E5%88%86%E4%BA%AB-%E4%B9%B3%E7%99%8C%E6%B2%BB%E7%99%82/

你可以睇下佢個blog ,人哋都係投保幾月後先發現有乳癌,戰癌保都 claim 得足,仲要人哋做成 4 次化療和 25 次電療,即係都唔會細嘢啦

你個case講到大腸3/4期, 一定會有啲屙血嘅明顯病徵啦
點會自己唔知...

TLDR:

Bowtie戰癌係睇你投保時有冇病徵,冇的話,
就算body check到出事,都會claim到
Thanks bro 好詳細
下?但係我email問過cs wo,我問完先至咁樣理解
大家可以睇睇?或者我理解錯咗?
簡單啲講,90日後,第一期咪當你啱啱病發,照保

90日後發現,去到第三期或以後嘅,就好大機會當你已經病發咗超過一年,就唔保
想問粉紅計劃自付費係點理解?
即係無論咩情況都要比?假如我坐兩晚只係10000蚊支出,自付額係80000,即係要自己比晒?
最大嘅前設係
你要同醫生講到你有病徵或者有其他 medical record support
醫生先可以推斷你大約幾時開始有個 cancer

只要你一路都冇病徵,醫生係唔會confirm你個cancer由幾時開始有

我睇台灣嘅page,正常情況下大腸癌第二期已經會有明顯病徵,所以唔會話咩突然就第三期
你一定知自己出事,會及早去check

當然我同你嘅前題都應該係買保險,而唔係有病呃保險
咁我買pink,當買80000自付額,80000樓下既野都係自己食?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞