女僕cafe 只請女性做女僕是否性別歧視

71 回覆
105 Like 11 Dislike
僕人咖啡廳
香港都有女僕cafe 搞過偽娘event
雖然啲仔都唔係好

但啲女真係好撚唔掂

P完都係

但重點係你click 入佢個page 其實恆常都係女仔,男仔只係鳳毛麟角

你試下其他工唔比女性入行

一定比人屌到見報

但依家男性冇得入呢行

啲所謂性別平權組織女權組織又選擇性失蹤
你生理上男 自我認同係女 假設無做任何變性嘅相關手術,本身喺個到班女僕難免不安,所以無可能。
多數醫院都叫護士包曬男女?姑娘多數叫女護士,就算係老人家講法都會加個男字叫咗男姑娘,我識嘅老一輩係咁。
Gchi樓主 我諗住告埋d剛剛生完既人 唔請男人做陪月
女權同跨性別其實而家係對立㗎
滴滴仔去做你幫唔幫襯
香港女僕cafe有偽娘限定event
不過冇偽娘only女僕cafe
認真咁講

如果佢喺招聘廣告寫明淨係請女仔
就一定係犯性別歧視

只係大多數情況都唔會寫明
而僱主喺招聘過程當中,睇完CV/見工後,係有權選擇自己覺得合適嘅求職者
男人都得,切咗賓周咪請囉。
女僕cafe 入面D女僕好似係男的
咩料呀
你知唔知自己講緊咩
女嘅叫姑娘,男嘅叫呀air, 一係叫男/女護士
你會唔會叫學校男教師做miss
執事Cafe, 牛郎?
以後雞竇一定要放番d鴨係度?
祖樂比明明有請男僕
禾刀入女廁
性別歧視條例第12條

(1) 就性別歧視而言 ... 如女性的性別是某工作的真正的職業資格,第11(1)(a)或(c)條不適用於有關的僱用。

(2) 只有在符合以下情況下,女性的性別方可作為某工作的真正的職業資格 —

(a) 由於生理機能(不包括體力或精力)的原因,或在戲劇表演或其他娛樂項目中為求有真實感,以致該工作基於其主要性質需要由女性擔任,而假如由男性擔任,該工作的主要性質便會有重大差異;

[...]
your face, 你似偽娘應該 ok
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞